Dviguba išmoka: teisininkė pataria, kaip elgtis, jei vėl laukiatės kol esate motinystės atostogose

Motinystės išmokos yra vienas iš svarbių klausimų, kuriam reikia rasti atsakymą, pamačius dvi juosteles nėštumo teste. Dar daugiau neaiškumų kyla, kai auginant vieną vaiką į pasaulį pasibeldžia antrasis. Socialinių tinklų paskyroje „Greta_Uzkur“  patarimus dalijanti teisininkė Greta Užkuraitė naujienų portalo lrytas.lt skaitytojams pataria, kaip gauti dvigubas motinystės išmokas.

Jei esate vaiko priežiūros atostogose, o laukiatės antrojo – išmokos gali susidubliuoti.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Jei esate vaiko priežiūros atostogose, o laukiatės antrojo – išmokos gali susidubliuoti.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Jei esate vaiko priežiūros atostogose, o laukiatės antrojo – išmokos gali susidubliuoti.<br>123rf nuotr.
Jei esate vaiko priežiūros atostogose, o laukiatės antrojo – išmokos gali susidubliuoti.<br>123rf nuotr.
Teisininkė Greta Užkuraitė šeimoms šiuo atveju siūlo perrašyti antrų metų vaiko priežiūros išmoką kitam asmeniui<br>Asmeninio albumo nuotr.
Teisininkė Greta Užkuraitė šeimoms šiuo atveju siūlo perrašyti antrų metų vaiko priežiūros išmoką kitam asmeniui<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 7:57 AM

Verta perrašyti

Dažniausiai klausimas, kaip finansiškai šeimai būtų geriau kyla mamoms tuomet, kai vaikai gimsta paeiliui – moteris dar būna su pirmuoju vaiko priežiūros atostogose, o į pasaulį pasibelsti žada antrasis ar trečiasis mažylis.

Jei mama vis dar yra vaiko priežiūros atostogose su prieš tai gimusiu vaiku ir jai tuo pat metu nusimato ir nėštumo ir gimdymo atostogos su kitu vaiku – įstatymų žinojimas gali praversti, norint, kad šeimos finansinė gerovė tokiu metu pagerėtų.

„Esant tokiai situacijai, „Sodra“ pinigus skiria už dvi išmokas, kaip ir priklauso, bet jos negali sudaryti daugiau nei 100 proc. „į rankas“ (arba 77,58 proc. „ant popieriaus“) kompensuojamo darbo užmokesčio“, – paaiškina G.Užkuraitė.

Paprastai tariant, prie vaikų priežiūros išmokos pridėjus dekreto išmoką, bendra suma negali būti didesnė nei įprastai anksčiau gaunamas darbo užmokesti už vieną mėnesį.

„Šis klausimas ypač aktualus, kai viena iš išmokų yra už nėštumo ir gimdymo atostogas, nes šiai išmokai net nėra taikomos „lubos“, – pabrėžia teisininkė.

Todėl išnagrinėjusi įstatymus G.Užkuraitė šeimoms tokiu atveju siūlo perrašyti antrų metų vaiko priežiūros išmoką kitam asmeniui – vyrui ar net seneliams, nes tuomet šis ribojimas nebus taikomas ir šeima gaus daugiau, dvi atskiras išmokas pagal joms nustatytą tvarką.

Nėra apgaulė

Besibaiminančius G.Užkuraitė ramina, kad tai teisiškai nėra nei gudrybė, nei valstybės apgavimas – tiesiog nuo antrųjų vaiko priežiūros metų išmokos gavėjas gali būti vienas asmuo, o atostogaujantis – kitas asmuo be jokių neigiamų padarinių.

Už antruosius metus vaiko priežiūros atostogų metus išmoka bus mokama kaip ir pirmaisiais vaiko priežiūros metais – priklausomai nuo išmokos gavėjo pajamų. Tad jei vaiko tėtis ar vienas iš senelių uždirba daugiau, nei vaiko mama, išmoka antraisiais metais gali būti netgi didesnė nei buvo prieš tai, o asmuo, gaunantis išmoką ir dirbantis pagal darbo sutartį, galės dirbti toliau, jo gaunamos pajamos nenukentės.

„Tai nėra pažeidimas. Jei gimsta dvynukai, juos prižiūrėti gali išeiti du asmenys, o jei pametinukai – teisiškai yra galimybė pasiimti vaiko priežiūros atostogas už kiekvieną mažyli ir gauti išmokas, todėl ir yra verta perrašyti išmoką ir pakeisti išmokos gavėją. Tiesa, mamos dažnai klausia, ar jos tokiu atveju ir toliau gaus išmokas į savo banko sąskaitą, tai turiu įspėti, kad ne, jos yra mokamos į išmokos gavėjo sąskaitą“, – šypteli teinininkė Greta.

Karantino įtaka

Dar vienas dažnai šiuo metu kylantis klausimas būsimoms mamoms – išmokų dydis dėl per karantiną patirtų nuostolių.

„Jokių pataisų išmokų gavėjams dėl karantino šiuo atveju nebuvo. Taip, atsirado moterų, kam karantinas sumažino išmokos dydžio vidurkį, nes buvo nemokamose atostogose – jos yra neapmokestinamos, todėl ir į išmokas jos neįsiskaičiuoja. Todėl visada noriu priminti, kad prieš naudojantis nemokamomis atostogomis, visą tai įsivertintumėte, nes darbdavys išleisti nemokamų atostogų be darbuotojo sutikimo neturi teisės, tai daroma tik abiejų šalių sutikimu“, – teigia G.Užkuraitė.

Karantino metu daugybė žmonių buvo prastovose. Greta primena, kad jų metu mokesčiai mokami, tad jos įsiskaičiuoja vertinant pajamų vidurkį, bet svarbu atkreipti dėmesį ar prastovose nebuvo sumažintas darbo užmokestis.

„Trumpai tariant, kiek įdėsime į tą valstybės bendrą katilą, tiek reikalui esant galėsime iš jo ir pasiimti“, – šypteli G.Užkuraitė.

Daugiau teisininkės patarimų rasite: gretauzkuraite.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.