Ar tikrai svaigalų vartojimas pavojingesnis moterims?

Trečiadienį, vasario 7 d., Kaune vyks nemokamas renginys – seminaras „Priklausomybės lyties aspektu. Ar tikrai svaigalų vartojimas pavojingesnis moterims?“ Seminarą ves Eglė Gulbinovičienė, priklausomybės ligų konsultantė ir moterų reabilitacinės bendruomenės „Trobelė“ vadovė, kuri kalbės apie moterų priklausomybę alkoholiui, su juo susijusius mitus, ir kuo ji skiriasi nuo vyrų priklausomybės alkoholiui.

Moterų edukacijos centro užsiėmimai.<br>Organizatorių nuotr.
Moterų edukacijos centro užsiėmimai.<br>Organizatorių nuotr.
Moterų edukacijos centro užsiėmimai.<br>Organizatorių nuotr.
Moterų edukacijos centro užsiėmimai.<br>Organizatorių nuotr.
Moterų edukacijos centro užsiėmimai.<br>Organizatorių nuotr.
Moterų edukacijos centro užsiėmimai.<br>Organizatorių nuotr.
Eglė Gulbinovičienė.<br>Organizatorių nuotr.
Eglė Gulbinovičienė.<br>Organizatorių nuotr.
Daiva Baranauskė (kairėje).<br>Organizatorių nuotr.
Daiva Baranauskė (kairėje).<br>Organizatorių nuotr.
Fondas FRIDA.<br>Organizatorių nuotr.
Fondas FRIDA.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 5, 2024, 3:39 PM

Lietuvos moterų alkoholizmas – vis dar itin opi visuomenės problema. Pasak specialistų, tapti priklausomomis nuo alkoholio moterys gali dėl įvairių priežasčių, tačiau svarbiausią vaidmenį čia atlieka emocinės brandos sutrikimai ir genetika.

Neretai tiek moksliniai straipsniai, tiek klinikinės patirtys rodo, kad nuo alkoholio priklausomos moterys augo destruktyviose šeimose, patyrė neigiamas vaikystės patirtis, o jei didelių traumų ir nebuvo, tokios moterys vaikystėje stokojo meilės, dėmesio, nesijautė reikalingos ir svarbios.

Moteris į priklausomybę alkoholiui neretai pastūmėja toksiški santykiai, ar tai darbovietėje, ar su mylimu žmogumi. Paprastai jos išgyvena žeminimą, menkinimą, ir tuomet savo apmaudą išlieja taurėje alkoholio.

Nors sunku patikėti, tačiau tyrimai rodo, kad išsilavinimas neturi didelės reikšmės moterų polinkiui į alkoholizmą. Šiai priklausomybei atsiduoda ir daug pasiekusios, gerai išsilavinusios moterys, ir vargingiau gyvenančios, neturinčios išsilavinimo.

Pasak seminarą vesiančios lektorės Eglės Gulbinovičienės, moterų alkoholizmas skiriasi nuo vyrų dėl biologinių, psichologinių ir socialinių veiksnių įtakos. „Moterys reaguoja į alkoholį kitaip nei vyrai dėl organizmo struktūros bei hormonų lygio skirtumų. Be to, socialinės normos ir spaudimas, skatina moteris vartoti alkoholį kitaip, labiau slaptai“, – pastebi specialistė.

Kaip teigia E. Gulbinovičienė, moterų priklausomybė alkoholiui dažnai siejama su emociniais sunkumais ir išgyvenimais, taipogi moterys, kurios kenčia nuo alkoholizmo dažniau nei vyrai bando susidoroti su vidiniais iššūkiais per alkoholį. „Egzistuoja keletas mitų apie moterų alkoholizmą: moterys rečiau suserga alkoholizmu, moterų alkoholizmas yra sunkiau gydomas, moterys geba geriau „valdyti“ išgeriamo alkoholio kiekį. Tai netiesa, bet plačiau apie tai seminare“, – intriguoja lektorė.

Šį seminarą organizuoja fondas FRIDA, jis vyks jo patalpose, Kauno senamiesčio širdyje, Rotušės a. 26, Kaune. Renginys yra „Moterų edukacijos centro“ dalis.

„Moterų edukacijos centras“ – socialinio verslo pilotinis modelis. „Ši idėja gimė iš noro po vienu FRIDA stogu suburti fondo idėjoms artimas veiklas.Veiklų pasiūla ilgainiui plėsis nuo mokymų specialistams, kūrybinių užsiėmimų iki seminarų tėvams ar net savigynos moterims. Praėjusiais metais centre vyko pasakų terapijos užsiėmimai, asmeninio tinklalapio moterims kūrimo dirbtuvės, neurografikos pradmenų seminaras. Artimiausiu metu lankytojams planuojama pristatyti jaunųjų menininkių parodas, seminarus apie seksizmą Disnėjaus animacijoje, tvarią madą ir kt“, – centro veiklą pristatė fondo FRIDA direktorė Daiva Baranauskė.

Visos užsiėmimų metu sukauptos lėšos bus panaudotos fondo FRIDA smurto lyties pagrindu prevencinėms veikloms vykdyti.

Seminaras nemokamas, vietų skaičius ribotas, registracija būtina. Daugiau informacijos:

www.facebook.com/events/3637995279852065/?acontext=%7B“event_action_history“%3A[]%7D

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.