Šalia makaronų ir aliejaus – mirtinas skystis: gydytoja įspėjo, kad maisto lentynose atsidūrusi prekė nuodija organizmą

Prieš kelias dienas Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė sulaukusi vartotojų informacijos, kad prekybos vietose, maisto produktų lentynose bei elektroninėje prekyboje yra siūloma įsigyti 70 proc. koncentracijos acto rūgšties produktus.

Maisto prekių parduotuvė.<br>V.Balkūno nuotr.
Maisto prekių parduotuvė.<br>V.Balkūno nuotr.
Respublikinė Šiaulių ligoninė, Priėmimo skyrius.<br>G.Šiupario nuotr.
Respublikinė Šiaulių ligoninė, Priėmimo skyrius.<br>G.Šiupario nuotr.
Maisto prekių parduotuvė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Maisto prekių parduotuvė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Maisto prekių parduotuvė.<br>V.Balkūno nuotr.
Maisto prekių parduotuvė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 8:44 PM, atnaujinta Jun 28, 2023, 12:25 PM

Gydytojai toksikologai iš patirties žino: stipri acto rūgšits – mirtina esencija. Todėl vienoje lentynoje su kruopomis, makaronais ir aliejais tokiam produktui tikrai ne vieta.

VMVT paskelbė atlikusi mažmeninės prekybos kontrolę bei įspėjo visus didžiuosius prekybos tinklus iš maisto produktų skyrių pašalinti 70 proc. acto rūgšties produktus. Tarnyba pranešė, kad reikalavimas galioja visoms parduotuvėms, kuriose prekiaujama maisto produktais.

Tyrimai tęsiami, bus sprendžiama dėl poveikio priemonių reikalavimus pažeidusiems prekybininkams, pabrėžė VMVT.

Pažeidžia vidaus organus, sukelia kraujavimą

Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytoja toksikologė Laima Griciūtė pasakojo, kad apsinuodijus acto rūgštimi pasireiškia vietiniai nudegimo korozine medžiaga simptomai.

„Skausmas, rijimo sutrikimas, pykinimas, vėmimas (dažnai su krauju), seilėtekis, taip pat viršutinių kvėpavimo takų nudegimo simptomai, kurie sukelia dusulį, stridorą.

Balsas prikimsta ar visai dingsta, nes pažeidžiamos gerklos, o dėl to žmogus gali uždusti. Jei acto rūgštis patenka į akis, nudeginama ragena, dėl to gresia net apakti“, – galimus apsinuodijimo požymius portalui lrytas.lt vardijo L.Griciūtė.

Ji pridūrė, kad pasitaiko ir sisteminiai apsinuodijimo simptomai. Pavyzdžiui, dėl skausminio šoko sutrikdoma kraujotaka, o dėl acto rūgšties sukelto eritrocitų irimo išsivysto ūminis inkstų veiklos arba kraujo krešėjimo sutrikimai.

Paprasčiau tariant, didelės koncentracijos acto rūgštis yra ypač pavojinga, nes gali nudeginti vidaus organus, net patekti į kraują ir sukelti vidinį kraujavimą.

Nedidelė dozė – pavojinga gyvybei

Gydytoja toksikologė pasakojo, kad apsinuodijimai acto rūgštimi baigiasi liūdnai. Nelaimingas atsitikimas tiesiogine prasme palieka randus visam gyvenimui.

„Jei žmogus išgyvena, virškinamajame trakte lieka dideli randai, kurie siaurina virškinimo kanalą, vėliau yra didesnė rizika susirgti vėžiu“, – įspėjo L.Griciūtė.

Ji pridūrė, kad sunkiam apsinuodijimui nereikia didžiulio kiekio acto rūgties, o į kapus nuvaryti gali ir parduotuvėje įsigytas butelis. 50–100 ml acto esencijos – gyvybei pavojinga dozė.

Gydytoja paaiškino, kad acto rūgštė saugu vartoti atskiedus su dideliu kiekiu vandens. Jei į maisto prekių parduotuvių lentynas patekusios acto rūgties koncentracija siekia 70 proc., tai, pasak L.Griciūtės vartoti galima 3–9 proc. acto rūgštį. Tiesa, ypač atsargiai.

„Nurodoma, kad net 200–300 ml. 9 proc. koncentracijos acto rūgšties gali sukelti hemolizę, o dėl to atsiranda inkstų nepakankamumo rizika.

70 proc. acto rūgšties koncentratas yra potencialiai pavojingas, tad jo sandėliavimas ir vartojimas turi būti labai atsakingi“, – pabrėžė gydytoja toksikologė.

Įspėja būti atsargiems

Įspėjantį pranešimą prieš kelias dienas išplatinusi VMVT nurodė, kad Lietuvos higienos normoje yra įtvirtinta nuostata, jog galutiniams vartotojams gali būti parduodama tik iki 9 proc. koncentracijos acto rūgštis.

VMVT įspėjo vartotojus būti atidiems ir atsargiems, o maisto produktų pardavėjus – laikytis jiems nustatytų reikalavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.