SAM plečia psichiatrijos dienos stacionarų veiklą

Siekdama padidinti psichikos sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) plečia psichiatrijos dienos stacionaro tinklą. Ministerija planuoja, kad iki 2027-ųjų psichiatrijos dienos stacionarų skaičius šalyje išaugs nuo 35 iki 77.

Psichiatro konsultacija<br>123rf nuotr.
Psichiatro konsultacija<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2023, 2:28 PM

Anot SAM, psichiatrijos dienos stacionarai suteiks galimybę gauti gydymą nesigulant į ligoninę (kai nuolatinė priežiūra nėra būtina) ne tik didmiesčių, bet ir rajonų gyventojams.

Psichiatrijos dienos stacionare suaugusiems yra teikiamos ne trumpesnės kaip 6 kontaktinių valandų per dieną gydymo ir readaptacijos paslaugos. Esminis skirtumas nuo stacionare teikiamų paslaugų – vakare pacientas gali grįžti ilsėtis į savo namus, pažymi ministerija.

SAM Psichikos sveikatos skyriaus patarėjos Marijos Oleškevičienės teigimu, šiuo metu 60 proc. visų psichikos sveikatai skiriamų lėšų atitenka stacionariniam gydymui, tačiau vos 7 proc. skiriami psichiatrijos dienos stacionarams.

„Vykdoma pertvarka ne tik leis pacientams išvengti gulimosi į ligoninę dėl nesudėtingų būklių, bet ir greičiau sulaukti kvalifikuotos pagalbos“, – sako M. Oleškevičienė.

Pasak specialistės, plečiamos psichiatrijos dienos stacionarų teikiamos paslaugos leis daugiau sergančiųjų gydymąsi namuose pakeisti intensyvesne pagalba, pavyzdžiui, individualiais ir grupiniais medicinos psichologo, socialinio darbuotojo, psichikos sveikatos slaugytojo, ergoterapeuto vedamais užsiėmimais, nemedikamentinėmis terapijomis, pagal poreikį derinamomis kartu su medikamentiniu gydymu.

Dienos stacionaro gydymo paslaugos – ir vakarais bei savaitgaliais

Plečiant dienos stacionarų skaičių, numatyta teikti galimybę gydymo paslaugas ir vakarais bei savaitgaliais.

„Tai ne trumpesnė nei 3 val. trukmės planinė psichiatrinio gydymo ir readaptacijos paslauga, teikiama ne anksčiau kaip 15 val. darbo dienomis ar bet kuriuo dienos metu savaitgaliais“, – pažymi M. Oleškevičienė.

Pasak jos, siekiant išsiaiškinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų poreikį konkrečiose savivaldybėse, buvo atlikta analizė, remiantis gyventojų skaičiaus, sergamumo ir šiuo metu konkrečioje savivaldybėje teikiamų paslaugų rodikliais.

„Skaičiavome poreikį, buvo sudaryta formulė, į kurią įėjo ir sergamumas tam tikromis ligomis – depresija, šizofrenija – ir savižudybių rizika. Vertinant šį rodiklį, išskaičiuotas sergamumo koeficientas atskirose savivaldybėse, parodantis, kiek paslaugų trūksta“, – pasakoja SAM atstovė.

M. Oleškevičienės teigimu, tikimasi, kad psichiatrijos dienos stacionarų plėtra iki 2030 m. leis šiuo metu esamą stacionarinio gydymo poreikį sumažinti trečdaliu. Tai lems ir lėšų gydymui psichiatrijos stacionaruose ir psichiatrijos dienos stacionaruose perskirstymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.