Tai gali kainuoti gyvybę: apsinuodijimas ir kepenų problemos – tik pradžia

Vaistų derinimas nebėra naujovė, tačiau apie tai susimąstoma per retai. Kaip rodo tyrimai, vaistų suderinamumą verta pasitikrinti vartojant bent du skirtingus vaistus, o ketinant vartoti 4-5 vaistus, pasitikrinti jų suderinamumą tiesiog būtina. Ypač svarbu žinoti, su kuo galima, o su kuo ne vartoti antibiotikus, jei šie jums paskirti.

Antibiotikų vartojimo griežtai negalima derinti su alkoholiu, nes šis paskatina preparatų irimą skrandyje bei tuo pačiu apkrauna kepenis.<br> 123rf nuotr.
Antibiotikų vartojimo griežtai negalima derinti su alkoholiu, nes šis paskatina preparatų irimą skrandyje bei tuo pačiu apkrauna kepenis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2019, 2:28 PM

Antibiotikai skirstomi į skirtingas farmakologines grupes, turinčias skirtingus veikimo principus. Būtent todėl gydytojai visuomet labai aiškiai apibrėžia vartojimo trukmę bei instrukcijas, kokiu paros metu juos vartoti – kitaip vaistai tiesiog neveiks.

Taigi, o su kuo iš tiesų nedera antibiotikai?

1. Svarbu žinoti, kad vitaminas C ir E trukdo kai kurių antibiotikų veikimui. Žiemą ar pavasarį dauguma vartojame vitaminą C imunitetui stiprinti, tačiau rimčiau susirgus kartais šis vitaminas gali slopinti gydytojo išrašytų antibiotikų poveikį, jį reikšmingai sumažindamas.

2. Antibiotikų vartojimo griežtai negalima derinti su alkoholiu, nes šis paskatina preparatų irimą skrandyje bei tuo pačiu apkrauna kepenis.

3. Geriant kai kuriuos antibiotikus, patartina vartoti kuo mažiau pieno bei greipfrutų ar jų sulčių – net šie produktai dideliais kiekiais gali susilpninti antibiotikų veikimą. O maistas jiems trukdo greitai rezorbuotis iš virškinamojo trakto, todėl vartoti juos reikia arba prieš, arba tarp valgymų. Tam tikri greipfruto komponentai blokuoja kai kuriuos fermentus, kurie dalyvauja įsisavinant daugelį vaistų. Tuomet vaistų koncentracija kraujyje gali tapti pavojingai didelė. Taigi, net vienas greipfrutas gali padidinti antibiotikų toksiškumą.

4. Pienas absoliučiai nesuderinamas su daugeliu antibiotikų rūšių – penicilino, cefalosporinų, tetraciklino grupės antibiotikais. Šiems preparatams sąveikaujant su pieno baltymais susidaro sunkiai įsisavinami junginiai, gydymo efektyvumas sumažėja maždaug 20 proc.

5. Antibiotikai daugybę skirtingų sąveikų su kitomis medžiagomis. Su lidokainu, novokainu, erekcijos sutrikimų vaistais, raminamaisiais, vaistais ar papildais su kofeinu antibiotikai gali turėti šalutinių poveikių.

Tiesa, antibiotikai suveikia ne greičiau kaip po dienos ar dviejų vartojimo, bet net ir tada jie tik pašalina negalavimo priežastį, tačiau simptomai kurį laiką gali ir nepakisti. Todėl jei gydytojas išrašė antibiotikų ir parekomendavo vaistų nuo kosulio, negalima pirkti pirmuosius ir pamiršti antruosius, tai – skirtingi preparatai su viena kitą papildančiomis funkcijomis. Taigi, kartu su antibiotikais vartojant kitą vaistą be jokios išimties būtina tartis su gydytojų arba vaistininku ir griežtai laikytis rekomendacijų.

Neteisingas antibiotikų vartojimas iš esmės kenkia ne tik sveikatai bet ir visam gydymo metodui – taip auga bakterijų atsparumas. Kuo daugiau žmonių gydytojo paskirtus preparatus vartoja neatsakingai, tuo blogiau visiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?