Rumunės skundas – dėl kauniečių atsisakymo padidinti krūtis

„Aš bendravau su klinika ir susitariau, kad mane konsultuos chirurgas. Planavau pasidaryti krūtų padidinimo operaciją Lietuvoje, kadangi čia gydytojai turi aukštą kvalifikaciją. Ir tokias kainas, kurios atitinka mano biudžetą.

J.Rotariu atvyko į Lietuvą atlikti krūtų padidinimo operacijos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
J.Rotariu atvyko į Lietuvą atlikti krūtų padidinimo operacijos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
J.Rotariu atvyko į Lietuvą atlikti krūtų padidinimo operacijos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
J.Rotariu atvyko į Lietuvą atlikti krūtų padidinimo operacijos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
J.Rotariu atvyko į Lietuvą atlikti krūtų padidinimo operacijos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
J.Rotariu atvyko į Lietuvą atlikti krūtų padidinimo operacijos.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Laura Zailskienė

Jul 22, 2015, 10:31 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 6:19 PM

„Aš bendravau su klinika ir susitariau, kad mane konsultuos chirurgas. Planavau pasidaryti krūtų padidinimo operaciją Lietuvoje, kadangi čia gydytojai turi aukštą kvalifikaciją. Ir tokias kainas, kurios atitinka mano biudžetą.

Atvykusią į Lietuvą mane konsultavo chirurgas. Jis paprašė mamografijos, arba ultragarsinio krūtų tyrimo. Kai grįžau su tyrimų rezultatais, gydytojas, kuris mane apžiūrinėjo, iš ultragarsinio tyrimo suprato, jog esu transseksuali moteris.

Tuomet chirurgas pasakė, kad krūtų padidinimo operacijos nebus. Oficialiai pozicija buvusi tokia: aš neinformavau telefonu, jog aš esu pakeitusi lytį. Jeigu būčiau žinojusi, kad Lietuva diskriminuoja transseksualius asmenis, aš niekada nebūčiau pasirinkusi atvykti čia“, – kalbėjo Anglijoje gyvenanti Jessica.

Paskirta operacijos diena turėjo būti gegužės 27-oji. Tačiau plastikos chirurgas Martynas Norkus, sužinojęs, kad pacientės asmens dokumentuose įrašyta vyriška lytis, atsisakė ją daryti.

Gydytojas paaiškino, kad Lietuvos teisės aktai nereglamentuoja transseksualių asmenų gydymo, o vyrams krūtų didinimo operacijos neatliekamos, nes esą teisės aktai draudžia tokio pobūdžio operacijas. „Aš jaučiuosi įžeista, įskaudinta dėl diskriminacijos. Esu šokiruota. Buvau nusiminusi dėl įstatymų Lietuvoje ir būtent dėl  transseksualių moterų diskriminacijos.

Aš tikrai jaučiu, kad mano teisės buvo pažeistos dėl asmeninės patirties, kurią aš išgyvenau, kai man buvo atsisakyta atlikti krūtų plastinę chirurgiją“, – sako Jessica.

Norėtų pagimdyti vaiką

Pašnekovė tikina nieko negirdėjusi apie Agness Landau, kuriai krūtų operacija buvo atlikta Lietuvoje, istoriją.

„Aš dabar gyvenu kaip vieniša laiminga moteris. Neturiu draugų ar partnerių. Kolegos darbe iš tiesų elgiasi su manimi pagarbiai.

Gyvendama kaip moteris jaučiuosi, kad mano orumas yra gerbiamas.  Puikiai jaučiuosi, kad padariau patį svarbiausią žingsnį savo gyvenime. Ir esu laiminga būdama moterimi.

Aš negaliu gimdyti vaiko, bet norėčiau. Tokie yra mano troškimai. Esu jautri ir švelni. Tikiuosi, kad mano istorija padės siekti geresnio gyvenimo transseksualioms moterims Lietuvoje“, – sakė rumunė.

Būsimoji Jessica gimė Rumunijoje, Arado mieste, 1963 metų gruodį. „Gimiau jausdama, kad esu moteris. Širdies gilumoje  visada žinojau, kad  esu dailiosios lyties atstovė.

Bet gyvenau turėdama šeimą kaip vyras. Stengiausi atmesti tą moterį, kuri buvo mano širdyje, jos norus ir teises. Aš pajutau, kad darausi itin irzli ir nusivylusi.

Galiausiai pati sau pripažinau, kad aš turiu priimti patį svarbiausią sprendimą savo gyvenime ir  gyventi kaip moteris. Man padėjo gydytojai, endokrinologai, psichologai, kurie atliko tyrimus. Vokietijos federaliniame teisme jie man padėjo pasiekti, kad mano lytis būtų pripažinta kaip moters.

Priėmusi sprendimą tapti moterimi aš praradau savo šeimą,  darbą ir savo egzistenciją. Grįžusi iš Vokietijos pradėjau naują gyvenimo etapą. Manęs atsisakė šeima. Tik mano tėvai buvo mano pusėje. Tėvai mane palaiko iki šiol. Tai  labai svarbu, nes jų palaikymas man padėjo įgyvendinti siekiamybę“, – pasakojo Jessica.

2006 metais ji pradėjo hormoninę terapiją dėl lyties keitimo, kurią tęsia iki šiol prižiūrima gydytojų.

Pradėjus lyties keitimo teisines procedūras, 2011 metais Rumunijoje jai buvo išduoti nauji asmens tapatybės dokumentai, kuriuose jos vardas ir pavardė pakeisti į moteriškąją giminę. Tačiau lytis šiuose dokumentuose vis dar nurodoma kaip vyro.

 Prahoje jau buvo atliktos krūtų didinimo operacijos. „Galutinė stadija būtų lyties keitimo chirurgija. Bet išlaidos yra labai didelės. Dirbu Anglijoje visą darbo dieną sveikatos srityje ir negaliu finansuoti reikiamų chirurginių operacijų“, – atsiduso Jessica.

Įvyko nesusipratimas?

Operaciją turėjęs atlikti Estetinės chirurgijos centro vadovas, plastikos chirurgas Martynas Norkus teigia, jog nesusipratimas, kaip jis vadina, įvyko dėl to, kad pacientas apie save nepateikė išsamios informacijos: „Klinika neturi kompetencijos atlikti tokio pobūdžio operacijų. Per dešimties metų praktiką nesame atlikę nė vienos tokios operacijos.

Tad gydytojas turi išvažiuoti stažuotis ir išmokti arba nedaryti tokios operacijos mūsų klinikoje, nes mes negalime užtikrinti  maksimalios kokybės.

Kadangi pacientas iš užsienio apie save nebuvo pateikęs išsamios informacijos arba ligos anamnezės, turėjome duoti neigiamą atsakymą jam atvykus į Lietuvą. Tik dėl to įvyko nesusipratimas.“

Plastikos chirurgas tikina, kad dėl tokio pobūdžio operacijų yra kreipęsis vos vienas kitas pacientas.

Medikas kategoriškai neigia, jog yra nusistatęs prieš transseksualius asmenis: „Man, kaip gydytojui, visi žmonės yra lygūs. Su paciente buvo elgiamasi mandagiai.

Žmogui buvo parodytas dėmesys ir pagarba. Konfliktinės situacija? Ne. Tiesiog žmogus nusiminė, kad mes neatliksime norimos operacijos. Nesvarbu, kokia tai būtų operacija, pacientas apie save turi suteikti visapusę informaciją, kad gydytojas žinotų.“

Plastikos chirurgas priduria, kad krūtų operacija moteriai ir transseksualiam asmeniui – du visiškai skirtingi dalykai.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vyresnioji patarėja (teisės klausimais) Laima Vengalė–Dits:

„Malta yra vienintelė Europos Sąjungoje valstybė, kuri itin liberaliai žiūri į lyties keitimą. O Lietuva ir Graikija yra dvi Europos Sąjungos valstybės, kurios nėra priėmusios įstatymo dėl lyties keitimo operacijų. Buvo ir Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimas: Lietuva privalo priimti teisės aktus, reglamentuojančius lyties keitimo operacijos likimą. Lietuva iki šiol to dar nėra padariusi.

Būtent ši operacija, kaip mums rašo ir Sveikatos apsaugos ministerija, yra transseksualumo gydymas, o jis nėra aprašytas jokiame Lietuvos teisės akte. Aišku, ne visi transseksualai nori daryti visišką chirurginį gydymą. Kitą kartą užtenka tik krūtų implantų, kitaip tariant, krūtų padidinimo. Tokiems asmenims svarbu, kad vizualiai žmonės juos matytų ir pripažintų, tarkime, buvusį vyrą kaip moterį.

Mūsų klausimas ir buvo: ar būtinai turi būti moteris, kad galėtum daryti krūtų padidinimo operaciją? Aš tiesiai šviesiai klausiau: kodėl negalima krūtų didinimo operacijos atlikti vyrams? Kokios gali būti priežastys? Sveikatos apsaugos ministerija man neatsakė.

Apskritai ar kiltų problema bet kuriam vyrui, nuėjusiam pas plastikos chirurgą ir paprašiusiam padidinti krūtis?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.