Dar daugiau vyresnio amžiaus žmonių galės pasinaudoti slaugos paslaugomis

Ilgėjant gyvenimo trukmei ir daugėjant senyvo amžiaus žmonių, vis daugiau žmonių reikalinga medicininė ir socialinė pagalba. Artimiausiu metu šalyje planuojama išplėsti šių paslaugų gavėjų ratą – tikimasi, kad, suformavus stabilų paslaugų teikėjų tinklą, galimybę pasinaudoti šiomis paslaugomis turės 60 tūkst. asmenų, perpus daugiau nei šiuo metu naudojasi.

 Dar daugiau vyresnio amžiaus žmonių galės pasinaudoti slaugos paslaugomis.<br> Shutterstock nuotr.
 Dar daugiau vyresnio amžiaus žmonių galės pasinaudoti slaugos paslaugomis.<br> Shutterstock nuotr.
 Sveikatos apsaugos ministerijos Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Ilona Šakienė.
 Sveikatos apsaugos ministerijos Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Ilona Šakienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 18, 2020, 12:40 PM

Sveikatos apsaugos ministerijos Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Ilona Šakienė sako, kad į pagalbą lėtinėmis ligomis sergantiems vyresnio amžiaus žmonėms, greitu metu įsigalios nauja tvarka, leidžianti išplėsti šių paslaugų gavėjų ratą ir jas papildomai galės gauti 20 tūkst. žmonių. Valstybinės ligonių kasos duomenimis, šiuo metu ambulatorines slaugos paslaugas namuose gauna 40 tūkst. žmonių.

Pašnekovės teigimu, siekiama pakeisti ambulatorinių ir stacionarinių slaugos paslaugų santykį – šiuo metu pacientams daugiau suteikiama stacionarių paslaugų.

„Mes siekiame sumažinti hospitalizavimų, nes laiku ir kokybiškai suteiktos slaugos paslaugos paciento namuose gali padėti išvengti sergančių asmenų sveikatos pablogėjimų, sumažinti bereikalingo patekimo į ligonines atvejų“, – aiškina specialistė.

Gerokai išsiplėtė slaugos paslaugų gavėjų ratas

Šiuo metu slaugos paslaugos privalomuoju sveikatos draudimu draustiems asmenims apmokamos PSDF lėšomis, tad pacientui tai nekainuoja nieko. Privalomuoju sveikatos draudimu yra draudžiami visi dirbantys, studijuojantys ir pensinio amžiaus gyventojai.

„Žmogui visos asmens sveikatos priežiūros paslaugos yra apmokamos iš PSD. Gyventojas nemoka nei už sveikatos priežiūros, nei už slaugos paslaugas – nesvarbu, ar guli slaugos ligonėje, ar slaugos paslaugas gauni namuose, tik jos iki šiol buvo teikiamos asmenims, turintiems nustatytus specialiuosius poreikius“, – priduria ji.

Tačiau, anot I. Šakienės pokyčiai palietė ir gavėjų ratą – jis yra gerokai išplėstas.

„Naująja tvarka mes išplėsime gavėjų sąrašą: išlieka grupė, apimanti asmenis, su specialiaisiais poreikiais, taip pat įtraukti sulaukę 65 metų ir vyresni gyventojai, kuriems dėl sveikatos būklės reikia slaugos paslaugų. Šias paslaugas galės gauti visi, sergantys lėtinėmis ligomis iš dalies ar visiškai netekę gebėjimų rūpintis savo asmeniniu gyvenimu“, – aiškina ji.

Slaugos gavimo tvarka nepasikeitė, išliko tokia pati kaip ir iki šiol, tik išsiplėtė jos gavėjų ratas, tad žmonėms nieko dar papildomai daryti nereikės.

Padidino vizitų į namus skaičių

Pasak pašnekovės, žmogus į slaugos stacionarą galės patekti tik turėdamas tarnybos išvadą, jog slaugos namuose šių paslaugų jam suteikti negalima arba jų nepakanka. O jei žmogus, gaudamas visas reikiamas paslaugas namuose, turi galimybę išlikti savarankiškas savo įprastoje aplinkoje, tai jis ir neturėtų rinktis ligoninės.

„Dėl to padidinome vizitų pas slaugomuosius skaičių į namus, nes padidės paslaugos tiekėjų ratas. Gyventojai viską gaus namuose – jiems nereikės vykti į stacionarą. Taip mažės ir hospitalizavimų skaičių“, – kalba SAM atstovė.

Vienam slaugomam asmeniui per metus slaugytojų vizitų padidinta iki 52, nuo 30-ies pernai.

Didinant slaugos paslaugų prieinamumą, didelis dėmesys bus kreipiamas ir į aktyvesnį slaugos specialistų dalyvavimą šioje srityje.

„Tiek šalies, tiek užsienio ekspertai siūlo, kad didelę dalį slaugos paslaugos veiksmų gali atlikti slaugytojo padėjėjai, o slaugytojus matytume slaugos paslaugų lyderiais. Taigi Slaugos paslaugų plėtroje akcentuojamas ne tiek fizinis slaugytojų skaičiaus didėjimas, kiek racionalesnis jų galimybių ir kompetencijų panaudojimas“, – apie pokyčius kalba I. Šakienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.