Įspėjo dėl padėties Zarasų ligoninėje: jeigu nesikalbės su medikais, situacija gali pasikartoti

Liepos pradžioje Zarasų ligoninę paliko 12 gydytojų, kurių teigimu, savivaldybė įgyvendino darbuotojams nepalankų ligoninės reorganizavimą. Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos (LSADPS) pirmininkė Rūta Kiršienė pabrėžia, kad jei savivaldybės, steigdamos sveikatos centrus, nesitars su gydytojų bendruomenėmis, iš regiono ligoninių išeis dar daugiau specialistų. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) neigia viešus kaltinimus, kad dėl susidariusios situacijos Zarasuose kalta vykdoma sveikatos centrų pertvarka.

Zarasų ligoninė<br>Zarasuligonine.lt nuotr.
Zarasų ligoninė<br>Zarasuligonine.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2023, 1:46 PM

Savivaldybės nesikalba su medikais

Iš Zarasų ligoninės išėję gydytojai paskelbtame rašte teigė, kad galutinį sprendimą palikti darbovietę nulėmė birželio pabaigoje įvykęs Zarasų rajono savivaldybės merės ir vicemerės susitikimas su ligoninės bendruomene. Anot jų, susitikimo metu nebuvo atsakyta į medikų klausimus dėl ligoninės tolimesnės veiklos, neatsižvelgta į gydytojų prašymus nekurti naujo juridinio vieneto.

„Zarasų savivaldybės darbuotojai nusprendė neįsiklausyti į medikų prašymus ir pasirinkti kitą reorganizacijos būdą, kuris nulėmė medikų apsisprendimą nutraukti su ligoninę savo darbo santykius“, – teigia gydytojai skelbtame rašte.

LSADPS pirmininkės R. Kiršienės teigimu, esminė problema šioje situacijoje yra savivaldybės nenoras diskutuoti ir kalbėtis su gydytojais. Anot jos, jei savivaldybė aiškiai komunikuotų apie planuojamus pokyčius ir įsiklausytų į medikų prašymus, Zarasų ligoninės specialistai nebūtų išėję iš darbo.

„Savivaldybės nesikalba su medikais. Žmonės turėtų žinoti, kas bus daroma, kaip bus daroma, nes juos tiesiogiai tai liečia. Ten (Zarasuose – red.past.) pagrindinė problema yra nesikalbėjimas, nesusikalbėjimas ir arogancija iš savivaldybės pusės“, – ELTA komentavo profsąjungos pirmininkė.

„Jeigu būtų kalbamasi su žmonėmis, pavyzdžiui, būtų pasakyta, kad įkūrus sveikatos centrą neblogės darbo sąlygos – kažkas keisis, bet neblogės sąlygos, nemažės atlyginimai, nedidės darbo krūviai, bus išlaikoma viskas normos ribose. Tokiu atveju nebūtų buvę tos situacijos Zarasuose. Paprasčiausias nesikalbėjimas su medikais, komunikacijos trūkumas“, – sakė R. Kiršienė.

Pasak sveikatos darbuotojų profsąjungos pirmininkės, ministerija taip pat turėtų įsitraukti į šios pertvarkos išaiškinimo medikams procesą. R. Kiršienė pabrėžė, kad jei ir kitos Lietuvos savivaldybės, vykdydamos sveikatos centrų pertvarką, nesitars su gydymo įstaigų darbuotojais, išeinančių iš darbo medikų daugės.

„Aš manau, kad tiek ministerijai, tiek savivaldybėms reikėtų daugiau komunikuoti, kad medikai pamatytų, kad tai yra gėris arba ne. Permainų stūmimas buldozeriu irgi nėra gerai. Turi būti kalbama su darbuotojais, kad jie patys pamatytų tų centrų naudą“, – sakė R. Kiršienė.

„Jeigu bus nesikalbama su medikais, situacija gali kartotis“, – akcentavo ji.

SAM: Zarasų bendruomenė neprieštarauja sveikatos centro idėjai

Zarasų ligoninės gydytojams išėjus iš darbo dėl savivaldybės sprendimo reorganizuoti ligoninę steigiant naują juridinį asmenį, viešojoje erdvėje imta kritikuoti ministerijos vykdomą sveikatos priežiūros įstaigų pertvarką. Tačiau sveikatos apsaugos ministro patarėjas ir atstovas spaudai Tomas Bagdonas akcentuoja, kad Zarasų gydytojai ligoninę paliko ne dėl sveikatos centro kūrimo idėjos, o bendravimo su savivaldybe ypatumų.

„Mūsų žiniomis, situacija Zarasuose niekaip nesusijusi su bendruomenės sveikatos centro kūrimu – Lietuvoje šie procesai vyksta daugelyje savivaldybių, tačiau tik Zarasuose turime tokią situaciją, kai pareigas paliko dešimtys medikų“, – Eltai sakė jis.

„Patys istorijos dalyviai viešai nurodo politines konflikto priežastis, nesutarimus jų pagrindu, taip pat bendravimo ypatumus tarpusavyje. O sveikatos centras, kadangi tai didžiausia šiuo metu aktualija sveikatos srityje, pavadinkime taip, pasimaišė po koja“, – argumentavo T. Bagdonas.

Ministro patarėjas pabrėžė, kad tiek buvęs Zarasų ligoninės direktorius Remigijus Lamanauskas, tiek kolektyvas pritaria ligoninės reorganizacijai, tačiau ne tokiai, kokią suplanavo savivaldybė. T. Bagdonas ragina savivaldybes kalbėtis su ligoninėse dirbančiais gydytojais ir aiškiai jiems pristatyti planuojamus pokyčius.

„Dabar jau buvęs Zarasų ligoninės direktorius viešai reiškė ir reiškia paramą sveikatos centro idėjai, tai sunku patikėti, kad vadovas ir kolektyvas žiūri priešinga kryptimi“, – teigė T. Bagdonas.

„Be jokios abejonės, vykstant pertvarkai būna sumaišties, darbuotojai bando suprasti savo vietą, tai savivaldos, priimdamos sprendimus dėl sveikatos centrų steigimo, turėtų kalbėtis su gydymo įstaigų darbuotojais, papasakojant apie naujo darinio darbo ir veiklos principus“, – sakė ministro patarėjas.

Anot T. Bagdono, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys kitą savaitę, ketvirtadienį, vyks į Zarasus, kur bandys išspręsti susidariusią situaciją.

„Ministras kitą savaitę planuoja vykti į Zarasus, vietoje aiškintis situaciją ir kaip ją galima normalizuoti bei grąžinti ligoninę į normalų darbo ritmą“, – patvirtino jis.

Zarasų ligoninėje dėl gydytojų trūkumo buvo sustabdyta Vidaus ligų skyriaus, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus, Dienos chirurgijos skyriaus veiklos.

Taip pat sustabdyta teisė teikti antrines ambulatorines kardiologo, neurologo, pulmonologo asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.