Retas atvejis: vyras Nyderlanduose koronavirusu sirgo neįtikėtinai ilgą laiką

Nyderlandų tyrėjai praneša apie atvejį, kai pernai miręs vyras koronavirusu sirgo šimtus dienų. Dėl gretutinių ligų nusilpusio imuniteto pacientas 2022 m. vasarį buvo paguldytas į Amsterdamo ligoninę, sakoma pranešime. Jo koronaviruso testas buvo teigiamas be pertraukų iki pat mirties – iš viso 613 dienų.

 Vyras ligoninėje.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Vyras ligoninėje.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

dpa-ELTA

Apr 21, 2024, 12:47 PM, atnaujinta Apr 21, 2024, 12:48 PM

Jau ir anksčiau buvo žinoma labai ilgų infekcijos atvejų, kai sirgo žmonės, kurių imuninė sistema nesugebėjo įveikti viruso.

Amsterdamo universiteto mokslininkai savo stebėjimų rezultatus ketina pristatyti balandžio pabaigoje Europos klinikinės mikrobiologijos ir infekcinių ligų asociacijos suvažiavime Barselonoje. Šie atvejai ekspertams įdomūs ir todėl, kad koronavirusas taip ilgai sergančio žmogaus organizme gali stipriai mutuoti – dėl to kyla pavojus, kad atsiras viruso variantų, kurie gali lengviau įveikti sveiko žmogaus imuninę sistemą.

Mokslininkai Nyderlanduose vis tyrė paciento mėginius, kad išanalizuotų koronaviruso genetinę medžiagą. Jie nustatė daugiau kaip 50 mutacijų, lyginant su tuo metu plitusia omikron atmaina BA.1, įskaitant tas, kurios leido virusui išvengti imuninės apsaugos. Be to, jau praėjus 21 dienai po to, kai pacientui buvo skirtas tam tikras medikamentas nuo koronaviruso, virusas ėmė rodyti atsparumo vaistui požymius.

Vyras galiausiai mirė paūmėjus vienai iš jo gretutinių ligų. Kiek žinoma, jis mutavusiomis atmainomis kitų žmonių neužkrėtė.

Tyrėjai pažymi, jog svarbu įdėmiai sekti koronaviruso evoliuciją silpno imuniteto žmonių organizmuose. Nes kyla pavojus, kad atsiras ir plis visuomenėje variantų, kuriems sveikų žmonių imuninė sistema gali mažiau pasipriešinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.