A. Dulkys: sprendžiant eilių problemas turi dalyvauti ir gydymo įstaigų vadovai bei merai

Sprendžiant eilių gydymo įstaigose problemas greta politikų turi įsijungti ir gydymo įstaigų vadovai bei savivaldybių merai, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2022, 10:17 AM, atnaujinta Dec 1, 2022, 12:29 PM

Pasak ministro, vien skiriant papildomas lėšas problemos nebus išspręstos.

„Be sveikatos vadybos mūsų sistema yra kaip kibiras su daug skylių ir vien tik padidinus ten vandens pylimą problemos neišsisprendžia. Prie mūsų, politikos formuotojų, sveikatos reikalų komiteto labai aktyviai turi prisijungti ir miestų merai, kuriems yra pavaldžios didžioji dalis gydymo įstaigų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė A. Dulkys.

„Jokio skirtumo nebus, jeigu konkrečioje gydymo įstaigoje konkretus gydytojas uždirbs kad ir dešimt kartų daugiau negu dabar, jeigu gydymo įstaigos vadovas nepasirūpins darbo grafikais, brangi įranga bus užrakinta dvi dienas per savaitę, grafikai tarp specialistų nebus sureguliuoti taip, kad jie visi galėtų ta brangia įranga naudotis, kabinetai bus užrakinti, nebus pasirūpinama pagalba registratūros darbe“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, eilių problemas taip pat sudėtinga spręsti, jeigu įstaigos nesijungia į sistemą, kurioje deklaruojami registracijos laikai.

Švieslentė nėra įrankis išspręsti problemą

Ieškant sprendimų, kaip sutrumpinti eiles pas gydytojus, Sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys pabrėžia, kad vieša švieslentė, skelbianti apie galimybes užsiregistruoti pas gydytojus skirtingose sveikatos priežiūros įstaigose, nėra įrankis spręsti problemą. Anot ministro, tai tik vienas iš elementų, padedantis stiprinti duomenų rinkimo kokybę.

„Švieslentė nėra įrankis išspręsti eilių sutrumpinimą. Švieslentė yra tik vienas iš elementų, rodantis, kad mums reikia pradėti analizuoti tuos duomenis, kuriuos mes turime ir pradėti žiūrėti, ar jie yra kokybiški“, – ketvirtadienį vykusiame Sveikatos reikalų komiteto posėdyje kalbėjo ministras.

A. Dulkio teigimu, ministerija vis dažniau susiduria su duomenų trūkumu. Pasak jo, turima informacija dažnu atveju būna nekokybiška.

„Mes turime stiprinti duomenų kokybę, mums jų reikia, mums reikia tokių švieslenčių ir kitokių dalykų, kad mes galėtume priiminėti sprendimus pagal duomenis, ne pagal vieną asmeninę nuomonę, bet kad matytume sistemą kaip visumą ir nešaudytume paskui iš patrankos į žvirblį ir suprastume, kad kai kuriems pokyčiams reikia sisteminių dalykų, kai kuriems reikia tiesiog praktinių žingsnių“, – nurodė A. Dulkys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.