Burnos opų gali atsirasti dėl vitaminų trūkumo, bet ne tik dėl to

Burnos opomis žmonės dažniau skundžiasi pavasarį, kai po žiemos organizmuose gali pritrūkti vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų. Tačiau – tai ne ne vienintelė burnos opų, žaizdelių arba aftų atsiradimo priežastis. Jų gali atsirasti ir dėl kitų veiksnių – ką kiekvienu atveju daryti ir kas galėtų padėti?

Prasta ir netinkama burnos higiena – gana dažna burnos žaizdelių priežastis Nepakankamai prižiūrimoje burnos ertmėje lengviau „veisiasi“ bakterijos, grybeliai ir virusai, tačiau burnos opelių formavimuisi svarbu ne tik tai.<br>„123.rf“ nuotr.
Prasta ir netinkama burnos higiena – gana dažna burnos žaizdelių priežastis Nepakankamai prižiūrimoje burnos ertmėje lengviau „veisiasi“ bakterijos, grybeliai ir virusai, tačiau burnos opelių formavimuisi svarbu ne tik tai.<br>„123.rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2024, 9:51 AM

Burnos opelės – ženklas, kad organizmui gali trūkti kai kurių vitaminų ir mineralų

Po žiemos opelių burnoje atsiranda dažniau, mat dėl šviežių vaisių ir daržovių pavasario mityboje trūkumo organizmui gali pritrūkti tam tikrų vitaminų ir mineralų. Žinoma, kad burnos žaizdelės burnoje lengviau susiformuoja tuomet, kai organizmas negauna pakankamai geležies, folio rūgšties, vitamino B12, cinko. Organizmui taip pat gali trūkti vitamino A ir vitamino C. Burnos opos yra gana dažnos anemijos (mažakraujystės) palydovės.

Burnos gleivinė itin jautri terminiams ir mechaniniams pažeidimams

Burnos gleivinė – gana jautrus audinys, o ne taip jau ir retai nutinka, kad pažeidžiame ją per karštu kavos gurkšniu ar netyčia įsikandę į skruostą. Šiuolaikinis žmogus gali jausti tokį stiprų stresą, kad dėl žandikaulio įtempimo, griežimo dantimis ir nuolatinio skruostų kandžiojimo jam gali susiformuoti gana gilios ir sunkiai gyjančios burnos opelės skruostuose ar kitose burnos ertmės vietose. Rekomenduojama dantų valymui naudoti ypač minkštus šepetėlius ir valant dantis neskubėti, nes jautrios gleivinės sužeidimas dantų šepetėliu – taip pat gana dažna aftų atsiradimo priežastis.

Verta pagalvoti, kada paskutinį kartą buvote pas odontologą – galbūt burnos gleivinę žeidžia aštri nuskilusi plomba

Bloga dantų priežiūra ir netinkamai pritaikyti protezai ar plokštelės taip pat gali pažeisti burnos gleivinę. Aštrūs nuskilusios senos plombos kraštai gali sukelti skausmingų aftų formavimąsi ir nuolatinį pažeistų audinių dirginimą. Dėl šios priežasties būtina kreiptis į odontologą ar ortodontą, vos tik pajuntama, kad netinkamai gydytas dantis ar netinkamai pritaikyti protezai ar plokštelės vis iš naujo pažeidžia konkrečias burnos gleivinės vietas.

Burnos opelės kartais praneša apie kitas ligas ar sveikatos sutrikimus

Vienas iš grybelinių ar virusinių ligų požymių gali būti būtent burnos opelės. Kai kurie vartojami vaistai ar tiesiog organizmo išsekimas gali būti taip pat susijęs su skausmingų ir sunkiai gyjančių aftų formavimusi. Kartais opelių atsiradimą lemia autoimuninės ar kraujo ligos; ne taip jau ir retai opomis skundžiasi vėžiu ar cukriniu diabetu sergantys pacientai. Kaip žinia, aftos formuotis gali ir dėl vartojamų antibiotikų, skausmą ir uždegimą malšinančių ar priešvėžinių vaistinių preparatų. Pasikartojantis aftinis stomatitas gali kamuoti iš pirmos pažiūros gana sveikus asmenis, tačiau manoma, kad jo pasikartojimui itin daug įtakos turi šiomis dienomis dažnai kamuojanti nervine įtampa.

Prasta ir netinkama burnos higiena – gana dažna burnos žaizdelių priežastis

Nepakankamai prižiūrimoje burnos ertmėje lengviau „veisiasi“ bakterijos, grybeliai ir virusai, tačiau burnos opelių formavimuisi svarbu ne tik tai. Burnos gleivinės išopėjimą gali sukelti ir agresyvios burnos higienos priemonės, kuriose yra alkoholio, natrio laurilsulfato ar kitų labai putojančių, sausinančių ir kitokią žalą jautriai gleivinei darančių medžiagų. Verta rinktis švelnesnę burnos kosmetiką.

Anaftin produktų šeima – į pagalbą kenčiantiems burnos opelių sukeltus nepatogumus

Anaftin gelis padeda kontroliuoti mažų burnos pakenkimų sukeliamą skausmą, pavyzdžiui, atsirandantį išsivysčius aftiniam stomatitui, aftinėms opoms, taip pat mažiems ortodontinių plokštelių ir netinkamai pritaikytų protezų sukeltiems pakenkimams. Sudėtyje esanti hialurono rūgštis ir alavijai (lot. Aloe Vera) paspartina natūralų pakenktų audinių gijimą.

Ši medicinos priemonė išsiskiria unikalia sudėtimi ir konsistencija, padedančia padengti skausmingas opeles specialia plėvele. Ši plėvelė natūraliai pagreitina pažeistos burnos gleivinės regeneraciją, nes skausmingos vietos efektyviai apsaugomos nuo neigiamo aplinkos poveikio. Be to, audiniai veiksmingai drėkinami. Galima rinktis patogiausią ir konkrečiam atvejui tinkamiausią medicinos priemonės formą – purškalą, skalavimo skystį arba gelį. Būtina pabrėžti, kad dėl ilgai negyjančių opų ir blogėjančios savijautos būtina kreiptis į gydytoją – gali būti, kad priežastis yra giliau nei atrodo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.