Gydytojo savižudybė atvėrė skaudžias žaizdas: „Nutinka baisūs dalykai“

Šalies medikų bendruomenei patyrus sukrėtimą po 36 metų Santaros klinikų chirurgo savižudybės, Lietuvos Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) prezidentė Agnė Bubilaitė teigia, kad medikai patiria didžiulę įtampą, yra priversti dėl darbo aukoti asmeninį gyvenimą, o dėl nepakeliamų sąlygų vis daugiau specialistų renkasi apskritai palikti medicinos sferą.

„Man labai liūdna, kad tik po tokių tragedijų vėl atsigręžiama į medikus, žmones, kurie dirba sveikatos sistemoje“, – sakė A.Bubilaitė.<br>lrytas.lt montažas
„Man labai liūdna, kad tik po tokių tragedijų vėl atsigręžiama į medikus, žmones, kurie dirba sveikatos sistemoje“, – sakė A.Bubilaitė.<br>lrytas.lt montažas
VUL Santaros klinikos<br>T.Bauro nuotr.
VUL Santaros klinikos<br>T.Bauro nuotr.
VUL Santaros klinikos
VUL Santaros klinikos
Agnė Bubilaitė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Agnė Bubilaitė<br>Asmeninio albumo nuotr.
VUL Santaros klinikos<br>T.Bauro nuotr.
VUL Santaros klinikos<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 29, 2023, 8:46 PM

„Man labai liūdna, kad tik po tokių tragedijų vėl atsigręžiama į medikus, žmones, kurie dirba sveikatos sistemoje“, – sakė A.Bubilaitė.

Ji pasakojo, kad gydytojų krūviai yra didžiuliai, beveik visi jauni medikai yra priversti dirbti daugiau nei vienu etatu.

„Kadangi valstybinėse įstaigose atlyginimai yra apverktini, medikai yra tiesiog įpareigoti važiuoti budėti į rajonus naktimis arba dirbti privačiame sektoriuje.

Nėra normalios darbo laiko apskaitos. Niekas nežiūri, ar tu dvi-tris paras iš eilės budėjai, ypatingai jei tai yra skirtingos gydymo įstaigos“, – portalui lrytas.lt pasakojo JGA prezidentė.

Pasak jos, medikai dažnai dirba pusantro ar net visais dviem etatais. Jeigu gydytojas dirba naktimis, per savaitę jis gali dirbti „beprotiškai daug“, ilgiau nei 80 valandų.

„Žmogus nakvoja ligoninėse, ištisai dirba. Iš to atsiranda perdegimas, o pasekmės būna labai skaudžios“, – pabrėžė A.Bubilaitė.

Medikai kreipėsi pagalbos

JGA vadovė pasakojo, kad emocinius sunkumus patiriantys medikai pagalbos ieškoti nesiryžta dėl įvairių priežasčių.

„Galbūt prisideda baimė pasakyti, kad yra sunku, išaukštinimas mediko, kad jis turi būti atsparus ir visada pasiruošęs padėti kitam. Žmonės dėl to pamiršta save“, – paaiškino A.Bubilaitė.

Dėl to JGA yra inicijavusi „Pagalba medikams“ projektą, kuris suteikia galimybę medicinos darbuotojams atvirai išsikalbėti apie savo problemas.

Trečiadienį per pusę dienos JGA sulaukė 8 užklausų dėl nemokamos psichologinės pagalbos. Tai akivaizdus suaktyvėjimas, palyginimui per pirmuosius aštuonius šių metų mėnesius buvo 82 užklausos, per metus sulaukiama šiek tiek daugiau nei šimto.

Pacientai atsakomybę permeta gydytojui

A.Bubilaitė patikino, kad medikų kasdienybę apsunkina ir taip vadinamų „minkštųjų kompetencijų“ – bendravimo su pacientais, konfliktų valdymo, liūdnos žinios pranešimo įgūdžių – trūkumas.

„Universitete daugiau mokomės medicinos mokslo, bet minkštosios kompetencijos yra pamirštamos.

Taip pat susiduriame su tuo, kad medikui tenka kone šimtaprocentinė atsakomybė už paciento sveikatą. Man labai patiko posakis „mokytojas už mokinį neišmoks“ – taip ir gydytojas už pacientą nepasveiks.

Pacientai yra reiklūs, nori kažko čia ir dabar, labai dažnai neprisiima atsakomybės už savo sveikatą, kad tam tikros ligos yra sąlygotos gyvenimo būdo. Žmogus nevartoja vaistų, o pyksta ant mediko“, – pasakojo A.Bubilaitė.

„Nutinka baisūs dalykai“

Ji pridūrė, kad nors nuo 2020 m. galima įžvelgti teigiamą mediko padėties pokytį, tačiau Lietuvos medicinos sektorių kamuoja iš esmės visai Europai būdingos problemos.

„Europos mastu stebima, kad medikai nebeatlaiko tokių darbo sąlygų, jie pasirenka išeiti iš šito sektoriaus. Matome vis didėjantį procentą medikų, kurie nustoja dirbti sveikatos sistemoje“, – teigė JGA prezidentė.

„Čia yra specialybė, kur negali dirbti nuotoliniu būdu, tenka dirbti naktimis, jeigu yra sudėti talonai tu negali pasiimti atostogų, negali išvykti, negali net nedarbingumo pasiimti, nes laukia tavo pacientai, tu esi už juos atsakingas.

Galų gale neturi laiko nei savo šeimai, nei hobiams, nei asmeniniams poreikiams. Medikai pasijaučia įsprausti į kampą, negali nei pajudėti, nei pakvėpuoti. Tuomet nutinka baisūs dalykai“, – konstatavo A.Bubilaitė.

Sukrėsta medikų bendruomenė

Lrytas.lt primena, kad trečiadienį šalį apskriejo tragiška žinia apie dar vieno jauno mediko savižudybę – mirė perspektyvus Santaros klinikų chirurgas Marius Petrulionis. Jam buvo 36-eri.

Nors neoficialiai jau pasklido kalbų apie galimą jauno gydytojo pervargimą ir išsekimą darbe, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai teigia jokių signalų apie pastaruoju metu klinikose buvusias problemas ar mobingą negavę.

Pranešimą išplatinusi Santaros klinikų medikų bendruomenė teigė dėl nelaimės esanti sukrėsta, su gydytojais ir jų šeimomis jau dirba psichologų komandos.

„Santaros klinikų bendruomenė yra sukrėsta ir liūdi dėl kolegos abdominalinės chirurgijos gydytojo, vadovo robotinei chirurgijai dr. Mariaus Petrulionio netikėtos netekties. Gydytojas Marius buvo svarbus ir vertinamas Santaros klinikų bendruomenės bei komandos narys: patyręs pilvo chirurgas, pareigingas, profesionalus, siekiantis inovacijų, vertinamas pacientų ir gerbiamas kolegų.

Didelę dalį savo veiklos jis skyrė kepenų transplantacijoms, onkologinių pacientų gydymui, studentų ir rezidentų mokymui. Nuo 2023 m. vasaros gydytojui buvo patikėta vadovauti robotinės chirurgijos grupei, kad būtų vystoma ši inovatyvi ir perspektyvi sritis“, – rašė Santaros klinikų atstovai.

Klinikos reiškia užuojautą mediko artimiesiems, draugams, kolegoms ir visiems, jį pažinojusiems.

„Prašome vertinti artimųjų ir kolegų privatumą šią sunkią akimirką. Įstaigoje dirba Santaros klinikų organizaciniai psichologai ir krizių įveikimo komanda, teikianti psichologinę pagalbą darbuotojams“, – nurodė Santaros klinikos.

Ryte į šią žinią sureagavo ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Iš Santariškių pasiekė liūdna žinia – iš gyvenimo pasitraukė jaunas gydytojas. Policija atlieka tyrimą aplinkybėms nustatyti, todėl prašau kol kas susilaikyti nuo pirminių vertinimų.

Gydymo įstaigoje dirba psichologų komanda, kuri teikia pagalbą kolegoms, taip pat susisiekta su šeima dėl pagalbos jai“, – feisbuke rašė A.Dulkys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.