G. Nausėda priminė lietuvius sugraudinusią Milanos istoriją: valstybė turi prisidėti labiau

Valstybė turėtų labiau prisidėti prie labai retomis ligomis sergančių žmonių gydymo, teigia šalies vadovas Gitanas Nausėda, antradienį Seimui pateikęs Farmacijos įstatymo pataisas. Anot jo, visuomenė niekada nesuabejoja dėl pagalbos retomis ligomis sergantiems pacientams, todėl, pabrėžia prezidentas, ir valstybė neturėtų šiuo klausimu likti nuošalyje.

G.Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Jul 26, 2023, 2:44 PM, atnaujinta Jul 26, 2023, 2:45 PM

„Labai puiku, kad mūsų visuomenė iš karto sukyla ir imasi organizuoti tą pagalbą“, – trečiadienį žurnalistams sakė G. Nausėda, primindamas sunkiai sirgusios Milanos istoriją.

„Bet aš manau, kad valstybė taip pat šitame procese neturėtų būti paskutinis asmuo ir turėtų labai aiškiai identifikuoti, kad valstybė tam ir yra, kad padėtų pacientui, padėtų žmonėms, atsidūrusiems tokią nelaimės valandą vieniems. Ir kad tai yra ne tik organizuotų piliečių reikalas, bet ir pačios valstybės reikalas“, – pabrėžė prezidentas.

Įstatymo pakeitimai, pasak jo, turėtų padėti objektyviau įvertinti retomis ligomis sergančių žmonių gydymo galimybes. Tam, sakė G. Nausėda, reikėtų išplėsti Labai retų ligų gydymo išlaidų kompensavimo komisiją nuo 5 iki 9 narių ir į ją įtraukti naujus specialistus.

„Pirmiausia, mes norime, kad sprendimų priėmimas būtų objektyvesnis. Štai kodėl siūlome išplėsti labai retų ligų gydymo išlaidų kompensavimo komisiją nuo 5 iki 9 narių. Ne tam, kad tiesiog padidintume narių skaičių, bet tam, kad išvengtume situacijų, kuomet sakoma, jog yra „per brangu“, „neapsimoka“ ar kažkokiais kitais buhalteriniais motyvais“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Todėl būtų labai naudinga, kad toje komisijoje taip pat būtų aukštos kvalifikacijos sveikatos priežiūros specialistai, turintys kompetenciją būtent labai retų ligų atvejams, pageidautina, iš universitetinių ligoninių, pacientų organizacijos atstovas ir konkrečiai pacientą gydantis gydytojas, kuris, be kita ko, pagal mūsų siūlymą, turėtų teisę kreiptis ir į pačią komisiją“, – sakė prezidentas, pridurdamas, kad šiuo metu į labai retų ligų gydymo išlaidų kompensavimo komisiją gali kreiptis tik gydymo įstaiga.

G. Nausėda pabrėžė ir operatyvumo svarbą, nes, pažymėjo jis, gydant tokius pacientus negalima gaišti laiko.

„Dar kas labai svarbu – operatyviau reaguoti į procesą, nes tikrai kai kada jau žinome, kad gydymo metodai jau egzistuoja, todėl laiko gaišti negalima, nes po tam tikro laiko bus tiesiog per vėlu“, – teigė G. Nausėda, pridurdamas, jog tikisi, kad Seimas tinkamai apsvarstys įstatymą ir ji priims.

„Tikiuosi, kad įstatymas bus tinkamai apsvarstytas ir priimtas“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad antradienį prezidentas G. Nausėda Seimui pateikė Farmacijos įstatymo straipsnių pakeitimo projektą, kuriuo siekiama pagerinti inovatyvių gydymo metodų ir vaistų prieinamumą labai retomis ligomis sergantiems pacientams.

Prezidentas siūlo tobulinti Labai retų žmogaus sveikatos būklių gydymo išlaidų kompensavimo komisijos sudarymo principus, įtraukiant papildomai du asmens sveikatos priežiūros specialistus, dirbančius universitetinėse ligoninėse, taip pat vieną pacientų organizacijų atstovą ir pacientų gydytojus.

Dėl šių pakeitimų komisijos narių skaičius padidėtų nuo šiuo metu esančių penkių iki devynių.

Taip pat įstatymo projektu siūloma suteikti galimybę į komisiją dėl gydymo išlaidų kompensavimo kreiptis pacientą gydančiam sveikatos priežiūros specialistui. Šiuo metu tokia galimybė suteikta tik gydymo įstaigoms.

Pakeitimais prezidentas siūlo įstatymiškai apibrėžti „skubų atvejį“ ir taip sudaryti galimybę pagreitinti procesą, kai paciento gyvybei dėl progresuojančios ligos yra iškilęs realus pavojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.