Medikų klaidą Anykščių ligoninėje įžvelgusi žmona vyro ligą diagnozavo pati: „Neregėtas cinizmas“

Anykštėnę sukrėtė medikų abejingumas. Nepaisant aiškių miokardo infarkto požymių, vietos medikai atsisakė jos vyrą pervežti į Panevėžį, kur yra reikiamos sąlygos infarktui gydyti. Tik per pykčius ir po ilgų įtikinėjimų Anykščių ligoninės gydytojai paklausė. Paaiškėjo, kad Gražina Šmigelskienė buvo teisi – jos vyras patyrė miokardo infarktą.

Gražina ir Vidmantas Šmigelskai<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gražina ir Vidmantas Šmigelskai<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gražina Šmigelskienė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gražina Šmigelskienė<br>Asmeninio albumo nuotr.
Greitoji pagalba<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Greitoji pagalba<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 10, 2024, 6:50 PM, atnaujinta Jan 10, 2024, 8:01 PM

„Mano nuomone, arba tai yra didžiulis diletantizmas, arba medikai taip demonstravo, kad pas mus ligoninėje nėra tvarkos. Bet abu atvejai yra nepriimtini, jie yra nusikalstami. Laiku nesuteikti pagalbos yra nusikalstama“, – lrytas.lt sakė G.Šmigelskienė.

Nemalonią patirtį ji pirmiausia aprašė asmeninėje socialinio tinklo paskyroje.

Moteris sakė, kad medikų elgesys nuvylė. Juk visų gyventojų sveikata turėtų būti deramai pasirūpinama. Juolab, kad Anykščiai – mažas miestas, žmonės čia vieni kitus pažįsta.

G.Šmigelskienė yra vietinio laikraščio „Anykšta“ vadovė, o jos vyras – žurnalistas. Ir su gydytojais, ir su ligoninės vadovu prasilenkę gatvėje jie pasisveikina.

„Koks tada elgesys su žmogumi iš kaimo, kurio niekas akyse nematė, kuris savo teisių nežino ar bijo kreiptis į vyr. gydytoją?“, – retoriškai klausė pašnekovė.

Medikai neįspėjo, kad gresia infarktas

G.Šmigelskienė pasakojo, kad jos vyras pirmadienio rytą greitosios medicinos pagalbos automobiliu buvo išvežtas į Anykščių ligoninę. Į gydytojus kreiptasi dėl jau parą besitęsusio skausmo širdies plote.

Tačiau Anykščių ligoninės medikai, pasak pašnekovės, kardiologinės problemos neįžvelgė, nors tyrimų rezultatai leido įtarti miokardo infarktą.

„Troponiną kraujyje matydami gydantys daktarai nesiteikė Vidmantui net pasakyti ką tai signalizuoja. Pranešė, kad elektrokardiograma gera, vienas tyrimo rodmuo blogas, todėl tyrimą kartos“, – paaiškino G.Šmigelskienė.

Ji pridūrė, kad vyras turėjęs bėdų su stuburu, dėl gerų tyrimo rezultatų nusiramino ir nusipirkęs puodelį kavos nuėjo parūkyti.

„Niekas neįspėjo, kad Vidmantui gali grėsti infarktas. Todėl jis, įkyriai rūkantis žmogus, nulipo laiptais į pirmą aukštą, užsirūkė, o kai grįžo atgal buvo didžiulis skausmas.

Jei Vidmantas būtų žinojęs, kad jam įtaria infarkto grėsmę, jis nebūtų ėjęs kavos, nebūtų rūkęs. Bet su nuspėjama diagnoze jo niekas nesupažindino“, – piktinosi G.Šmigelskienė.

Prieš nosį užtrenkė duris

Ir pati pašnekovė visko apie vyro sveikatos būklę nežinojo. Susirūpinimą sukėlė pokalbis telefonu su Vidmantu.

„Man paskambino jau vaitodamas. Gydytojai reagavo tik tuomet, kai paskambinau vyr. gydytojui D. Vaiginui. Savo ausimis girdėjau, kaip vyr. gydytojas susisiekia su skyriumi, kaip kalba apie šimtus kartų padidėjusį troponiną“, – pasakojo G.Šmigelskienė.

„Nuėjau į ligoninę ir pamačiau, kad Vidmantas sėdi susilenkęs palatoje, durys atviros, prie jo nėra jokios seselės“, – pridūrė moteris.

Pirmame ligoninės aukšte ji susirado gydytoją, kuri nustebo, kad sunkus pacientas paliktas be priežiūros. Be jokių ceremonijų ir paaiškinimų Vidmantas paguldytas į reanimacijos skyrių.

„Aš jo vietoje turbūt būčiau antrą infarktą patyrusi. Pro mane pralėkė medikės su lova ant ratukų sustojo prie Vidmanto ir sako, – Paciente, gulkitės į lovą! Visi daiktai, asmens dokumentai lieka ant palangės“, – pasakojo G.Šmigelskienė.

Jos nuomone, tokie medicinos personalo veiksmai gali ne juokais išgąsdinti ligonį.

„Reanimacijos skyriaus vadovas man prieš nosį užtrenkė duris. Pasakė, kad man čia negalima, turiu laukti lankymo valandų“, – prisiminė G.Šmigelskienė

Pasak moters, iki jai pasirodant ligoninėje, 4 valandas medikai skubos nematė, nors Vidmantas ir skundėsi dėl skausmo.

„Iki to laiko jis ėjo rūkyti, blūdijo iki seselių posto, sakydamas, kad jam skauda, prašė pakartotinai leisti vaistus. Kas ten vyko? Tarsi Kusturicos filme! Netikėjau, kad taip gali būti“, – nusivylimo neslėpė G.Šmigelskienė.

„Infarką aš diagnozuoju geriau“

Pašnekovė stebėjosi, kad nei reanimacijos skyriaus vadovas Vilius Januška, nei kiti medikai nesugebėjo atpažinti miokardo infarkto požymių, kuriuos įžvelgė ji pati nebūdama gydytoja.

„Kadaise Vilniaus universitete ketverius studijų metus vieną dieną per savaitę Santarose ruošta būti karo sesele. Žurnalistikos studentėms tai buvo privaloma“, – paaiškino G.Šmigelskienė.

Moteris pasakojo prašiusi pakartotinių Vidmanto sveikatos tyrimų rezultatų, tačiau juos pateikti atsisakyta, bent pavyko išprašyti, kad reanimacijos skyriaus vadovas padiktuotų troponino rodiklį.

„Nors sveikatos tyrimai yra asmens duomenys, kurie privalo būti pateikti pacientui, tačiau reanimacijos skyriaus vedėjas Vidmantui ir man prašant nurodė, kad šiuos tyrimus pateiks tik jei bus įteiktas ligoninės vyr. gydytojui prašymas raštu. Tačiau per tris dienas, nes toks nustatytas epikrizės rašymo terminas. Girdite?

Per tris dienas gresiant infarktui, kai gyvybei lemiamos yra pirmosios trys valandos!“, – emocijų neslėpė G.Šmigelskienė.

Mažesnių miestų ligoninės infarkto negydo. Pagal esamą tvarką, iš Anykščių pacientai vežami į Panevėžį. Tačiau tokios pagalbos suteikti Vidmantui niekas neketino, žmonai teko už tai pakovoti.

„Praktiškai per jėgą, sekiodama iš paskos ir vos ne tampydama už chalato, išklausiusi patarimus ieškotis Vilniuje pažįstamų daktarų ir pačiai ten vežti patyrusį infarktą žmogų savo automobiliu, bei pasakojimų su neslepiama šypsena, kad Panevėžyje su tokiais tyrimais Vidmanto niekas net nepriims, per gerą valandą vis tik užspaudžiau reanimacijos skyriaus vedėją iškviesti greitąją iš Panevėžio“, – pasakojo anykštėnė.

Ji pridūrė net pasiūliusi susimokėti, jei vėliau paaiškėtų, kad greitosios iškvietimas buvo be rimto pagrindo. Pasak moters, reanimobilis iš Panevėžio atvyko tik po 2 valandų, nors miestus skiria vos 60 km.

„Neblogas greitis“, – ironizavo pašnekovė ir svarstė, kad galbūt delsta kreiptis į Panevėžį.

„Tuomet išklausiau dar vieną ironišką tiradą, kad aš diagnozuoju už Anykščių ligoninę. Šį kartą iš Panevėžio gydytojos. Matyt kolegos iš Anykščių, susisiekę su panevėžiečiais, nepagailėjo komplimentų mano adresu“, – pasakojo G.Šmigelskienė.

Tačiau galop paaiškėjo, kad ji buvo teisi, o jos vyrą gydyti delsę medikai klydo. Vėlyvą pirmadienio vakarą Vidmantui Panevėžyje nustatytas infarktas.

„Tikrai taip! Infarką aš diagnozuoju geriau už Anykščių ligoninės gydytojus. Jei tik galėsiu išgelbėti žmogaus gyvybę taip darysiu ir toliau. Tegul tik mane Anykščių daktarai kviečiasi į konsiliumą“, – pašaipiai rašė Gražina.

Neregėtas cinizmas?

Pašnekovė svarstė, kad pacientams teikiamų paslaugų kokybė galimai kenčia dėl vidinio susiskaldymo ir nesutarimų Anykščių ligoninėje.

„Mano nuomone, arba tai yra didžiulis diletantizmas, arba medikai taip demonstravo, kad pas mus ligoninėje nėra tvarkos. Bet abu atvejai yra nepriimtini, jie yra nusikalstami. Laiku nesuteikti pagalbos yra nusikalstama“, – piktinosi Gražina.

„Keturias valandas grumiantis su Anykščių daktarais susidarė įspūdis, kad tarpusavio medikų karai, bei karai su D. Vaiginu, ligoninėje jau yra pasiekę tokį neregėtą cinizmo ir nužmogėjimo lygį, kad gyvybė yra nebesvarbi“, – pridūrė moteris.

Atsiprašymo nesulaukė

Gražina paaiškino, kad išaiškėjus apie Vidmanto patirtą infarktą, jokios reakcijos iš Anykščių ligoninės administracijos ji nesulaukė.

„Jie, matyt, jaučiasi įžeisti ir teisūs. Aš tikėjausi, kad kas nors paskambins“, – sakė Gražina.

„Man atrodo, būtų žmogiška pasiteirauti, kaip Vidmantui sekėsi Panevėžyje“, – pridūrė ji.

Savo vyrą Respublikinės Panevėžio ligoninės reanimacijos skyriuje G.Šmigelskienė aplankė antradienį. Pasak jos, Vidmantas kalbėjo sunkiai, tyliai, nors trečiadienį vyras jautėsi geriau, ilgalaikės pasekmės sveikatai – neaiškios.

Moters teigimu, jos sutuoktinis patyrė sunkų infarktą, pažeistos ne tik kraujagyslės, bet ir širdies raumuo. Laukia ilgas, kelių mėnesių trukmės gydymas.

Ligoninė pradėjo vidinį tyrimą

Lrytas.lt trečiadienį elektroniniu paštu kreipėsi į Anykščių ligoninės vyr. gydytoją Dalį Vaiginą. 

Jis nurodė, kad dėl šio atvejo gydymo įstaigoje pradėtas neplaninis vidaus auditas. 

„Informuoju, kad pagal paciento sutuoktinės paskelbtą ir mūsų pastebėtą informaciją socialiniame tinkle Facebook, operatyviai buvo paskirtas ir atliekamas neplaninis vidaus medicinos auditas. Vadovaujantis teisės aktų nuostatonis apie atlikto tyrimo rezultatus bus informuotas pacientas, jei jis to pageidaus. Jo raštišku sutikimu atsakymai į jo sutuoktinės keltus klausimus galės būti pateikti ir Jums“, – rašoma lrytas.lt atsiųstame komentare. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.