Susivienijo kovai su cukriniu diabetu

Lietuvos diabeto asociacija ir Lietuvos LIONS klubų asociacija pasirašė generalinę bendradarbiavimo sutartį, kuri leis visoje šalyje vykdyti daugiau diabeto prevencijos veiklų – diabeto rizikos tikrinimo akcijų, stovyklų, labdaros rengnių ir kt.

Pasaulyje cukriniu diabetu serga 1 iš 11 žmonių, o vienam iš dviejų sergančiųjų liga yra dar nediagnozuota.<br> 123rf nuotr. 
Pasaulyje cukriniu diabetu serga 1 iš 11 žmonių, o vienam iš dviejų sergančiųjų liga yra dar nediagnozuota.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-20 13:56

Šalies diabeto klubams jau išdalinta 1500 LIONS klubų asociacijos nupirktų cukraus kiekio kraujyje matavimo juostelių ir gyventojai kviečiami nemokamai pasitikrinti savo diabeto rizikos laipsnį.

Pasaulyje šia liga serga 1 iš 11 žmonių, o vienam iš dviejų sergančiųjų liga yra dar nediagnozuota. Dėl itin sparčiai augančio sergančiųjų skaičiaus diabetas jau skelbiamas epidemija.

„Kai aš pati susirgau cukriniu diabetu 1986 metais pasaulyje buvo 35 milijonai sergančiųjų, dabar jų yra 425 milijonai“, – ligos augimo mastus komentuoja Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė.

Diabeto rizikos veiksniai gali būti šie: nutukimas arba antsvoris, judėjimo stoka, anksčiau nustatytas gliukozės tolerancijos sutrikimas, nesubalansuotas maitinimasis, vyresnis negu 40 metų amžius, per didelis kraujospūdis, per didelis kraujo cholesterolis, artimi giminės sirgo ar serga diabetu, moterims buvo nustatytas nėštumo diabetas ir kiti.

„Diabeto gydymas yra brangus. Pavyzdžiui, šeimai, auginančiai diabetu sergantį vaiką, jo gydymas kiekvieną mėnesį gali kainuoti kelis šimtus eurų – šeimai tai yra didžiulės neplanuotos išlaidos. Natūralu, kad valstybės sistema dar nėra tiek efektyvi, kad apimtų kiekvieną šeimą. Todėl čia būtina labdaros organizacijų pagalba ir visame pasaulyje LIONS organizacija išsikėlė diabetą kaip vieną iš prioritetinių paramos krypčių. Diabeto prevencijos kryptimi dirba ir 33 Lietuvoje veikiantys LIONS klubai“,– sako Lietuvos LIONS klubų asociacijos gubernatorius Gintautas Piragius.

Diabetu susergama dėl nepakankamos insulino gamybos kasoje arba sutrikusio jo veikimo audiniuose. Insulinas yra kasos gaminamas hormonas, kurio reikia, kad kraujo gliukozė patektų į ląsteles ir būtų paversta energija. Tiek insulino stoka, tiek sutrikusi jo veikla gausina gliukozės kraujyje kiekį (hiperglikemija), dėl to ilgainiui pažeidžiamos organizmo kraujagyslės, įvairūs audiniai ir organai. Diabetas yra vyraujanti širdies ligų, insulto, aklumo, inkstų nepakankamumo ir apatinių galūnių amputacijų priežastis.

Diabeto požymiai: dažnas šlapinimasis; besaikis troškulys; didėjantis alkis; svorio mažėjimas; nuovargis; negebėjimas susikaupti ar išlaikyti dėmesį; suprastėjusi rega; vėmimas ir skrandžio skausmai (dažnai painiojami su gripu); plaštakų ir pėdų dilgčiojimas ar nejautrumas; neryškus matymas; dažnos infekcijos; blogai gyjančios žaizdos. Sergantiesiems II tipo diabetu šie požymiai gali būti neryškūs arba jų žmogus gali iš viso nejausti. Jei I tipo diabetas diagnozuojamas pavėluotai, tai gali lydėti rimtas neįgalumas ar mirtis.

Ankstyva ligos diagnozė ir gydymas padeda išvengti ar atitolinti visą gyvenimą lydinčias komplikacijas.

Dėl nemokamų diabeto prevencijos patikrų Lietuvos gyventojai kviečiami teirautis savo miesto ar rajono diabeto klubo kontaktais, kurie skelbiami Lietuvos diabeto asociacijos interneto svetainės www.dia.lt nuorodoje „Kolektyviniai nariai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.