Sveikatos problemų uždelsti neverta: kas yra Lietuvoje vis labiau populiarėjantis medicininis lizingas?

Finansų ekspertai neslepia – kasmet matoma vis aiškesnė tendencija, kad gyventojai yra linkę mokėti ne visą sumą už prekes ir paslaugas iš karto, o išskaidyti mokėjimus dalimis. Tokia tendencija jaučiama ir medicinos sektoriuje. Štai ir odontologijos klinikose yra prieinamas medicininis lizingas, leidžiantis išsimokėti už odontologines paslaugas per tam tikrą terminą. Finansų ekspertas Donatas Mickus laidoje „Odontologai pataria“ paaiškino, kas yra medicininis lizingas, kaip jis veikia ir patarė, ką pacientams būtina žinoti prieš prisiimant finansinius įsipareigojimus.

Dažnu atveju medlizingą žmonės renkasi tada, kai nori įsigyti medicinos paslaugų arba prekių ir yra linkę už tas paslaugas ar prekes taupyti.<br>„Freepik“ nuotr.
Dažnu atveju medlizingą žmonės renkasi tada, kai nori įsigyti medicinos paslaugų arba prekių ir yra linkę už tas paslaugas ar prekes taupyti.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 1:24 PM, atnaujinta Dec 15, 2023, 1:43 PM

– Kas yra medicininis lizingas?

– Dažnu atveju medlizingą žmonės renkasi tada, kai nori įsigyti medicinos paslaugų arba prekių ir yra linkę už tas paslaugas ar prekes taupyti. Jeigu jie žino, kad gydymo reikia dabar, bet gydymas kainuos tarkime kelis tūkstančius eurų, atidėlioja gydymą, taupo jam ir tik sutaupę ryžtasi pačiam gydymui. Dažnu atveju tai yra finansiškai nenaudinga, nes kuo ilgiau atidėliosime problemų sprendimą, tuo problema taps didesnė. Tad medicininis lizingas iš esmės yra paslaugų ar prekių kainos išskaidymas mėnesinėmis dalimis ir sumokėjimas už jas tokiu būdu.

– Ar tai yra paskola?

– Galima vadinti ir paskola. Bet nuo paskolos skiriasi tuo, kad už paslaugą sumokama ne klientui, o klinikai. Tad pinigus gauna klinika, o pacientas išmoka tą sumą per jam patogų terminą. Priklausomai nuo prekės ar paslaugos kainos, galima pasirinkti 6 ar 72 mėnesių terminą.

– Ar nuo lizingo termino priklauso galutinė grąžintina suma?

– Yra keli būdai, kaip odontologijos klinikos dirba. Yra tokių atvejų, kai pačios klinikos prisiima atsakomybę dengti palūkanas, tada pacientai gali susimokėti už paslaugas pvz. atlikdami 10 įmokų be jokio pabrangimo. Jeigu paslauga kainuoja 1000 eurų, pacientas tokiu atveju atlieka 10 įmokų po 100 eurų, o klinika padengia palūkanas.

Jeigu paslauga kainuoja pvz. 300 eurų, klientas gali norėti mokėti tokią pačią mažesnę mėnesinę įmoką ir išskaidyti jas per 3–4 metus.

Medicininis lizingas yra nuo 50 iki 10 tūkst. eurų, nuo 6 iki 72 mėnesių terminui. Klientas pasirenka ne tik sumą, kurią nori finansuoti, bet ir jam priimtiną terminą.

– Kaip galima pasinaudoti medicininiu lizingu?

– Pacientas turėtų paklausti klinikos administratoriaus, ar joje galima atsiskaityti lizingu. Tuomet klinika banko sistemoje atlieka paciento vertinimą, tai užtrunka apie 5 minutes: patikrinamos paciento pajamos, turimi įsipareigojimai. Tuomet pacientas sudaro dvišalę sutartį su banku.

– Kokioms paslaugoms dažniausiai naudojamas medicininis lizingas?

– Mes pastebime, kad dantų implantai yra viena iš populiariausių paslaugų. Taip pat labai populiaru dantų tiesinimo kapos.

– Ar galite pateikti medicininio lizingo pavyzdį?

– Tai pati procedūra atrodo taip: pacientas teiraujasi klinikoje dėl galimybės mokėti dalimis, patikrinamas jo mokumas ir suteikiamos mokėjimo termino galimybės, pacientas taip pat pasirenka sumą, kurią nori finansuoti. Tarkime tai yra 1000 eurų ir vienas populiariausių terminų – 12 mėnesių. Šiuo atveju jis sumokėtų tarkime 60 eurų palūkanų. Galutinė po metų sumokama suma – 1060 eurų. Tad mėnesinis pabrangimas būtų 5 eurai.

Būtina akcentuoti, kad palūkanos nekinta, jos yra fiksuotos ir nepririštos prie EURIBOR. Tas jeigu klientas pasirinks mėnesinę 100 eurų mokamą sumą, ji nekis nepriklausomai nuo termino. Tad pacientui lengviau planuoti savo mėnesines išlaidas ir nesulaukti nemalonių siurprizų.

Ar medicininis lizingas prieinamas visose klinikose, kokie jo pliusai bei minusai bei daugiau specialisto patarimų – pilnoje laidoje „Odontologai pataria“: https://youtu.be/lWhAwGhbYa0?si=2Yy5KPQPojsXAFEx

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.