A. Veryga paaiškino, kodėl pas gydytojus eilėje tenka laukti net po dvejus metus

Eilėje pas gydytoją – dvejus metus. Tiek teks laukti miego sutrikimais besiskundžiančiai jonavietei. Moteriai tyrimas dėl miego apnėjos paskirtas tik 2021 metais. Pacientė nerimauja, kad per tiek laiko vizito gali ir nebesulaukti. Gydytojai sako nieko negalintys padaryti, esą sergančiųjų daug, o tyrimo vietų – tik kelios. 

 Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasakė, kodėl pacientams eilėse pas specialistus reikia laukti dvejus metus.<br> K.Karlonės ir T.Bauro nuotr. 
 Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasakė, kodėl pacientams eilėse pas specialistus reikia laukti dvejus metus.<br> K.Karlonės ir T.Bauro nuotr. 
 Jonavietė Audronė Jevstignejeva vizitui pas gydytoją užregistruota tik po dviejų metų.<br> K.Karlonės nuotr. 
 Jonavietė Audronė Jevstignejeva vizitui pas gydytoją užregistruota tik po dviejų metų.<br> K.Karlonės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 17, 2019, 7:12 PM, atnaujinta Jul 18, 2019, 12:19 AM

Jonavietė Audronė Jevtsignejeva svarsto, kaip išsaugoti vakar Kauno klinikų medikų išrašytą taloną. Vizitas paskirtas po dvejų metų — 2021-ųjų birželį. 

„Galvoju, kad nepasimestų, nes čia kaip dokumentas. Dėsiu į knygelę ir į stalčių savo pagrindinį su kuriuo kiekvieną rytą draugauju“, – sakė moteris „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistams, rodydama taloną, kurią dėjo į stalčių.

Į medikus moteris kreipėsi dėl miego sutrikimų. Naktį, sutrikus kvėpavimui, ji dažnai prabunda, o dieną jaučiasi mieguista. Išgirdusi, kad tyrimo dėl miego apnėjos reikės laukti dvejus metus, sako pamaniusi, kad įsivėlė klaida. 

„Galvojau: Gal akinių galvoju neužsidėjau?“ 2021 metams! Vau! Galvojau, gal nesupratau neišgirdau, nes neprigirdžiu“, – sakė jonavietė, supratusi, kada jai numatytas vizitas pas gydytoją.

Moteris nerimauja, kad per dvejus metus ne tik talonas gali sudūlėti, bet ir jos sveikata pašlis dar labiau. 

„Aš bijau net prognozuoti. Miego apnėja – rimtas susirgimas, kai žmogus miego metu nustoja kvėpuoti, sutrinka jo smegenų veikla ir žmogus taip ir miršta miego metu. Aš bijau. Aš bijau dėl savo sveikatos“, – neslėpė A.Jevstignejeva.

Kauno klinikos pripažįsta, kad norintiems išsitirti miego sutrikimus eilėje tenka laukti iki dvejų metų. 

Eilės susidaro, nes besiskundžiančių miego sutrikimais vis daugėja. Pats tyrimas trunka visą naktį, o klinikose kol kas tik trys tokių tyrimų vietos. 

„Metai, pusantrų – du daugelyje normalių miego klinikų tokia eilė. Mes, reaguodami, kad tokia eilė, artimiausiu metu plėsimės ir vietoj esamų trijų vietų tyrimui pastatysime naują įrangą, kurią jau turime, dar dvi lovas ir eilės gerokai sutrumpės“, – žadėjo Kauno klinikų Miego tyrimų klinikos vadovas Skaidrius Miliauskas.

Medikai aiškina, kad eilėse laukia tik tie, kuriems paskirtas planinis tyrimas. Esant kvėpavimo nepakankamumui, širdies ritmo sutrikimams, tiriama skubos tvarka. 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, paprašytas pakomentuoti esamą situaciją, sakė: „Mes galim turėti daug norų visur be eilių prieiti, bet supraskim, kad ir specialistų yra labai nedaug, tai yra labai specifinė sritis ir reikiamos įrangos nėra daug. 

Aš suprantu žmogiškąjį pasipiktinimą, bet tai nėra gyvybę gelbstinti operacija, kurios tikrai nebūtų galima laukti, tai procedūra, kurios galima palaukti. Aš tikiuosi, kad ateityje gydymo įstaigos plės tokias paslaugas, turės daugiau, bet šiandien yra kaip yra“.

Lietuvoje tokie tyrimai atliekami didžiausiose Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos ligoninėse. Pacientai jose gali registruotis nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?