Pakaitinė motinystė: pati paskutinė viltis bevaikėms poroms

Šiaurės Amerikos Viskonsino valstijos Šv.Elžbietos ligoninėje ant operacinio stalo gulėjo Rebecca. Iš jos pilvo, padarę cezario pjūvį, gydytojai atsargiai išėmė krauju pasruvusį kūdikį. Tačiau jauna amerikietė nėra tikroji berniuko motina. Ji – pakaitinė.

 Pakaitinė motinystė daugelyje Europos šalių yra draudžiama.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Pakaitinė motinystė daugelyje Europos šalių yra draudžiama.<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
Iš apvaisintų trijų embrionų išgyveno tik vienas.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Iš apvaisintų trijų embrionų išgyveno tik vienas.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
​Kelionių draudimai užkirto kelią užsieniečiams atvykti į Ukrainą ir pasiimti kūdikius, kuriuos jiems pagimdė surogatinės motinos. Baiminamasi, kad karantino pratęsimai<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Kelionių draudimai užkirto kelią užsieniečiams atvykti į Ukrainą ir pasiimti kūdikius, kuriuos jiems pagimdė surogatinės motinos. Baiminamasi, kad karantino pratęsimai<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-05-30 11:58

Biologiniai mažylio tėvai iš Šveicarijos Marieke ir Matteo, stovėję keli žingsniai už operacinėje esančių gydytojų, buvo susikibę rankomis. Marieke, pirmą kartą pamačiusi savo sūnų, susmuko.

Paskui iš jos krūtinės prasiveržė džiaugsmingas šauksmas.

Pastoti bandė daugybę metų

Berniukas buvo pradėtas laboratorijoje iš jos kiaušialąstės ir jo spermos. Beveik devynerius metus Marieke ir Matteo bandė susilaukti savo vaiko. Sutuoktinių troškimą išpildė tik pakaitinė motina iš JAV.

Šią porą būtų lengva pasmerkti. Kaip galėjote mokėti pinigus svetimai moteriai, kad ji išnešiotų jūsų vaiką? Tokius žodžius Marieke girdėjo dažnai.

Bet pora būtinai norėjo papasakoti savo istoriją. Tokiu būdu Marieke ir Matteo tikisi padėti ir kitiems, kurie yra patekę į panašią padėtį. Vien Vokietijoje apie 2 milijonus porų nuo 25 iki 59 metų ne savo noru yra bevaikiai.

Marieke bandė pastoti beveik devynerius metus. Moters troškimas pagimdyti vaiką tapo toks stiprus, kad virto svarbiausiu jos gyvenimo siekiu.

Profesinis Marieke ir Matteo gyvenimas susiklostė sėkmingai. Jų kasdieniame gyvenime taip pat buvo daug visko, kuo jie galėjo džiaugtis. Bet be vaiko tvyrojo tuštuma ir beprasmybė.

Priežastis - neaiški

Visa tai, ką per visus tuos metus teko išbandyti, pora užrašinėjo. Iš pradžių buvo geidulingas ir nerūpestingas seksas.

Bet tai nepadėjo pastoti. Vėliau atsirado pirmųjų abejonių ir kūno problemų.

Tai prasidėjo 2009-ųjų gruodį po endoskopinės procedūros. Tuomet Marieke iš gimdos buvo pašalinti nedideli dariniai ir suaugimai. Paskui poros užrašuose ėmė kartotis žodžiai – persileidimas ir neigiamas nėštumo testas.

Tarp viso to buvo hormoniniai gydymai ir daugybė dirbtinio apvaisinimo procedūrų.

„Ko tik nebandėme – niekas nepadėjo. Galiausiai pasijutome likimo nuskriaustais nelaimėliais“, – sakė Marieke.

Kodėl ji nepastoja, joks gydytojas negalėjo paaiškinti.

Ji buvo tinkamo amžiaus, jos kiaušialąstės, gimda ir vyro sperma sveiki.

Marieke kentėjo tiek psichiškai, tiek fiziškai. Pirmiausia hormonų injekcijos jai darė didelį poveikį.

„Tapau itin agresyvi ir emocinga. Viduje kunkuliavo įniršis – susilauksiu vaiko arba mirsiu“, – prisiminė Marieke. Tarp Marieke ir Matteo vis dažniau kildavo ginčų.

„Vienu metu maniau, jog netinkame vienas kitam, kad problema – dėl Matteo. Tuomet gydytojos paklausiau, ar turėčiau savo vyrą pakeisti kitu“, – dabar šiuos žodžius moteriai nemalonu prisiminti.

Laimė, gydytoja jai nepritarė. Ji sakė, jog turėčiau džiaugtis būdama šalia tokio vyro, kuris viską daro kartu, visada palaiko.

Užsisakyti vaiką? Niekada!

Taip pradžioje manė pora. Yra ir kita išeitis – įsivaikinti. Kadangi reikalai dėl įsivaikinimo Šveicarijoje blogi, sutuoktiniai nusprendė laimę pabandyti Rusijoje.

„Mums nebuvo svarbu, iš kokios šalies vaikas. Jis galėjo būti neįgalus – ir tai mums nebūtų buvusi problema“, – tikino Marieke. Bet po metus teiktų paraiškų, pokalbių ir laukimo ši viltis sudužo.

Laukdami žinių iš Rusijos sutuoktiniai vėl bandė dirbtinio apvaisinimo procedūras. Šį kartą – Ispanijoje, nes jų specialistų taikomi metodai esą kur kas sėkmingesni. Marieke ir Matteo nepavyko.

Vaisingumo centro gydytoja patarė: „Manau, kad tai buvo jūsų paskutinis bandymas. Turite pagalvoti apie kitas galimybes. Turėtumėte ieškoti pakaitinės motinos.“

Šie žodžiai pribloškė Marieke. Pasiduoti? „Norėjau iki paskutinio atodūsio kovoti dėl to, kad pati susilaukčiau vaiko“, – prisiminė Marieke.

Svetimai moteriai sumokėti už tai, kad ji išnešiotų jos kūdikį? Ši mintis šveicarei pasirodė baisi. „Užsisakyti“ vaiką ir paskui „užsakymą“ pasiimti?

Bet ji su Matteo internete pradėjo ieškoti informacijos apie pakaitines motinas.

Rizika didžiulė

Po kiekvieno tinklalapio, po kurį naršė, abu vis labiau džiaugėsi Ispanijos vaisingumo centro medikės patarimu.

Daugelyje Europos šalių pakaitinė motinystė draudžiama. Tiek Šveicarijoje, tiek Vokietijoje.

Jei vaiką svetima moteris pagimdo kitoje šalyje ir jį tėvai kaip savo nori atsivežti į Vokietiją ar Šveicariją, tai sudėtinga. Šiuo atveju pirmiausia kyla klausimas, kas yra teisėti tėvai.

Vokietijoje pagal įstatymus motina yra ta, kuri pagimdė vaiką. Nesvarbu, kieno buvo kiaušialąstė ir sperma.

Būta atvejų, kai kūdikiai staiga liko be pilietybės.

Rizika didelė, net jei dabar vokiečių ir šveicarų teismai daugiau leidžia poroms, kurios su pakaitinės motinos išnešiotu kūdikiu grįžta iš užsienio. Pirmiausia, jeigu vaikas gimė Jungtinėse Valstijose, tėvai pripažįstami vietos teisėjų ir įtraukiami į gimimo liudijimą.

Populiaru tarp žvaigždžių

JAV pakaitinės motinystės paslauga – normalu.

Šia galimybe pasinaudojo tokios įžymybės kaip realybės šou žvaigždė Kim Kardashian, Holivudo žvaigždė Nicole Kidman.

Ir niekam nerūpi, ar tai nėra moterų išnaudojimas. Tai – „sandoris“, sudaromas, kai negalima susilaukti vaiko, baiminamasi, kad nėštumas gadina figūrą ar sustabdo karjerą.

Po nakties, praleistos prie kompiuterio, Marieke ir Matteo nusprendė pabandyti. Jie greitai užmezgė kontaktą su JAV agentūra, teikiančią pakaitinės motinystės paslaugą.

Paskui gavo atsakymą dėl vaizdo konferencijos laiko, per kurią Marieke ir Matteo turėjo susipažinti su galima pakaitine motina ir jos sutuoktiniu iš Viskonsino valstijos.

Džiaugiasi padėdami

Kodėl Rebecca tapo pakaitine motina? Ir kodėl tam pritarė jos vyras Travisas? Pora augina tris savo vaikus.

„Norėčiau pagimdyti daugiau vaikų, bet daugiau jų turėti nenoriu“, – sakė 29-erių šviesiaplaukė Rebecca. „Jai patinka būti nėščiai“, – patikino Travisas.

Sutuoktiniai iš Viskonsino – tikintys žmonės. Jų elgesys paremtas nuoširdžiu krikščionišku tikėjimu.

„Džiaugiuosi, kad galiu padėti kitoms šeimoms turėti palikuonių“, – sakė Rebecca.

Bet sutuoktinių iš Viskonsino valstijos meilė artimajam nėra beribė. Rebecca nesutiktų išnešioti vaiko tos pačios lyties porai.

Ant jos kairiojo dilbio ištatuiruoti žodžiai iš Biblijos: „Bet tie, kurie laukia Viešpaties, įgaus naujų jėgų. Jie pakils ant sparnų kaip ereliai, bėgs ir nepavargs, eis ir nepails.“

Jau du kartus Rebecca buvo pakaitinė motina. Dabar ji turi pailsėti, nes dar nesugijo randai po pastaruoju metu atlikto cezario pjūvio: „Esu dar jauna. Galiu padėti dar du ar tris kartus.“

Ji ir jos sutuoktinis Travisas prisiminė pirmąjį pokalbį su Marieke ir Matteo.

„Visi buvome beprotiškai įsitempę. Mūsų planas buvo surasti tėvus, su kuriais bendraudami jaustume, jog jie tikrai mylėtų vaiką“, – sakė Travisas.

Su pora iš Šveicarijos jie gerai sutarė. Rebecca su vyru pasirinko Marieke ir Matteo jausdami, jog šie visiškai sugniuždyti.

„Esu dar dabar sukrėsta, kad Rebecca buvo pasirengusi išnešioti mums vaiką – aš to negalėčiau“, – prisipažino Marieke.

Nepranešė artimiesiems

Paskui viskas vyko labai greitai. 2016-ųjų spalį jau apvaisintos kiaušialąstės iš Ispanijos buvo nusiųstos į JAV.

Jų perkėlimo į Rebeccos gimdą laikas buvo nustatytas Las Vegaso specialistų.

Dėl to Marieke su sutuoktiniu išvyko iš Šveicarijos. Savo draugams ir šeimai sakė, jog važiuoja atostogų. Niekas iš Marieke ir Matteo aplinkos nežinojo apie pakaitinę motiną iš JAV.

Rebecca iškart tapo nėščia. Po poros savaičių tyrimas ultragarsu parodė plakančią širdelę – mergaitė. Bet įtampa ir jaudulys neatslūgo.

„Mes bijome dar vienos nesėkmės, kito smūgio“, – guodėsi Rebeccos vyrui Matteo. Trečią mėnesį įvyko nelaimė – embrionas gimdoje mirė. Dėl ko, niekas nežino.

Kai ji per „Skype“ informavo Marieke ir Matteo apie kūdikio mirtį, jie liko priblokšti. Marieke nepajėgė ištarti nė žodžio. Ilgą laiką šveicarų pora tylėjo.

„Mes supratome jų skausmą, bet ir patys jautėmės sutrikę“, – sakė Travisas.

„Ir man tai buvo netektis. Jaučiausi patyrusi nesėkmę“, – pripažino Rebecca.

„Užkibo“ trynukai

Tik pamažu užgijus žaizdoms pamėginta darkart. Rebecca vėl tapo nėščia. Ir vėl džiaugsmas, paskui – vėl šokas.

Šį kartą trynukai – tai po pakaitinio apvaisinimo procedūros nėra retenybė. Bet pakaitinei motinai iškilo nauja problema. Trynukų atveju stipriai padidėja pirmalaikio gimdymo tikimybė.

„Viena diena neišnešiotų naujagimių skyriuje JAV kainuoja apie 10 tūkst. JAV dolerių“, – sakė Marieke.

Trys vaikai – 30 tūkst. JAV dolerių per dieną. Neišnešiotų naujagimių skyriuje juos tektų laikyti daugelį savaičių.

Užsieniečiams JAV be sveikatos draudimo tai būtų pasakiški pinigai. Dėl to gydytojas patarė porai iš Šveicarijos nutraukti dviejų vaikų gyvybę.

Tačiau iki to laiko, kol sutuoktiniai turėjo apsispręsti, devintą savaitę mirė du embrionai. Gyvas liko tik vienas.

„Buvau įsitikinusi, kad ir jis mirs, kad mums niekada nepasiseks“, – sakė Marieke.

Žindo tikroji motina

Jai buvo sunku ištverti – Šveicariją nuo Viskonsino skyrė tūkstančiai kilometrų. Marieke nuolat siuntė žinutes ir skambino. Dėl to porų iš Šveicarijos ir JAV santykiuose atsirado įtampa.

Likus visai nedaug laiko iki kūdikio gimimo Marieke ir Matteo atvyko į Viskonsiną.

Pagaliau Marieke tapo motina. Rebeccai tai buvo išsiskyrimo metas. Jos darbas padarytas.

Kaip jaučiasi pakaitinė motina, devynis mėnesius savo įsčiose auginusi kūdikį, kurį tuojau po gimimo atiduoda kitai moteriai?

„Kaip auklė, neturėjau jokių motiniškų jausmų. Dėl to buvo paprasta atiduoti kūdikį. Jis buvo ne mano“, – neslėpė Rebecca.

Kad galėtų žindyti sūnų Marcą, jo biologinė motina Marieke vartojo hormonus. Dar porą savaičių trijulė liko JAV, paskui grįžo į Šveicariją.

Sūnui pasakys tiesą

Į Marco gimimo liudijimą Marieke ir Matteo buvo įrašyti kaip tėvai. Po poros klausimų sutuoktiniams buvo leista įvažiuoti. Po kelių mėnesių Šveicarijos teismas juos galutinai pripažino tėvais.

Ant sienos Marco kambaryje kabo Rebeccos ir jos šeimos nuotraukos. Šveicarų pora su pakaitine motina Rebecca, jos sutuoktiniu Travisu nuolat bendrauja per „Skype“.

„Nenorime savo sūnui nieko nutylėti“, – sakė Marieke.

Prieš 9 mėnesius Marieke ir Matteo vėl tapo tėvais. Vėl gimė sūnus. Šį kartą jį Floridoje išnešiojo pakaitinė motina Jenny.

„Artimiausiu metu skrendu į JAV, iš manęs bus paimta kiaušialąsčių“, – sakė Marieke. Gal pakaitinei motinystei?

„Galbūt, bet gal dar kartą pamėginsiu tapti motina. O gal kiaušialąstes paaukosime porai, kuri negali susilaukti vaikų“, – pažadėjo Marieke.

Pakaitinės motinos gauna atlyginimą

Pakaitinė motinystė yra verslas. Pakaitinės motinos JAV gali gauti mėnesinį 2000–2500 eurų atlyginimą. Be to, būsimieji tėvai sumoka išlaidas gydytojams.

Į sutartį įtraukta ir visa kita: kas bus, jei vaikas gims neįgalus? O jei dvyniai? Ką gali valgyti pakaitinė motina? Ką gerti? Kaip dažnai privalo informuoti būsimuosius tėvus apie nėštumą ir vizitus pas gydytojus? Ar pakaitinė motina turi žindyti vaiką? Išsiurbti motinos pieną?

„Pakaitinė motinystė mums iš viso kainavo apie 250 tūkst. eurų“, – pripažino Marieke. Dėl savo svajonės turėti kūdikį ji pardavė pusę savo bendrovės, paprašė pinigų iš savo tėvų.

„Tokiam tikslui bankas neduoda paskolos“, – apgailestavo Marieke.

Stabilumas įrodytas tyrimais

Paprasčiausia prasme pakaitinė motinystė suprantama kaip susitarimas tarp dviejų šalių, kuriuo pakaitinė motina atlygintinai ar neatlygintinai sutinka dirbtinio apvaisinimo būdu būti apvaisinta būsimo tėvo sperma, išnešioti kūdikį ir jį pagimdyti, o po to iškart atsisakyti visų motinystės teisių.

Etikos požiūriu svarstoma, ar pati pakaitinė motinystė, kai moteris neretai už atlygį išnešioja vaiką ir jį atiduoda kitiems asmenims, būsimiems tėvams, yra etiška. Visuomenė taip pat turi nemažai moralinių nuostatų šiuo klausimu – yra netgi mokslinių tyrimų, kuriuose nagrinėta, ar pakaitinės motinos neturi psichikos nukrypimų, ar pakaitinės motinystės būdu gimę vaikai yra emociškai stabilūs. Abiem atvejais jokių nukrypimų nebuvo nustatyta.

Pakaitinės motinystės kritikai tvirtina, kad vaikas ir kūdikį išnešiojanti moteris tampa preke. Svarbi yra pakaitinės motinos apsauga, jos teisės į žmogaus orumą. Kai moteris už pinigus „išnuomoja gimdą“, ji tampa instrumentu, priemone. Esant netinkamai sureguliuotiems įstatymams kyla grėsmė dėl prekybos žmonėmis, moterų išnaudojimo, vaikų teisių pažeidimo.

Lydi skandalai

2014 metais pasaulyje plačiai nuskambėjo atvejis, kai australų pora, susitarusi su tailandiete dėl kūdikio išnešiojimo, atsisakė vieno iš dvynių, nes jis gimė turėdamas Downo sindromą.

Tėvams nereikalingas kūdikis, tapęs „nekokybiška preke“, liko jį išnešiojusiai tailandietei, kuri nėra jo biologinė motina. Šis atvejis atskleidė neigiamus pakaitinės motinystės aspektus ir paskatino Tailandą uždrausti atlygintiną pakaitinę motinystę užsieniečiams bei vienos lyties poroms. Panašius draudimus priėmė ir Indija bei Nepalas, kurie taip pat buvo pakaitinės motinystės turizmo šalys.

Kai 2015 metais įvairios šalys Azijoje uždraudė pakaitinės motinystės būdu kūdikių leisti susilaukti užsieniečių poroms, pakaitinė motinystė suklestėjo Ukrainoje ir tapo rojumi įprastiniu būdu vaikų negalinčioms susilaukti poroms.

Ukrainoje gera medicinos sistema, kainos mažesnės negu JAV. Pakaitinės motinystės paslaugas Ukrainoje šiuo metu teikia apie 50 klinikų. Ši šalis dabar yra viena iš nedaugelio valstybių, kurioje legaliai yra leidžiama pakaitinės motinystės veikla, kai kūdikius pasiima užsieniečiai.

Tačiau neaišku, kiek tai truks – Ukrainoje pradedama diskutuoti, ar atlygintina pakaitinė motinystė, kai vaikai perduodami užsieniečiams tėvams, neturėtų būti apribota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.