Trumpėja sąnarių keitimo operacijų eilės

Mūsų šalies gydymo įstaigose, kuriose atliekamos kelio ir klubo sąnarių keitimo operacijos, trumpėja šių operacijų laukimo eilės, nes žmonės greičiau sulaukia kelio ir klubo sąnarių endoprotezų. Kai kuriose įstaigose per metus jos sutrumpėjo perpus, o kai kur – net ir trigubai. Tad jau kuris laikas pacientai, kuriems reikalingos tokios judėjimą lengvinančios gydymo paslaugos, jas gali gauti kur kas greičiau, nei ankstesniais metais.

VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.<br>VLK nuotr.
VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.<br>VLK nuotr.
VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.<br>VLK nuotr.
VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.<br>VLK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 15, 2015, 1:03 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 9:35 PM

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) duomenimis, šiuo metu mūsų šalyje vidutinė klubo sąnario skyrimo, kuris yra kompensuojamas, laukimo trukmė siekia 5 mėnesius, kai pernai jų laukti reikėjo net 13 mėnesių. Tuo tarpu kelio sąnario skyrimo laukti reikia vidutiniškai 8 mėnesius, o pernai –10 mėnesių. Žinoma, šis laikotarpis yra skirtingas, priklausomai nuo gydymo įstaigos.

Pavyzdžiui, šiuo metu trumpiausios klubo sąnario keitimo operacijos laukimo eilės yra Telšių, Mažeikių, Jonavos, Ukmergės ir Tauragės ligoninėse. Gerokai sutrumpėjo klubo sąnario skyrimo laukimo laikas Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje – net 9 mėnesiais, t. y. nuo 24 iki 15 mėnesių.

Svarbu ir tai, kad per pirmąjį šių metų pusmetį gerokai padaugėjo pacientų, gavusių nemokamus sąnarių endoprotezus. Jų sulaukė beveik 7,5 tūkst. pacientų, kai tuo pat metu pernai juos gavo 1 tūkst. žmonių mažiau.

VLK direktoriaus pavaduotojos Neringos Bernotienės teigimu, šiuos pokyčius lėmė keletas priežasčių.

„Viena iš jų yra ta, jog šiais metais kelio ir klubo sąnarių endoprotezams įsigyti bei apmokėti jų keitimo operacijoms skirta net 20 proc. daugiau lėšų, nei pernai. Antra – jau kuris laikas specialioje elektroninėje sistemoje yra vykdoma tokių operacijų laukiančių pacientų registracija.

Ji yra patogi tuo, jog kai kuriems pacientams, sulaukusiems savo eilės, atsisakius operuotis, iškart matomos atlaisvėjusios vietos eilėje visos šalies mastu ir galima kitiems pacientams pasiūlyti operuotis greičiau. Toks elektroninis eilių valdymas ir išaugęs šių priemonių finansavimas leidžia kur kas greičiau medikams atlikti minėtas operacijas“, – sako N.Bernotienė.

Jos teigimu, VLK specialistai nuolat atnaujina informaciją VLK interneto svetainėje apie tai, kiek laiko įvairių ligoninių eilėse laukiantiems pacientams tenka laukti sąnario endoprotezo paskyrimo. Tad pacientai, matydami, kur eilės yra mažesnės, gali pasirinkti kitą gydymo įstaigą. Taip pacientas greičiau gauna reikiamą paslaugą.

VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė sako, kad paprastai tokių kelio ir klubo sąnarių keitimo operacijų prireikia dėl traumų ir įsisenėjusio degeneruojančio artrito, kai gydymas vaistais ar fizioterapija nebepadeda.

„Tuomet žmogui tenka kęsti didelius skausmus, o judėti darosi vis sunkiau. Tokiais atvejais susidėvėję klubo ir kelio sąnariai yra keičiami dirbtiniais, o po tokių operacijų beveik visada išnyksta skausmai ir atkuriamas judėjimo džiaugsmas“, – sako L.Reinartienė.

Be to, anot jos, šių operacijų laukiančiųjų eiles trikdo ir tai, kad beveik 35 proc. pacientų, sulaukę savo eilės ir kuriems jau skirtas nemokamas sąnario endoprotezas, prašo atidėti operaciją net keleriems metams. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, tokią operaciją galima atidėti ne ilgiau kaip vieneriems metams. Tad jei po metų pacientas vėl atsisako operuotis, jis yra šalinamas iš eilės.

Taip pat L.Reinartienė pataria žmonėms nepirkti kelio ir klubo sąnarių endoprotezų savo lėšomis, nes tuomet jie kainuos žymiai brangiau, nei VLK dideliais kiekiais perkami tokie pat gaminiai ir jų priedai. VLK kasmet perka geros kokybės kelio ir klubo sąnarių endoprotezus ir juos paskirsto gydymo įstaigoms, atliekančioms tokias operacijas.

„Taigi jei pacientas pasirenka VLK pirktą endoprotezą ir sulaukia savo eilės, jam nei už šį gaminį ir jo priedus, nei už operaciją mokėti nereikia. Visa tai yra apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Tuo tarpu, jei pacientai endoprotezus įsigyja savo lėšomis, jiems yra išmokamos nustatyto dydžio kompensacijos, kai jie sulaukia savo eilės. Tad nuoširdžiai patariame pacientams neleisti savo pinigų“, – pataria L.Reinartienė.

Kviečiame apsilankyti VLK profilyje Facebook: https://www.facebook.com/vlk.lt

Rūpimus klausimus galima pateikti el. pašto adresu info@vlk.lt arba ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88888.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.