Geriausia išeitis dantų kanalų gydymui: atkreipkite dėmesį į vieną dalyką

Problematiškas ir skaudantis dantis yra didžiulis diskomfortas. Kaip žinoti, kada tokį dantį dar galima ir verta išsaugoti gydant endodontiškai, o kada jį jau reikia šalinti ir kuo skubiau griebtis implantacijos? Šis klausimas neramina kiekvieną pacientą, susidūrusį su dantų kanalų problemomis.

Klinikos gydytoja endodontologė Sandra.<br>„Šypsenos akademijos“ nuotr.
Klinikos gydytoja endodontologė Sandra.<br>„Šypsenos akademijos“ nuotr.
Klinikos gydytoja endodontologė Sandra.<br>„Šypsenos akademijos“ nuotr.
Klinikos gydytoja endodontologė Sandra.<br>„Šypsenos akademijos“ nuotr.
Klinikos gydytoja endodontologė Sandra.<br>„Šypsenos akademijos“ nuotr.
Klinikos gydytoja endodontologė Sandra.<br>„Šypsenos akademijos“ nuotr.
Klinikos gydytoja endodontologė Sandra.<br>„Šypsenos akademijos“ nuotr.
Klinikos gydytoja endodontologė Sandra.<br>„Šypsenos akademijos“ nuotr.
Klinikos gydytoja endodontologė Sandra.<br>„Šypsenos akademijos“ nuotr.
Klinikos gydytoja endodontologė Sandra.<br>„Šypsenos akademijos“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 9, 2021, 7:00 AM, atnaujinta Feb 18, 2021, 12:49 PM

Mikroskopas – svarbus gydytojo endodontologo įrankis

Pradėkime nuo amžino klausimo – kodėl? Kodėl kanalus reikia gydyti pas gydytoją endodontologą, dirbantį su mikroskopu? Pirmiausia, dėl to, kad tokiu būdu iki minimumo sumažinsite tikimybę, kad šaknis anksčiau ar vėliau teks gydyti iš naujo. Taip pat danties kanalus išgydžius iš pirmo karto sutaupoma ne tik pinigų ir laiko, tokiu būdu tausojama ir jūsų psichologinė savijauta bei gera nuotaika.

Tai kodėl žmonės dažnai sutinka gydyti kanalus be mikroskopo? „Šypsenos akademija“ klinikos gydytoja endodontologė Sandra sako, kad kai yra pažeisti danties kanalai, žmogui skauda ir tuo metu jis tiesiog apie nieką daugiau negalvoja, jis tik nori kuo greičiau „atsikratyti“ problemos.

„Mikroskopo panaudojimo svarba endodontijoje žinoma jau seniai. Endodontija su mikroskopu yra gerai tuo, jog tu matai ir randi visus kanalus, matai ar dantis lūžęs, ar skilęs, o tai irgi yra labai svarbu, nes kad ir koks geras gydytojas gydo be mikroskopo, jis gali nepastebėti tam tikro smulkaus danties skilimo ir sugydyti kanalus, nors dantis vistiek neturi ateities. Žmogus susimoka už gydymą ir viskas atrodo gerai, tačiau po kiek laiko tą dantį ima skaudėti ir galiausiai jį reikia rauti, nors galbūt pačioje pradžioje skilimas ar kita problema galėjo būti pastebėta laiku ir dantį galima buvo pašalinti dar į jį neinvestavus.

Taip pat būna kanaluose lūžę instrumentai, nors ir kaip tai baisiai skamba pacientams, jie lūžta visiems ir endodontologams dirbantiems su mikroskopu ir be jo. Čia suveikia fizika ir nieko nepadarysi, tačiau dirbant su mikroskopu tai sukelia mažiau streso tiek gydytojui, tiek pacientui.

Dirbant su mikroskopu lūžusio įrankio daleles nesunku pamatyti, greitai ir kokybiškai pašalinti, nesukeliant pacientui jokio diskomforto ar nepasitenkinimo gydymu, o realiai net nejaučiant“, – pabrėžia tik su mikroskopu kanalus gydanti gydytoja.

Teisingiausia kai problematiško, skaudančio danties situaciją vertina būtent gydytojas endodontologas, taip pat būtent šis gydytojas nusprendžia ar dar įmanoma dantį išsaugoti gydant endodontiškai, ar vis tik šis gydymas yra neįmanomas ar netikslingas: per didelė laiko ir pinigų investicija. Tokiu atveju, kai danties išsaugoti nepavyksta, kreipiamasi į implantuojantį gydytoją odontologą, kuris dantį pašalina ir implantuoja.

Klinikos kompleksiškumo svarba

„Šypsenos akademija“ klinikos praktika yra parodžiusi, su kokiais nesklandumais susiduria pacientai pasirinkę gydymą klinikoje, kurioje gydoma be mikroskopo.

„Kai ateina pacientai, kurių kanalai sugydyti be mikroskopo, pridaroma daug klaidų, kurias netgi man dirbant su mikroskopu ne visada pavyksta ištaisyti. Pavyzdžiui, pasitaiko pacientų, kuriems kanalai būna sugydyti tik iki pusės, t.y. kanalai užplombuoti iki pusės jų ilgio. Čia susiduriu su paieškos sunkumais – sunku surasti tikrąjį kanalą, kurį reikia gydyti ir tenka skirti daug laiko bei finansinių išlaidų vien šio kanalo paieškoms“, – dalinasi savo asmenine patirtimi klinikoje „Šypsenos akademija“ gydytoja endodontologė Sandra ir priduria, kad šių ir panašių klaidų bei išlaidų galima išvengti tik pasirinkus tinkamą odontologijos kliniką.

O tinkama odontologijos klinika yra ta, kuri siūlo kompleksiškas dantų gydymo ir implantavimo, protezavimo paslaugas, kurioje dirba skirtingų odontologijos krypčių specialistai, kitaip tariant – tai klinika kurioje visus specialistus rasite „po vienu stogu“.

Tyrimai ir gydymo eiga

Konsultacijos metu, pirmiausia atliekami nuodugnūs tyrimai. Turint visus tyrimus klinikos, siūlančios kompleksiškas paslaugas, gydytojų komanda iškart gali įvertinti situaciją ir pacientas net nejaučia visos šios situacijos sudėtingumo. Kaip viskas vyksta?

Jei pirmojo susitikimo metu atlikus nuodugnius tyrimus koordinuojantis gydytojas pastebi problemą kanaluose, jam į pagalbą iškart atskuba gydytojas endodontologas, kuris tiria ir vertina kanalų būklę pasinaudodamas kompiuterinės tomografijos nuotrauka ir mikroskopiniu tyrimu. Šis gydytojas pateikia išvadas ir priima sprendimą ar dantį dar galima išsaugoti gydant kanalus ar jį reikia šalinti.

Tuo tarpu, kas nutinka jei pacientas atsiduria klinikoje, neturinčioje gydytojo endodontologo ir mikroskopo? Gali prasideda didelė, ilga kelionė: gydytojas terapeutas ima nuogąstauti ir pergyventi dėl danties būklės, nes neturi reikalingų įrankių, bet natūralu, kad iš pradžių jis imasi gydymo pats, kartais gali pasisekti, o kartais ne. Kai atvejis nesėkmingas pacientas nukreipiamas į kliniką, kurioje dirbama su mikroskopu kanalo pergydymui.

„Šypsenos akademija“ klinikos gydytoja endodontologė Sandra iki šiol prisimena situaciją, kai pacientui buvo bandoma gydyti kanalą be mikroskopo.

„Atvykus pacientui iškart nustačiau, kad kanalas buvo pradurtas, pro pažeistą vietą ištekėjo pūliai, tad danties išgelbėti nepavyko. Esu tikra, jei šis pacientas būtų iš pat pradžių gydytas mikroskopu, šių liūdnų pasekmių būtų išvengta ir kanalas būtų nesudėtingai sutvarkytas, o dantis išsaugotas“, – teigė ji.

Kitas situacijos modelis – kai žmogus yra siunčiamas iš vienos klinikos į kitą, kur dirba skirtingi specialistai, kur atsižvelgiant į situacijos pobūdį ir priimtus specialistų verdiktus parenkamas gydymo būdas, kuris vėl nukreipia pacientą į tam tikrą odontologijos kliniką, pas tam tikrą specialistą. Prasideda ilga kelionė, pinigų ir laiko švaistymas, taip pat didėja klaidų tikimybė.

Pavyzdžiui, jei priimamas sprendimas šalinti dantį ir jis yra pirmiausia pašalinamas, o tik po to pacientas siunčiamas pas implantuojantį gydytoją. Atvykęs pas šį gydytoją pacientas sužino, kad pašalintą dantį bus galima implantuoti tik po keturių mėnesių.

Taip pat situaciją pablogina ir patiriami dar didesni laiko bei finansiniai nuostoliai jei rovimo metu dar būna prarasta nemažai kaulo, vadinas, prieš implantuojant jį dar reikės priauginti, o gijimas po šios procedūros trunka apie šešis mėnesius.

Finale susidaro išties ilgas laiko tarpas, kadangi įsriegtas implantas dar nėra pabaiga, po įsriegimo taip pat seka gijimo laikotarpis (maždaug keturi mėnesiai) ir tik po to dedamas galutinis akcentas – danties vainikėlis. Visa tai į žmogaus gyvenimą įneša ne tik daug chaoso, bet ir diskomforto, didelius finansinius bei laiko nuostolius.

Tuo tarpu „Šypsenos akademija“ klinikoje dantims, kurių nepavyksta išsaugoti endodontiškai, taikoma vienmomentė implantacija (kai situacijos neuždegiminės), kurios metu implantacija atliekama tuo pačiu metu kai tik pašalinamas dantis, tokiu būdu sutaupoma laiko, nes nereikia skirti laiko gijimui, tada vėl pjauti, implantuoti ir siūti, viskas padaroma vienos operacijos metu.

Stebėtina, kad „Šypsenos akademija“ klinikos pacientams šios ir panašios situacijos atrodo tokios paprastos ir taip lengvai išsprendžiamos. Tačiau visa tai yra būtent dėl klinikos kompleksiškumo ir joje dirbančių savo srities specialistų, na ir žinoma, naujausios įrangos, kuri palengvina darbą gydytojams, sumažina pacientų laiko ir finansines sąnaudas bei užtikrina maksimalius rezultatus.

Jei ir jūs norite gydytis dantis patogiai ir atsakingai, išvengti nemalonių staigmenų bei taupyti savo laiką, pinigus ir svarbiausia, sveikatą – registruokitės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.