Vaiva Mickuvienė: „Net ir nuolat tikrinantis man buvo diagnozuotas krūties vėžys“

Krūties vėžio sąmoningumui skirtas visas spalio mėnuo. Tai iš tiesų opi, aktuali problema ir dažniausia moterų onkologinė liga Lietuvoje. Kasmet nustatoma apie 1600 naujų šios ligos atvejų, o mirštamumo rodikliai yra gerokai prastesni, nei Europoje: penkerių metų išgyvenamumas yra apie 77 proc. Todėl gydytojai ragina tirtis, tikrintis, stebėti savo krūtis. Tačiau, net ir nuolat pagal gydytojų rekomendacijas tikrinantis profilaktiškai, krūties vėžys gali būti nustatytas progresavęs. Taip nutiko vilnietei Vaivai Mickuvienei.

Vilnietė Vaiva Mickuvienė – uždaros sergančiųjų vėžiu Facebook grupės „VĖŽYS – NE SLOGA“ ir analogiško pavadinimo tinklalapio įkūrėja pasakoja, kad jai liga buvo nustatyta prieš penkerius metus.
Vilnietė Vaiva Mickuvienė – uždaros sergančiųjų vėžiu Facebook grupės „VĖŽYS – NE SLOGA“ ir analogiško pavadinimo tinklalapio įkūrėja pasakoja, kad jai liga buvo nustatyta prieš penkerius metus.
Vilnietė Vaiva Mickuvienė – uždaros sergančiųjų vėžiu Facebook grupės „VĖŽYS – NE SLOGA“ ir analogiško pavadinimo tinklalapio įkūrėja pasakoja, kad jai liga buvo nustatyta prieš penkerius metus.
Vilnietė Vaiva Mickuvienė – uždaros sergančiųjų vėžiu Facebook grupės „VĖŽYS – NE SLOGA“ ir analogiško pavadinimo tinklalapio įkūrėja pasakoja, kad jai liga buvo nustatyta prieš penkerius metus.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 16, 2023, 11:00 AM, atnaujinta Oct 16, 2023, 3:23 PM

Pavėluota diagnozė – kodėl?

Vilnietė Vaiva Mickuvienė – uždaros sergančiųjų vėžiu Facebook grupės „VĖŽYS – NE SLOGA“ ir analogiško pavadinimo tinklalapio įkūrėja pasakoja, kad jai liga buvo nustatyta prieš penkerius metus. Moteris nuolat ir reguliariai atlikdavo krūtų echoskopiją, nes beveik iš karto po gimdymo krūtyse buvo aptikti darinukai. Tiesa, visą laiką moteris buvo raminama, kad tai gerybiniai dariniai. Ir iš tiesų, daug metų tyrimai buvo geri. Tačiau 2018 m. liepą, atliekant planinę echoskopiją jau buvo įtartas piktybinis susirgimas, o atlikus biopsiją – diagnozuotas 3 stadijos krūties vėžys. „Iš karto kilo klausimas: „Kodėl liga nepastebėta pačioje pradžioje? Juk tikrinausi reguliariai! Mano vėžys nėra agresyvus, jis vystėsi iš lėto. Medikai sakė, kad jis atsirado prieš 4–5 metus. Kodėl tuomet liga nebuvo pastebėta? Ar mūsų aparatūra pasenusi? Ar gydytojai dėl skubos nepastebi?“, – retoriškai klausia Vaiva.

Kodėl susirgau aš, o ne kas kitas?

„Dėl pavėluotos diagnozės klausimų turėjau, tačiau dėl pačios ligos, kodėl ji užklupo būtent mane, tikrai ne. Man tai buvo visiškai aišku, nes iki ligos mano gyvenimo būdas buvo iš tiesų rizikingas. Dirbau netausodama savęs nuo ryto ir nakties. Kadangi esu pareiginga ir atsakinga – viską stengiausi padaryti laiku ir gerai, todėl gyvenau nuolat jausdama stresą ir įtampą. Mitybai pakankamo dėmesio neskyriau: valgiau paskubomis, sveikatai nepalankų maistą. Laiko neturėjau nei šeimai, nei sau. Aišku, kad ir fizinis aktyvumas buvo nepakankamas, o didžiausią dienos dalį praleisdavau prie kompiuterio. Susirgus supratau, kad liga – ženklas sustoti, suprasti ir pakeisti gyvenseną ir vertybes. To dabar ir mokausi: ne tik visiems duoti, bet ir rasti laiko sau, atsigręžti į save“, – pasakoja moteris.

Onkologinė liga – išbandymas ir fizinei, ir psichikos sveikatai

Onkologinė liga – išbandymas ne tik sergančiojo fizinei, bet ir emocinei, psichikos sveikatai. „Visi, išgirdę vėžio diagnozę, išgyvena tam tikras reakcijos į šią žinią stadijas. Taip buvo ir man. Pirmiausia, aišku, buvo šokas, kurį sukėlė netikėta diagnozė. Tačiau dar tikėjausi, kad galbūt liga bus pradinių stadijų. Deja, atėjusi į gydytojų komisiją, įvertinusią visų tyrimų rezultatus, sužinojau, kad sergu 3 stadijos vėžiu. Ir vėl šokas – išgyvenau stiprią baimę ir susijaudinimą, – pasakoja Vaiva. – Tiesa, mano susitaikymas su liga įvyko gana greitai: dar prieš gydymą aš jau pradėjau jam ruošis, domėtis, kokios priemonės, produktai, papildai gali padėti jį atlaikyti. Labai greitai supratau, kad jei susirgai vėžiu, žinok, kad pats esi atsakingas už savo sveikatą, ir pats turi ieškoti informacijos, kaip sau padėti“.

Ruošiausi „gintis nuo vėžio“

„Pradėjau domėtis, ką galiu padaryti, kad ligos gydymas būtų kuo veiksmingesnis, kad būtų kuo mažiau nepageidaujamų poveikių. Žinojau, kad chemoterapijos metu gali varginti virškinimo sistemos sutrikimai, skausmas, silpnumas, jėgų nebuvimas ir t.t. Tad jau prieš gydymą domėjausi, kaip turėčiau elgtis gydymo metu, ką galėčiau vartoti po radikalaus gydymo, kaip galėčiau „gintis nuo vėžio“. Radau a.a. fitoterapeuto Juozo Ruolios straipsnius, vaizdo įrašus internete apie onkologiniams ligoniams naudingas medžiagas. Sužinojau, kad fitoterapija gali padėti sušvelninti gydymo nepageidaujamus poveikius, greičiau atgauti jėgas po gydymo, kad sergant vėžiu puikiai gali pasitarnauti augalai, turintis priešvėžinių savybių ir vienas tokių yra ugniažolė“, – savo atradimais dalijasi Vaiva.

Svarbiausias augalas sergant vėžiu – Lietuvoje auganti ugniažolė

A.a. fitoterapeutas J.Ruolia visada pabrėžė, kad onkologiniams ligoniams labai naudinga ugniažolė, nes joje esantys alkaloidai ir glikoproteinai naikina vėžines ląsteles. Žinomas fitoterapeutas turėjo kone dvidešimties metų patirtį taikant ugniažolės terapiją vėžiu sergantiems pacientams. Jo nuomone, vėžiu sergantiesiems gali būti rekomenduojamos įvairios vaistažolės, jų mišiniai: pvz., medetka, gyslotis, mėtos, ramunėlės, juodųjų serbentų lapai, kt., nes juose yra antioksidantų. Tai augalai, kurie pasižymi uždegiminius procesus mažinančiu poveikiu, o vėžinės ląstelės kaip tik ir minta uždegimo metu išskiriamomis medžiagomis. Taip pat antioksidantai slopina žalingą laisvųjų radikalų poveikį. Prioritetinis augalų, skirtų onkologinėms ligoniams požymis yra prieš vėžį veikiantys junginiai, kurie pasižymi išskirtine galimybe veikti pakitusį darinį, auglį. Tad vėžiu sergantiesiems itin naudingas augalas yra didžioji ugniažolė, kurios sudėtyje yra tokių junginių – alkaloidų ir glikoproteinų.

Sergančiojo organizmas – ne vieta eksperimentams

Ugniažolė – stiprus augalas, todėl nesiūloma jo ruošti pačiam, nes, nežinant dozių, galima pakenkti kepenims ir ligos rodikliams. Ugniažolės preparatus geriau rinktis vaistinėse, kuriuose ji yra dozuota su kitais augalais (gysločiu, medetka). Taip būsime tikri, kad gausime saugius ir veiksmingus fitomedžiagų kiekius ir nepakenksime sau dėl nežinojimo.

„Neslėpsiu, kad buvo kilusi mintis pačiai paruošti ugniažolės arbatą. Juolab, kad ją lengvai galima rasti patvoryje, arba vaistinėje. Daugiau pasidomėjusi supratau, kad, ruošdama pati, neturėdama fitoterapinių žinių galiu perdozuoti, ir pakenkti sau. Todėl to nedariau ir kitus raginu neeksperimentuoti su savo ir taip ligos nualintu organizmu, o pasitikėti specialistais, mokslu. O specialistai sako, kad ugniažolę geriau vartoti su kitais augalais, pvz., medetka, gysločiu, tuomet jos priešvėžinis poveikis sustiprinamas, o nepageidaujamas poveikis sumažinamas“, – įsitikinusi Vaiva.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.