Priklausomybės centro pacientai išsigandę: „Po COVID-19 atvejo – protu nesuvokiamas sprendimas“

Šalyje daugėjant COVID-19 viruso atvejų – neraminančios žinios pasiekia ir iš gydymo įstaigų. Naujienų portalo lrytas.lt redakcija sulaukė ne vieno skambučio iš sostinėje Gerosios vilties gatvėje esančio Respublikinio priklausomybės ligų centro pacientų, kurie teigė, kad minėtoje gydymo įstaigoje susidariusi situacija jiems kelia nerimą.

Sergamumas koronavirusu auga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sergamumas koronavirusu auga.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sergaumas koronos virusu auga<br>V.Skaraičio nuotr.
Sergaumas koronos virusu auga<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusu atvejų statistika auga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusu atvejų statistika auga.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 20, 2020, 1:13 PM, atnaujinta Sep 20, 2020, 3:52 PM

„Penktadienį, iš skyriaus, kuriame gydomi pacientai, kuriems reikalinga detoksikacija, vienas žmogus buvo išvežtas į gydymo įstaigą Naujoje Vilnioje. Ten jam atliktas COVID-19 testas ir jo atsakymas buvo teigiamas. Šis pacientas gydytas ketvirtajame pastato aukšte, o mes, 22 Minesotos programos pacientai gydomės penktajame, bet naudojamės ta pačia valgykla, koridoriais“, – pasakojo su redakcija susisiekusi Rasa pasivadinusi moteris.

Moteris teigė labai nustebusi dar ir dėl to, kad su pacientu, kuriam nustatytas virusas gyvenęs asmuo buvo trumpam perkeltas į jų aukštą: „Kai sužinota apie teigiamą testą, šis žmogus vėl buvo iškraustytas į ketvirtąjį aukštą, o kitiems pacientams buvo pasakyta, kad turi dešimt minučių susirinkti daiktus ir be jokių tyrimų kuo greičiau atlaisvinti patalpas. Taip visas ketvirtas aukštas dingo. Jie išsibarstė po visą Lietuvą – kas į Šiaulius, kas į Panevėžį“, – nuostabos neslėpė pašnekovė.

„Žodinė“ izoliacija

Anot Rasos, net ir su užsikrėtusiuoju kontaktavusiam pacientui nebuvo atlikti jokie tyrimai. „Vakar bandėme visur skambinti, bet nieko nepešėme. Paklausus, ką daryti, personalas atsakė, kad tik neiti į miestą. Jokio dokumento apie tai, kad esame izoliuoti, kokia yra padėtis, nei akyse nematėme... Ta izoliacija – tik „žodinė“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad labai neramina nežinomybė ir tai, kad niekas daugiau nebuvo tirtas dėl viruso.

„Ateina tokie gandai, kad ir likusius pacientus pirmadienį išleis į namus... Kaip reiks parsigauti namo? Kaip su ta saviizoliacija, juk namuose laukai vaikai... Įstaigos vadovybė nieko nepaaiškina“, – aiškino moteris ir pridūrė, kad sutrikęs ir personalas.

Rasa pasakojo, kad jos sprendimas gydytis turimą priklausomybę buvo priimtas labai motyvuotai ir pagalbos moteris kreipusis pirmą kartą, tad dabar nėra aišku, ar šis gydymas bus tęsiamas: „Programa trunka keturias savaites, man liko dar trys... Daug žmonių yra už gydymą sumokėję pinigus... Ir svarbu ne tik tai, bet ir kitų žmonių gerovė, nejau mes čia dabar taip išsibarstysime?“, – kalbėjo ji.

Naujienų portalui lrytas.lt susiekus su Visuomenės informavimo grupės vadovu ir premjero patarėjo Giedriumi Surpliu, šis patikino, kad minėtą situaciją aiškinasi atsakingos institucijos ir pažadėjo netrukus suteikti daugiau informacijos.

NVSC specialistė: „Visa informacija žinoma“

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistė Justina Petravičienė naujienų portalui lrytas.lt pavirtino, kad visa reikiama informacija apie atvejį Priklausomybės ligų centre surinkta ir reikiamos procedūros atliktos.

„NVSC turi sąlytį turėjusių asmenų bei medikų sąrašą ir jų kontaktus ir et saviizoliacijos adresus. Kalbant apie testavimą, tai reikia pasakyti, kad jei žmogus turėjo sąlytį, tai testas jam daromas ne iš karto. Specialistai vertina, kokios rizikos sąlytį asmuo turėjo. Žmonės ne visais atvejais tiriami, dėl to sprendžia visuomenės sveikatos specialistai. Net jei ir priimamas sprendimas tirti, tai tyrimas daroma s ne anksčiau nei po penkių dienų nuo turėto sąlyčio“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad tiriant anksčiau testas gali būti neigiamas, o po kelių dienų paaiškėti, kad žmogus vis tik serga.

J. Petravičienė teigė, kad žmonės dažnai klaidingai mano, kad turėjo sąlytį su sergančiuoju vien dėl to, kad vaikščiojo vienu koridoriumi. „Kiekvienas atvejis vertinamas atskirai, bet tikrai nėra taip, kad visi, kurie tame pastate buvo, turėjo sąlytį. Net ir tuo atveju, kai mokytojas mokė vaikus mokykloje, tarp mokinių vienas buvo užsikrėtęs, bet mokytojas dėvėjo apsaugos priemones, tad jo nelaikome didelės rizikos sąlytį turėjusiu asmeniu“, – sakė ji.

Nerimaujantiems dėl to, kad galimai turėjo kontaktą su koronavirusu sergančius asmeniu, specialistė pataria NVSC tinklalapyje užpildyti specialią anketą ir nurodyti, kada ir su kuo jie galėjo turėti sąlyti ir laukti, kol su jais susisieks centro specialistai.

Vėliau buvo išplatinta išsamesnė informacija apie šį atvejį:

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), atsižvelgęs į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl situacijos Respublikiniame priklausomybės ligų centre (RPLC), informuoja, kad koronavirusas (COVID-19) patvirtintas vienam su šia įstaiga susijusiam asmeniui. Joje nustatyti 29 didelės rizikos sąlytį turėję asmenys, visi jie informuoti apie privalomą izoliaciją.

Šiuo metu NVSC specialistai bendrauja su sąlytį įstaigoje turėjusiais pacientais, jie papildomai informuojami apie reikalavimus, kurių privalo laikytis.

Savo ruožtu, NVSC centrui davė nurodymus įvertinti kiekvieno iš gydymo įstaigos išrašomo asmens gyvenamosios vietos sąlygas, t. y. nustatyti, ar jos atitinka izoliavimosi taisyklių reikalavimus. Tuo atveju, jei iš gydymo įstaigos išleidžiamas žmogus sąlygų namuose izoliuotis neturi, buvo sutarta, kad gydymo įstaiga kreipsis į savivaldybę dėl izoliavimosi patalpų skyrimo.

Taip pat RPLC duoti nurodymai riboti pacientų judėjimą, organizuoti maitinimą palatose.

Be to, nustatyti ir sąlytį su užsikrėtusiuoju asmeniu Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje turėję asmenys, jiems paskirta izoliacija.

Tie asmenys, su kuriais specialistai nesusisiekė, nebuvo vertinami kaip rizikingą sąlytį turėję asmenys. Tai reiškia, kad jie, kaip ir visi Lietuvos gyventojai, turi stebėti savo sveikatą ir laikytis COVID-19 ligos prevencijos priemonių, kitų atskirų priemonių jiems imtis nereikia.

NVSC tai pat primena, kad visi asmenys, kurie turėjo sąlytį su sergančiais koronavirusine infekcija (COVID-19), arba lankėsi susirgusiųjų nurodytose buvimo vietose, arba galvoja, jog turėjo sąlytį, savo duomenis NVSC specialistams gali pateikti elektoriniu būdu. Pateikę duomenis, žmonės sulauks NVSC specialistų, atliksiančių individualų rizikos vertinimą, skambučio.

NVSC specialistai primena, kad didelės rizikos sąlytį turėję asmenys turi izoliuotis, stebėti savo sveikatą ir, pasireiškus simptomams, kreiptis į Karštąją koronos liniją dėl tyrimo koronavirusinei infekcijai nustatyti atlikimo PGR metodu. Svarbu, kad ne visi didelės rizikos sąlytį turėję asmenys tiriami – tai priklauso nuo infekcijos išplitimo konkrečiame židinyje.

Svarbu, kad ištyrimas, jei specialistai nusprendžia, turėtų būti vykdomas anksčiausiai 5 dieną po turėto kontakto, kad viruso aptikimo tikimybė būtų pakankamai didelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.