Japonai įtaria, kad maisto papildas pakenkė inkstams: 2 žmonės mirė, daugiau nei šimtas – ligoninėje

Japoniją krečia skandalas. 2 žmonių mirtys ir daugiau kaip 100 hospitalizacijų buvo susieta su cholesterolio kiekiui kraujyje mažinti skirtais maisto papildais.

Vaistinė<br>123rf nuotr.
Vaistinė<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2024, 4:28 PM

Valdžios institucijos atlieka tyrimą po to, kai Japonijos vaistų gamintoja „Kobayashi Pharmaceutical“ atšaukė iš prekybos be gydytojo recepto parduodamas tabletes. Sureaguota į pirkėjų skundus apie inkstų veiklos sutrikimus.

Farmacijos bendrovė iš prekybos pašalino tris maisto papildų prekės ženklus, kurių sudėtyje yra raudonųjų mielių ryžių, arba „beni koji“.

Medicininiuose tyrimuose raudonųjų mielių ryžiai apibūdinti kaip alternatyva statinams, kurie skirti cholesterolio kiekiui kraujyje mažinti.

„Įtariama, kad iš viso mirė du žmonės“, o „su tuo galimai susiję 106 hospitalizavimo atvejai“, – sakė vyriausybės atstovas Yoshimasa Hayashi.

Maisto papildo gamintoja „Kobayashi Pharmaceutical“ pabrėžė, kad kompanija nepriėjo išvados dėl priežastinio ryšio tarp sveikatos sutrikimų ir jos produktų.

Dešimtys Japonijos įmonių, naudojusių „Kobayashi Pharmaceutical“ tiekiamą „beni koji“, taip pat paskelbė, kad nutraukė šio ingrediento pirkimą.

Raudonųjų mielių ryžiai naudoti ne tik maisto papildams, bet ir alkoholinio gėrimo sakės, salotų padažų, duonos, miso pastos gamyboje.

Japonijos sveikatos apsaugos ministras Keizo Takemi antradienį sakė, kad vyriausybė nurodė „Kobayashi Pharmaceutical“ nedelsiant pateikti informaciją apie situaciją.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat nurodė „vietos valdžios institucijoms visoje šalyje surinkti informaciją apie žalą sveikatai“, pridūrė jis, pareikšdamas užuojautą nukentėjusiesiems.

Trečiadienį biržoje „Kobayashi Pharmaceutical“ akcijų kaina krito procentiniais punktais.

Anksčiau vaistų gamintoja pranešė, kad pirmasis asmuo, apie kurio mirtį pranešta, beveik trejus metus reguliariai pirko vieną produktų, kuris buvo pašalints iš lentynų.

Bendrovė pareiškė „nuoširdų atsiprašymą“ ir teigė, kad galimas ryšys tarp maisto papildų vartojimo ir žalingo poveikio sveikatai dar tiriamas.

Atlikus analizę nustatyta galimybė, kad produktuose buvo „sudedamųjų dalių, kurių neketinome įtraukti“, šią savaitę pranešė vaistų gamintojas.

Tačiau įmonės atliktoje analizėje nebuvo rasta raudonųjų mielių ryžių gaminamo citrinino, kuris yra toksiškas ir gali pažeisti inkstus.

Praeityje susirūpinimą kėlė raudonųjų mielių ryžių produktai, kuriuose yra daug junginio, vadinamo monakolinu K, turinčio analogišką struktūrą kaip ir mediciniškai patvirtinti vaistai nuo cholesterolio.

Parengta pagal „Medical Xpress“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.