Motiną iš privačių slaugos namų pasiėmęs kaunietis – neviltyje: nori įspėti kitus

Kaunietis Ernestas Abramovas (48) įsitikinęs, kad jau trečia savaitė ligoninėje gulinti jo mama nebuvo tinkamai prižiūrėta slaugos namuose. Pasak vyro, jie nebuvo tinkamai informuojamas apie mamos būklę, o senjorės sveikata blogėjo dėl įstaigoje staiga pakeisto gydymo.

Senjorė ligoninėje<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Senjorė ligoninėje<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Ernesto mama gydoma Kauno klinikose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ernesto mama gydoma Kauno klinikose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Slauga<br>123rf nuotr.
Slauga<br>123rf nuotr.
Slauga<br>123rf nuotr.
Slauga<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 8:48 PM, atnaujinta Aug 30, 2023, 9:39 AM

Kaltinimų epicentre atsidūrė „Addere Care“ slaugos namai atsakomybės kratosi ir detalių apie pacientės gydymą nepateikia, tačiau pabrėžia, kad artimųjų lūkesčiai ne visada sutampa su ligos realybe.

„Iki kraujų išdraskytas kūnas“

„Du kilometrus per dieną kasdien su manimi nueidavo, visi kaimynai matė, kokia sveika mama buvo“, – tokią Janiną Koncevičienę (78) dar prieš 4 mėnesius atsimena sūnus Ernestas.

Senatvinė demencija moteriai nustatyta 2019 metais, o pernai gydytojai konstatavo, kad liga progresuoja.

Janina pamiršo visų artimųjų ir pažįstamų vardus. Ernestas tikina, kad moteris prisiminė tik jį – mama besirūpinusį sūnų.

Tačiau fizine sveikata senjorė nesiskundė. „Problemų turėjo tik su atmintimi, neskaitant to, ji buvo visiškai sveika“, – lrytas.lt pasakoja Ernestas.

Vyras 2022 m. pavasarį nusprendė pasinaudoti galimybe mamą 4 mėnesiams palikti slaugos namuose. Tokią paslaugą sunkiai sergančius ir savimi pasirūpinti negalinčius artimuosius slaugantiems artimiesiems finansuoja valstybė.

Janiną priėmė Trakuose įsikūrę „Addere Care“ slaugos namai, o Ernestas išvyko dirbti į užsienį.

4 mėnesiai praėjo ir neįprastai šiltai vasaros laikui aprengtą mamą vyras parsivežė namo bei ketino ją išmaudyti, bet nurengęs, nusigando: „Visas kūnas buvo išdraskytas iki kraujų.“

Ligoninėje gydytojai Ernestui paaiškino, kad slaugos namuose jo mama bus užsikrėtusi niežais. Vyras sako, kad odos liga užsikrėtė ir jis pats, jo draugė, vaikas, kaimynai.

Galop slaugos namų direktorė atsiprašė ir pasiūlė kompensuoti patirtą žalą, nemokamai priėmė Janiną ir pusantro mėnesio gydė moterį.

Ernestas pasakoja, kad mamos žaizdos ir per šį laiką neužgijo, senjorė visiškai atsigavo tik artimųjų priežiūroje.

Pakeitė gydymą

Šių metų balandį vėl atėjo laikas atiduoti mamą į slaugos namus. „Supraskite, aš turiu išvažiuoti dirbti“, – paaiškino uždarbį užsienyje randantis kaunietis.

Vyras sako galėjęs kreiptis į penkias slaugas įstaigas, bet ir vėl su juo susisiekė tik Trakuose veikianti „Aderre Care“.

Tąkart telefonu Ernestą patikino, kad daugiau niežų protrūkių nebus. Mamą slaugos namuose palikęs vyras išvažiavo uždarbiauti į Jungtinę Karalystę.

Gegužės ir birželio sandūroje kelioms dienoms į Lietuvą grįžęs kaunietis sako aplankęs mamą ir nusigandęs dėl pablogėjusios senjorės būklės.

Ernestas tuomet sužinojo, kad įstaigoje pakeistas Janinai taikomas gydymas, pradėta duoti kitus vaistus.

„Kol aš gydžiau, viskas buvo gerai, o dabar atvažiuoju ir matau, kad mama sėdi prie stalo, iš burnos seilės bėga, vos paeina“, – prisiminė pašnekovas.

Ernestas pasakojo dėl pakeisto gydymo pasiskundęs slaugos namų personalui. Čia dirbantys medikai prižadėję grįžti prie anksčiau taikyto gydymo kurso, bet palaipsniui, nes staiga esą negalima.

Mamos būklė sunki

Liepą kaunietį pasiekė žinia, kad jo mama dėl šlapimo takų infekcijos paguldyta į Vilniaus Santaros klinikas. Atvažiavęs į ligoninę jis sužinojo, kad senjorė jau nebegali savarankiškai valgyti ir vaikščioti.

Vyras pasipiktino, kad jam iš karto nebuvo pranešta apie mamos būklės pokyčius: „Kontaktai palikti. Kodėl man niekas nepaskambino?“

„Jei ji būtų prižiūrėta, į ligą iš karto sureaguota, nebūtų reikėję jos vežioti į ligoninę, tavo mama nebūtų sirgusi“, – tikina iš sostinės medikų išgirdęs Ernestas.

Rugpjūčio 14 d. atėjo laikas pasiimti Janiną iš slaugos namų, bet senjorė netrukus ėmė karščiuoti, jau Žolinės paryčiais ji buvo išvežta į ligoninę.

Praėjo dvi savaitės, o moters būklė išlieka sunki. Gydytojų prognozės – niūrios.

Pasak pašnekovo, į namus jo mamą išrašę slaugos namai nuslėpė, kad infekcija nebuvo iki galo išgydyta.

Buvo išjuoktas

Ernestas įsitikinęs, kad mama nebuvo deramai pasirūpinta, todėl ir ją kamuojanti infekcija kaip reikiant užsitęsė.

Kaunietis taip pat nesupranta, kaip senjorei skirtas gydymas galėjo būti pakeistas be jo žinios. Ernestas mano, kad šie slaugos namų personalo veiksmai lėmė ženklų pacientės būklės pablogėjimą.

Pasak jo, ir demenciją sergančiai moteriai vaistus skyrę medikai negalėjo suprasti, kodėl puikiai veikęs gydymas buvo pakeistas.

„Du kilometrus per dieną kasdien su manimi nueidavo, visi kaimynai matė, kokia sveika mama buvo“, – apie situaciją balandį, prieš paliekant senjorę slaugos namuose, pasakoja Ernestas.

Vyras sako su oficialiu skundu į slaugos namus nesikreipęs ir paaiškina, kad jam rūpi ne materialinės kompensacijos, o mamos sveikata.

Ernestas patikino su žiniasklaida susisiekęs, nes nori įspėti kitus. „Tai ne pirmas toks atvejis. Dabar paskambinau pusseserei, išgirdau, kad jos draugės mamą tuose slaugos namuose numarino.

Į savivaldybę nuvažiavau – ten darbuotojai iš manęs juokėsi: „O kam tu ją ten vežei?“ Visi žino tą įstaigą“, – dėstė kaunietis.

Slaugos namai: pasitaiko nelabai korektiškų situacijų

Lrytas.lt „Addere Care“ atstovų pasiteiravus apie tai, kaip Ernesto mama slaugos namuose galėjo užsikrėsti niežais, buvo nurodyta, kad tai – labai lengvai plintanti liga, kurios gydymas reikalauja ypatingai daug pastangų ir kantrybės.

„Kiekvieną dieną į mūsų ligoninę atvyksta nauji pacientai. Kai kurie iš namų, kiti iš ligoninių. Pas mus neatvyksta sveiki žmonės. O ligų yra labai įvairių. Mes, slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė, nesirenkame, ką slaugyti, o ką apgręžti ir išsiųsti atgal. Niežai yra opi, aktuali ir gana paplitusi liga Lietuvos ligoninėse. Labai gaila, bet pasitaiko atvejų, kai išvengi jos nepavyksta ir mūsų ligoninėje.

Taip nutikus, dedame visas pastangas, kad liga būtų kuo greičiau nustatyta, o pacientai ir darbuotojai apsaugoti. Mūsų namuose niežai pasitaiko retai. Turime aiškų užkrečiamųjų ligų valdymo algoritmą ir ištikus situacijai, jo griežtai laikomės.

Dedame visas pastangas, kad ši skaudi problema būtų kuo greičiau likviduojama. Pvz., nuo 2022 m. rugpjūčio iki 2023 m. rugpjūčio buvo pasitaikę vos keli pavieniai atvejai, kurie buvo greitai lokalizuoti ir išgydyti“, – teigiama „Addere Care“ perduotame komentare.

Paklausus, kodėl buvo pakeistas Ernesto mamai skirtas gydymas, įstaigos atstovai pabrėžė, kad dėl pacientų duomenų apsaugos negali komentuoti konkrečių detalių.

„Galime tik pasakyti, jog gydymą pacientams paskiria ir koreguoja gydytojai pagal savo kompetenciją. Keičiantis pacientų sveikatos būklei, kaip ir bet kurioje stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioje įstaigoje, paskirtas gydymas gali būti koreguojamas.

Slaugos komanda vadovaujasi gydytojų nurodymais. Apie paskirto gydymo korekcijas visuomet informuojame artimuosius. Stengiamės tai daryti kuo operatyviau“, – nurodė „Addere Care“ atstovai.

Atkreipus dėmesį į Ernestą suktėtusį mamos sveikatos būklės pablogėjimą, slaugos namų atstovai paaiškino, jog artimųjų lūkesčiai kartais kertasi su ligos realybe.

Norėtume, kad žmonės suprastų, jog į slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninę atvyksta sunkių ligų turintys žmonės. Labai gaila, bet gana dažnai pasitaiko, kad su laiku būklė negerėja.

Artimiesiems tai sunku priimti. Mes tai suprantame. Bendrauti su artimaisiais, eiti kartu su jais, kai jiems brangūs žmonės išgyvena vieną sunkiausių gyvenimo periodų, yra svarbi mūsų darbo dalis.

Džiaugiamės, kai artimieji ir slaugos personalas tampa žmogumi besirūpinančiais partneriais. Tada galima pasiekti geresnių rezultatų, ramesnių procesų, net ir sunkiomis akimirkomis. Tačiau tenka pripažinti, kad būna ir tokių situacijų, kai bendravimas su artimaisiais tampa sunkesnis, nei rūpinimasis jų tėvais.

Visi, kas yra slaugę sunkiai sergančius žmones žino, koks sunkus tai procesas.

Neretai parsivežus namo savo artimąjį ir pradėjus jį slaugyti savarankiškai, žmonėms kyla tiek fizinis, tiek psichologinis nuovargis, sąlygojantis įvairias emocijas. Gaila, jei tai išvirsta į pyktį ir kaltinimus, nukreipiamus prieš tuos žmones, kurie šį sunkų darbą dirba kasdien.

Smagu, kad didžioji dalis mūsų slaugomų žmonių artimųjų yra nuostabūs ir bendradarbiaujantys žmonės. Vis tik tenka pripažinti, kad pasitaiko ir nelabai korektiškų situacijų. Pavyzdžiui, yra buvę atvejų, kai žmonės nori išsireikalauti, kad pasibaigus PSDF lėšomis finansuojamam slaugos ir palaikomojo gydymo laikotarpiui (iki 120 dienų per metus) ligoninė jų artimuosius slaugytų nemokamai.

Būna, kad tie patys žmonės, nepaisant išreikštų pretenzijų, savo artimąjį į ligoninę atveža net kelis kartus“, – teigiama „Addere Care“ lrytas.lt perduotame komentare.

Neigiamus artimųjų atsiliepimus kaip išimtį nurodę slaugos namai pasiūlė susisiekti su kitų pacientų giminaičiais.

Demenciją sergantį vyrą slauganti Ramunė taip pat artimojo priežiūrą buvo patikėjusi „Addere Care“ slaugos namams.

Tačiau moteris patikino, kad problemų nekilo. Ji geru žodžiu minėjo įstaigos personalą, o ir sergančio vyro elgesys rodo, jog slaugos namuose jis jaučiasi gerai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.