Garsenybės, tapusios priklausomybės nuo vaistų aukomis

Netikėta mirtis – neretai tokią kainą sumoka žmonės, kai nepakanka vien valios pastangų išsivaduoti iš priklausomybės nuo vaistų. Norint nusiraminti reikia vis didesnių dozių. Tokius žmones reikia gelbėti nuo vaistų kaip ir nuo alkoholio ar narkotikų.

Whitney Houston<br>"Scanpix" nuotr.
Whitney Houston<br>"Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„LIetuvos rytas“

Feb 5, 2015, 3:32 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:07 AM

2012-ųjų vasarį 48 metų amerikietės dainininkės Whitney Houston mirtis priminė, kas gali atsitikti susirgus priklausomybe nuo vaistų.

Buteliukai stiprių raminamųjų buvo aptikti Los Andželo viešbučio „Beverly Hilton“ kambaryje, kuriame Wh.Houston praleido paskutines gyvenimo akimirkas. Policijos pareigūnai rado net 12 rūšių vaistinių preparatų.

Nervų sistemą veikiančius preparatus garsi atlikėja maišė su alkoholiu.

Wh.Houston buvo aptikta negyva vonioje. Atlikę tyrimus teismo ekspertai nustatė, kad ją pražudė mirtinas mieguistumą sukeliantis kokteilis. Jos mirties priežastis – nuskendimas, kurį lėmė nuolatinis kokaino vartojimas ir konorarinė širdies liga.

2009 metais vaistų auka tapo ir popkaraliumi tituluojamas amerikiečių dainininkas Michaelas Jacksonas. M.Jacksonas prarado sąmonę savo namuose Los Andžele. 51 metų amerikietį ištiko koma. M.Jacksonas mirė nespėjus jo nuvežti į ligoninę. Mirties priežastis – apsinuodijimas įvairiais anestetikais.

Priklausomybė nuo vaistų pražudė ir 28 metų australų aktorių Heathą Ledgerį. Kaubojaus gėjaus vaidmeniu filme „Kuprotas kalnas“ išgarsėjęs vyras labiau pasitikėjo vaistais nei savimi. 2008 metais jis buvo rastas negyvas savo bute Niujorke. Aktorius gulėjo lovoje, o šalia mėtėsi tabletės nuo nemigos ir antidepresantai.

Itin stiprus apsinuodijimas oksikodono, hidrokodono, diazepamo, temazepamo, alprazolamo ir doksilamino kokteiliu aktoriui buvo lemtingas.

Alkoholio ir receptinių vaistų, tarp jų raminamųjų ir skausmą malšinančių piliulių, mišinys 2004 metais pražudė JAV kino legendos Kirko Douglaso 46 metų sūnų Ericą. Nors dar 1999 metais dėl piktnaudžiavimo vaistais buvo sustojusi jo širdis, aktorius neatsisakė savo įpročių. Tai jam brangiai kainavo.

Legendinė Holivudo aktorė Marilyn Monroe, būdama 36-erių, mirė apsinuodijusi pentobarbitaliu. Tai atsitiko 1962 metais. Talentinga popkultūros dievaitė buvo priklausoma nuo barbitūratų. Tai vieni pavojingiausių vaistų, sukeliančių priklausomybę. Jie slopina centrinę nervų sistemą, nuo didesnių dozių kyla mieguistumas, apima tingumas. Pasaulyje iki 1965 metų barbitūratai buvo pagrindiniai raminamieji preparatai.

Parengė Danutė Jonušienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.