Ši galvos skausmo priežastis stebina net medikus

Žmonės, kenčiantys dėl nepaaiškinamų ir pasikartojančių galvos skausmų, patyrę galvos svaigimą ir odos sudirgimus, yra jautrūs elektromagnetiniams spinduliams.

Gali būti, kad žmonės sau įsiteigia, jog „Wi-Fi“ kaltas dėl jų sveikatos sutrikimų.<br> 123rf nuotr.
Gali būti, kad žmonės sau įsiteigia, jog „Wi-Fi“ kaltas dėl jų sveikatos sutrikimų.<br> 123rf nuotr.
Gali būti, kad žmonės sau įsiteigia, jog „Wi-Fi“ kaltas dėl jų sveikatos sutrikimų.<br> 123rf nuotr.
Gali būti, kad žmonės sau įsiteigia, jog „Wi-Fi“ kaltas dėl jų sveikatos sutrikimų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 4, 2019, 8:10 AM, atnaujinta Jul 4, 2019, 8:16 AM

Vienoje byloje, kurioje rašoma apie penkiolikmetę iš Jungtinių Amerikos Valstijų, sakoma, kad ji buvo alergiška bevielio interneto (Wi-Fi) signalams. Mergaitės mama teisme teigė, kad dėl pastarųjų mokykloje dukrą pykino, jai skaudėjo galvą, buvo sunku susikaupti. 

Vieno tyrimo dalyviai, teigia jaučiantys galvos skausmus, nuovargį, būdami netoli prietaisų, skleidžiančių elektromagnetinius spindulius. Remiantis apklausos duomenimis, iš aplinkos pašalinus prietaisus, skleidžiančius šiuos spindulius, tyrimo dalyvių būklė pagerėjo.

Šių bandymų dalyviams, kurie buvo veikiami elektromagnetiniais signalais, nebuvo pranešta, kai signalai buvo įjungti arba išjungti.

Simptomai 

„Žmonės, manantys, kad juos veikia elektromagnetiniai spinduliai, yra ligoniai. Moksliniai tyrimai rodo, kad jiems kenkia ne elektromagnetinė spinduliuotė – priežastis kita“, – sakė daktaras Jamesas Rubinas.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) savo internetinėje svetainėje teigia, kad nuo šio sutrikimo kenčiantiems žmonėms pasireiškia „įvairūs nespecifiniai simptomai“, tačiau pažymi, jog „šis sutrikimas nėra medicininė diagnozė“.

Elektromagnetinės spinduliuotės simptomai gali skirtis priklausomai nuo žmogaus, tačiau tie sutrikimai, kuriuos įvardija žmonės, gali pasireikšti dėl visai kitų priežasčių. Pavyzdžiui, galvos skausmas gali reikšti kad suvartojote per daug kofeino. Galvos svaigimas gali rodyti miego trūkumą.

Neįgalumo nustatymas

Kai kuriais atvejais žmonės, kurie praneša apie tai, kad jiems kenkia elektromagnetinė spinduliuotė, sako, kad simptomai be galo kenkia jų gyvenimo kokybei. 

Vieno dvylikamečio berniuko tėvai neseniai pateikė ieškinį prieš privačią mokyklą, kurioje mokėsi jų sūnus, motyvuodami tuo, kad Wi-Fi sistema mokykloje buvo jų vaiko sveikatos problemų priežastis.

Berniukas patyrė galvos skausmą, niežulį, išbėrimą, kraujavimą iš nosies, galvos svaigimą ir padažnėjusį širdies plakimą. Šie simptomai pasireikšdavo tik mokykloje.

Mokyklos valdžia neigė, kad jo negalavimai atsirado dėl Wi-Fi poveikio, o Wi-Fi sistemos įvertinimas parodė, kad ji atitiko saugos parametrus. Tačiau berniuko tėvai tvirtino, jog jo simptomus sąlygojo elektromagnetinė spinduliuotė, kad tai patvirtino medikai, todėl mokykla įpareigota imtis veiksmų.

Yra kitas atvejis, kai Prancūzijoje moteris pripažinta neįgalia. Prancūzė tvirtino, kad jai elektromagnetinės spinuliuotės įtaka buvo tokia didelė, kad ji turėjo gyventi be elektros energijos atnaujintame ūkiniame pastate kalnuose, kad apsaugotų save nuo šių signalų. Teismas pripažino, kad simptomai, kuriuos patyrė moteris, tikri, bet elektromagnetinės spinduliuotės sukeltų simptomų nepriskyrė ligoms.

Tyrimai

2009 m. dr. J.Rubinas apžvelgė tyrimus, kuriuose analizuojami simptomai daugiau nei 1000 žmonių, pranešusiems apie padidėjusį elektromagnetinį jautrumą.

„Yra pagrindo manyti, kad dėl šių simptomų Wi-Fi nekaltas, reikia ieškoti kitų veiksnių. Gali būti, kad žmonės sau įsiteigia, jog Wi-Fi kaltas dėl jų sveikatos sutrikimų. Nepaisant to, ar Wi-Fi „alergijos“ yra tikros, žmonės vis tiek kenčia ir sunku pasakyti nuo ko“, – sakė dr. J.Rubinas. 

Parengta pagal mnn.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.