7 neįtikėtini faktai apie sveikatą

1. Vienas iš 10 tėvų Coca-cola laiko vaisiumi

Kai kurie žmonės, nieko apie tai neįtardami, suvartoja iki 46 a. š. cukraus per dieną.<br>123rf.com
Kai kurie žmonės, nieko apie tai neįtardami, suvartoja iki 46 a. š. cukraus per dieną.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2016, 10:00 AM, atnaujinta May 28, 2017, 5:50 PM

Didžiosios Britanijos kompanijos „Green Giant“ įvykdytoje apklausoje atrasta, kad 1 iš 10 britų tėvų tiki, jog vaisvandenio vartojimas patenka į vieną iš penkių rekomenduojamų kasdieninių vaisių ir daržovių porcijų.

Toks pats skaičius apklaustųjų manė, jog keptos bulvytės atstoja porciją daržovių, o net dvigubai daugiau buvo įsitikinę, kad vaisių skonio saldumynai gali pakeisti vaisius. Vis dėlto, labiausiai nustebino tėvai, manantys, kad apelsinai ir bananai į pastarųjų sąrašą nepatenka.

2. Viena iš 6 moterų geriau būtų akla, nei nutukusi

Nors kai kurie iš mūsų yra pasiryžę investuoti didelę pinigų sumą gražiai išvaizdai pasiekti, kai kurios moterys yra nusiteikusios paaukoti daug daugiau. Apklausos rezultatai rodo, kad viena iš 6 moterų geriau apaktų, nei būtų nutukusios.

Dar didesnis procentas apklaustųjų teigė geriau apsikrėsiančios lytinėmis karpomis ar sirgtų alkoholizmu, o net 1 iš keturių rinktųsi kentėti nuo depresijos negu nuo antsvorio.

3. 48 procentai moterų norėtų plastinės operacijos

Atliktos apklausos rezultatai skelbia, kad šiuolaikinės moters pasitenkinimas išvaizda ir pasitikėjimas savimi pasiekė visų laikų žemumas. 48 proc. norėtų kūno patobulinimo kosmetinėmis procedūromis, o dar 23 proc. apklaustųjų teigia, jog greičiausiai susigundytų pasiūlymu pasigražinti.

Vyrai invaziniu išvaizdos tobulinimu domėjosi kur kas mažiau. Vis dėlto, 23 proc. teigia, kad tokios procedūros norėtų, o papildomi 17 proc. neneigė, jog tuo galėtų susidomėti.

4. Vienas iš trijų vėžio atvejų – išvengiamas

Vėžys yra pagrindinis priešlaikinės mirties priežastis. Jam priskiriami net 40 proc. visų ankstyvų mirčių atvejų. Nors neslepiama, kad kai kurių vėžinių susirgimų priežastis yra neaiški, ekspertai teigia, jog priimant atsakingus sprendimus kas trečio ligos atvejo būtų galima išvengti. 

Vieni pagrindinių išvengiamų vėžio sukelėjų – rūkymas, fizinis neaktyvumas, nutukimas, alkoholis, infekcija ir aplinkos užterštumas.

5. Rūkymas smarkiai kenkia trumpalaikei atminčiai

Nors pasauliui yra žinomi daugybė šokiruojančių faktų, susijusių su rūkymu, turbūt mažiau kalbama apie tabako gaminių poveikį atminčiai. Atliktas tyrimas atskleidė, kad atmintį tikrinančiame teste rūkaliai pasirodė daug prasčiau nei šio žalingo įpročio neturintys asmenys.

Apskaičiuota, kad nuolatinis piktnaudžiavimas tabaku panaikina 1/3 kasdienės atminties. Vis dėlto nustatyta, kad metus rūkyti, bėgant laikui situacija pagerėja.

6. Vos 6 proc. JAV piliečių sportui skiria 30 minučių per dieną

Rekomenduojama fizinio aktyvumo norma suaugusiam asmeniui – bent 30 minučių per dieną. Deja, vos 6 proc. amerikiečių laikosi šios taisyklės. Kiti 22 proc. apklaustųjų teigė sportui randantys laiko bent 3 – 4 kartus per savaitę.

Vis dėlto, likę 72 proc. piliečių sportu neužsiiminėja, o tai didina ne tik nutukimo, bet ir įvairių kitų, įskaitant širdies, ligų riziką.

7. Gali būti, kad nežinodami suvalgote 46 a. š. cukraus per dieną

JAV leidžiamame žurnale paskelbtas tyrimas, kuriame atskleista, jog net ir nuo saldumynų susilaikantys asmenys, cukraus suvartoja daug daugiau nei rekomenduojama dienos norma. To priežastis – maisto gamintojai laipsniškai didina cukraus kiekį perdirbtuose maisto produktuose.

Tuo siekiama pagerinti maisto skonį ir taip produktus padaryti patrauklesnius. Tyrimas atskleidė, kad kai kurie asmenys, nieko apie tai neįtardami, suvartoja net iki 46 a. š. cukraus per dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.