Sveikuolio dienotvarkė padeda aplenkti jaunus

Daugelio žmonių netrikdo nuotrauka, kurioje vyras sveria 90 kilogramų, nes antsvoris neretai siejamas su autoritetu, jėga ir padėtimi visuomenėje. Tačiau Kuršėnuose gyvenančiam sveikos gyvensenos šalininkui Jonui Damkui (54 m.) toks požiūris – ne prie širdies. Laimėjęs Lietuvos sveikuolio titulą vyras tikino, kad nenorėtų grįžti į praeitį, kai valgė daug.

 J.Damkus neslepia, kad sveikatinimo procesą lydi ir krizės, bet kai jos baigiasi, žmogus tarsi atgimsta.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
 J.Damkus neslepia, kad sveikatinimo procesą lydi ir krizės, bet kai jos baigiasi, žmogus tarsi atgimsta.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
 J.Damkus neslepia, kad sveikatinimo procesą lydi ir krizės, bet kai jos baigiasi, žmogus tarsi atgimsta.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
 J.Damkus neslepia, kad sveikatinimo procesą lydi ir krizės, bet kai jos baigiasi, žmogus tarsi atgimsta.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
 Rūta Bieliauskienė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
 Rūta Bieliauskienė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
 J.Damkus neslepia, kad sveikatinimo procesą lydi ir krizės, bet kai jos baigiasi, žmogus tarsi atgimsta.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
 J.Damkus neslepia, kad sveikatinimo procesą lydi ir krizės, bet kai jos baigiasi, žmogus tarsi atgimsta.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 12, 2019, 10:44 AM

Nuotraukos geriausiai atspindi J.Damkaus patirtį. Viena jų daryta 2010-aisiais, kita – 2017 metais. Per tą laiką Jonas neteko 12 kilogramų, bet ne šie skaičiai jam yra svarbiausi. Didžiausias laimėjimas yra tai, kad vyrui dingo sveikatos sutrikimai, dėl kurių reikėdavo kreiptis į gydytojus.

Nuovargis, prasta nuotaika, virškinimo sutrikimai – kad streikuoja organizmas, vyras suprato iš įvairių ženklų. „Eidavau nuo vieno gydytojo prie kito, niekas nesuprasdavo, kas man yra“, – prisipažino J.Damkus.

Susidomėjęs racionalios mitybos principais jis įsigijo sulčiaspaudę. Vyras įsitikino, kad šviežius vaisius ir daržoves geriausia naudoti iš karto, nes kuo ilgiau jie sandėliuojami, tuo daugiau praranda naudingųjų savybių.

Iš garšvų lapų vyras ruošia gėrimą, kurio receptas nėra sudėtingas. Jis išspaudžia 50 gramų sulčių iš garšvų lapų, tada sultis skiedžia 10 kartų didesniu kiekiu vandens. Pavasarį tokiam gėrimui tinka įvairių daržovių lapai – ridikėlių, morkų, burokėlių, taip pat rabarbarų stiebai.

Rudenį vyras ruošia sveikuolių gėrimą iš daržovių derliaus, taip pat iš augalų šaknų ir uogų, kurios dera iki šalnų. Toks kokteilis padeda papildyti organizmo atsargas mikroelementais ir vitaminais.

„Tai, ko esame privalgę per vasarą, dar nepakanka, kad galėtume ramiai pasitikti žiemą. Rudenį subręsta šakniavaisiai, jie labai naudingi, nes turi didelį oksidacinį redukcinį potencialą, o tai reiškia, kad gali stabdyti organizmo senėjimą“, – įsitikinęs J.Damkus.

Domėdamasis mitybos ypatumais vyras tobulino savo žinias apie natūralią mediciną ir įgijo ne vieną sertifikatą. Būti kuo arčiau gamtos ir naudoti tai, ką ji siūlo, – vienas svarbiausių sveikuolio principų.

J.Damkus aiškino, kad visa tai, kas susiję su dangumi ir saule, yra energija su teigiamu ženklu, o tai, kas iš žemės, turi minuso ženklą. Kadangi žmonės beveik nevaikšto basi, jiems ypač trūksta šio žemiškojo poliaus.

Tai padeda suvokti ir skonio savybės – ką tik nuskintas iš lysvės agurkas ar nuo krūmo nuraškytos uogos būna kur kas skanesnės ir sultingesnės.

„Fizikai pasakytų, kad nuskinti agurkai išlaiko savo potencialą vos pusvalandį. O kai to potencialo nebelieka, medžiagų apykaita žmogaus organizme vyksta kitaip. Todėl sveikiausia valgyti tai, kas yra šviežia, o ne konservuojama“, – sakė J.Damkus.

Kai kuriais atvejais organizmui reikia pagalbos iš šalies – ypač tada, kai įvairių negalavimų priežastis yra sutrikusi mikrocirkuliacija kraujagyslėse. Tuo ypač turėtų susirūpinti diabetu sergantys žmonės, kuriems gresia galūnių gangrenavimas.

Kapiliarų užsikimšimą gali išprovokuoti kelių rūšių medžiagos, vienos jų tirpsta vandenyje, o kitos – riebaluose. Tirpstančias vandenyje žalingas medžiagas įmanoma pašalinti iš organizmo geriant daug vandens.

O tirpstančias riebaluose galima padaryti nekenksmingas tik smarkiai prakaituojant, nes jos nepasišalina per inkstus, o tik per odą.

Dėl šios priežasties J.Damkus patarė neužmiršti fizinio krūvio, kuris skatintų prakaitavimą, arba gerti vaistažolių arbatas, skatinančias prakaito išsiskyrimą.

Jis ypač vertina vaistinguosius augalus, kurie papildo mūsų organizmo atsargas mikroelementais ir biologiškai aktyviais junginiais, taip pat šalina sunkiuosius metalus. Gydomųjų savybių gali turėti net mielės ant neplautų žolių lapų.

Tokią skubiąją pagalbą žmogui teikia ir sorbentai, kurių pagrindą sudaro silicio dioksidas. Tai – medžiagos, kurios žinomos nuo senovės, pavyzdžiui, sunegalavę žmonės gerdavo molį, kramtydavo kreidą ar žemes, taip stengdamiesi atsikratyti to, kas yra jų žarnyne.

Koloidinis silicio dioksidas, kurio įmanoma įsigyti Lietuvos vaistinėse, – naujos kartos sorbentas. Šis maisto papildas pasižymi tuo, kad mechaniškai sulipdo ir padaro nekenksmingas įvairias medžiagas – bakterijas, gleives, alergenus, sunkiuosius metalus, laisvuosius radikalus.

Toks maisto papildas atlieka ypač svarbų naudingą darbą, nes mechaniškai padeda greičiau pašalinti žarnyne susikaupusius medžiagų apykaitos produktus. Silicio dioksidas padeda detoksikuoti organizmą.

„Džiaugiuosi, kad Lietuvoje atsirado natūralus produktas iš silicio dioksido. Esu nekart išbandęs ir galiu pasakyti, kad tai – medicininis produktas, kuris padeda“, – teigė pašnekovas.

Pakeitęs savo mitybą ir gyvenseną J.Damkus pasijuto kur kas laimingesnis. Siekiant sveikuolio titulo svarbi ne tik svorio korekcija. Pavyzdžiui, pernai sveikatingumo projekto „Sveikuolis 2017“ dalyviams teko atlikti ir EUROFIT testą.

Visi dalyviai – tiek moterys, tiek vyrai – buvo suskirstyti į grupes pagal amžių. J.Damkus negrįžo namo be pergalės.

– Kuo jums svarbus šis titulas? – paklausiau J.Damkaus.

– Dabar galiu mesti pirštinę jauniems žmonėms, žinoma, ne sporto profesionalams. Bet galiu rungtis tiek bėgdamas krosą, tiek darydamas atsilenkimus, atsispaudimus, prisitraukimus.

Jau daug metų neturėjau jokios tabletės burnoje, neturiu ką veikti ir poliklinikoje, tikiu, kad dar ilgai neturėsiu.

– Daugelis žmonių mano, kad sveikuolių mityba yra brangi.

–Niekada neperku greitojo maisto, nevalgau prekybos centruose ruošiamų kulinarijos ir konditerijos gaminių, iš anksto paruoštų mišrainių, salotų. Vadinasi, sutaupau.

Parduotuvėje dažniausiai perku kruopų, ruginės duonos be cukraus ir mielių, šviežios mėsos, žuvies ir daržovių.

Mano šeima iš pradžių į tai žiūrėjo nepatikliai. Tik tada, kai pamatė, kad man gerai sekasi, pasikeitė ir jos požiūris. Vis dažniau dabar manęs artimieji prašo paragauti: „Ką čia valgai? Duok ir man.“

– Kaip galėčiau pavadinti jūsų profesiją?

– Esu ne dietologas, o nutriciologas. Dietologas aiškina, ką įsidėti į skrandį, o nutriciologas – kaip pamaitinti ląsteles, nesvarbu, kur jos būtų, – kepenyse, smegenyse ar odoje. Ląstelė turi būti gyvybinga.

Aš žinau: jei ląstelės sveikos, būsiu sveikas ir aš. Kartą buvome su šeima vienoje Kanarų salų – Tenerifėje. Kad sušiltume, pasiūliau sūnui ir žentui užbėgti į vieno kalno viršūnę, tada nusileisti ir išsimaudyti vandenyne.

Kai pakilau į kalną, atsigręžiau ir matau – mano sūnus pasidavė pasiekęs tik pusiaukelę, o žentas – įveikęs du trečdalius maršruto.

– Jei gyvensite daugiau kaip 100 metų, ką norėsite dar nuveikti?

– Būti sveikuoliu nereiškia siekti ilgaamžiškumo – gyvensiu tiek, kiek lemta.

Daug kas manęs klausia, nuo ko pradėti. Yra trys paprastos taisyklės. Pirma, būtina kiekvieną dieną padėkoti brangiausiems žmonėms, prašyti artimųjų atleidimo už ne taip išreikštą mintį, ne taip atliktą darbą ar netikusį poelgį.

Antra, būtina kiekvieną dieną patirti meilės jausmą ir leisti tai pajusti savo artimiesiems.

Trečia, reikia maitintis taip, kaip mus sukūrė gamta, o ne taip, kaip sugalvojo kiti žmonės siekdami pelno.

– Kada jus aplankė toks praregėjimas?

– Siekdamas Lietuvos sveikuolio titulo dalyvavau įvairiose ištvermės varžybose, bet apie pergalę nedrįsau svajoti.

Kartą startavau su 300 dalyvių. Teko įveikti penkis kilometrus su kliūtimis – išbraidyti pelkes, dumblą. Mano sūnėnas, kuriam 35-eri, finišavo 74-as, o aš finišą pasiekiau šeštas.

Tada įsitikinau, kad pakeitus mitybą ir gyvenseną galima daug ko pasiekti.

Toks požiūris atsirado ne per vieną dieną. Iki 2010-ųjų elgiausi kaip ir visi – valgiau viską, gėriau alų, pilvą turėjau. Buvau tipiškas lietuvis.

Net jaunystėje turėjau bėdų – sulaukęs 24-erių turėjau žaizdą dvylikapirštėje žarnoje. Gulėdavau susirietęs iš skausmo, žinojau, kad turiu save saugoti, bet nesusimąsčiau, kad tai reikia daryti kasdien.

Kai valgome žalią, termiškai neapdorotą maistą, visas krūvis tenka kasai. O valgant raugintą maistą skrandis elgiasi taip, lyg būtų virškinama mėsa, tada kasai lieka tik trečdalis darbo. Dėl šios priežasties mes jaučiamės žvaliai – gauname daugiau mikroelementų, vitaminų, ir kasa lieka nenualinta.

Pilvą, ant kurio buvo susikaupę riebalų, pasiploninau atsižvelgdamas į vadinamąjį insulino jautrumo faktorių. Greitai pasisavinami angliavandeniai turi aukštą glikemijos rodiklį, jie pirmiausia eina į kūną.

Tai – saldumynai, miltiniai patiekalai, balta duona, vadinasi, jų reikėtų atsisakyti. Kur kas mažesnį glikemijos rodiklį turi ankštinės kultūros, riešutai, daržovės. Šie produktai nėra taip greitai paverčiami riebalais.

Kiekvienas žmogus turi teisę apsispręsti, ar nori gyventi sveikai. Svarbiausia, kad pasiryžimas gyventi sveikai neateitų pernelyg vėlai.

Iš pirmų lūpų

– Produktas efektyviai valo organizmą Rūta Bieliauskienė (nuotr.), kurios vadovaujama įmonė „Silicio biotechnologijos“ vienintelė Lietuvoje ir viena iš nedaugelio Europoje gamina šimtaprocentinius (be priemaišų) silicio dioksido miltelius „Polisorb Plus“, minėjo, kad produktas plačiai naudojamas praktikoje ne tik Lietuvoje, bet ir kitose pasaulio šalyse (įskaitant Europos šalis).

– „Polisorb Plus“ gerai žinomas sveikuoliams ir specialistams, nes tai greitas būdas efektyviai išvalyti organizmą ir žarnyną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.