Klausiate – atsakome: apie slaugos paslaugas

Į klausimą atsako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

Ar pacientui būtinos slaugos paslaugos, sprendžia gydytojai.<br>123rf nuotr.
Ar pacientui būtinos slaugos paslaugos, sprendžia gydytojai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 16, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 5:20 AM

Į klausimą atsako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.

Žmonėms, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų apmokamos slaugos paslaugos, priskirtos asmens sveikatos priežiūrai. Minėtos paslaugos gali būti teikiamos tiek stacionarinėmis, tiek ambulatorinėmis sąlygomis.

Ar pacientui būtinos slaugos paslaugos, sprendžia gydytojai. Slaugos paslaugoms gauti reikia siuntimo, kurį išduoda šeimos gydytojas arba ligoninės, jei pacientas gydomas ligoninėje, gydytojas.

Pacientai į palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninę hospitalizuojami, kai yra nustatyta galutinė diagnozė ir jiems nereikalingas papildomas ištyrimas. Buvimo trukmę slaugos ligoninėje lemia paciento būklė, ligos eiga ir sunkumas. Gydymo įstaigai, sudariusiai sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl slaugos paslaugų išlaidų apmokėjimo, iš PSDF mokama už faktinį ligonio gydymo laiką, tačiau ne ilgesnį nei 120 dienų per kalendorinius metus.

Ligoniams gali būti teikiamos ambulatorinės slaugos paslaugos. Tiesa, slaugos paslaugos namuose gali būti teikiamos tiems asmenims, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis. Tokias paslaugas pacientų namuose teikia bendruomenės, bendrosios praktikos slaugytojai arba psichikos sveikatos slaugytojai. Slaugos paslaugų namuose teikimą organizuoja sveikatos priežiūros įstaigos vadovas, prie kurios pacientas prisirašęs, suderinęs su savivaldybės gydytoju.

Kai tenka padėti žmogui lengviau kęsti sunkios ligos skausmus, teikiama paliatyvioji pagalba – visapusiška pacientų, sergančių neišgydomomis, progresuojančiomis ligomis, priežiūra.

Paliatyviosios pagalbos paslaugos gali būti teikiamos tiek ligoninėje, tiek ambulatorinėmis sąlygomis. Gydantysis gydytojas, atsižvelgdamas į ligonio sveikatos būklę, į jo ir artimųjų pageidavimą, parenka paliatyviosios pagalbos paslaugų teikimo būdą. Kartu su paliatyviosios pagalbos sveikatos priežiūros specialistais ir ligonio artimaisiais gydytojas nustato šių paslaugų teikimo mastą ir trukmę, prireikus juos koreguoja.

Gydymo įstaigoms, sudariusioms sutartį su TLK dėl minėtų paslaugų, už suteiktas slaugos paslaugas apmokama iš PSDF biudžeto sveikatos apsaugos ministro nustatytomis bazinėmis kainomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.