Po rezidentų skundo nustatė, kad A. Verygos tvarka diskriminuoja moteris

Keisdamas vaikų alergologo profesinės kvalifikacijos suteikimo tvarką sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neužtikrino moterų lygių galimybių įgyti vaikų alergologo kvalifikaciją. Tokį sprendimą po tyrimo priėmė lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.

 Rezidentės, kurios šiuo metu išėjusios gimdymo arba vaiko priežiūros atostogų, pagal naują tvarką negalėtų įgyti vaikų alergologo kvalifikacijos.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
 Rezidentės, kurios šiuo metu išėjusios gimdymo arba vaiko priežiūros atostogų, pagal naują tvarką negalėtų įgyti vaikų alergologo kvalifikacijos.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
„Nors iš pirmo žvilgsnio sąlygos ir gali atrodyti neutralios, neįvertintos iš lygių galimybių moterims ir vyrams perspektyvos, jos gali sukelti rimtų problemų. Taip šiuo atveju atsitiko ir keičiant alergologų kvalifikacijas“, – sako lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.<br>kiti
„Nors iš pirmo žvilgsnio sąlygos ir gali atrodyti neutralios, neįvertintos iš lygių galimybių moterims ir vyrams perspektyvos, jos gali sukelti rimtų problemų. Taip šiuo atveju atsitiko ir keičiant alergologų kvalifikacijas“, – sako lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-08-20 21:04

Birželį į kontrolierę kreipėsi grupė rezidentų alergologų ir klinikinių imunologų bei viena šios srities gydytoja. Jie prašė ištirti, ar atnaujintame Medicinos praktikos profesinių kvalifikacijų rūšių sąraše nėra diskriminacijos apraiškų.

Pagal šį sąrašą, nuo 2022 metų rugsėjo gydytojai alergologai ir klinikiniai imunologai nebegalės teikti paslaugų vaikams (kol kas tam atskiros licencijos nereikia). Tokią teisę turės tik tie šios specializacijos medikai, kurie iki to laiko vaikus bus gydę ne mažiau kaip trejus iš pastarųjų penkerių metų.

Sveikatos apsaugos ministerija aiškina, kad pokyčiai buvo reikalingi norint iki galo atskirti gydytojo alergologo ir imunologo bei gydytojo vaikų alergologo specializacijas. Pastaroji kartu su atskira vaikų ligų ir vaikų alergologijos rezidentūros studijų programa įsteigtos 2004 metais.

Pareiškėjai teigia, kad tiek alergologijos ir imunologijos, tiek vaikų ligų ir vaikų alergologijos rezidentai mokomi gydyti mažamečius. Tačiau ne visi šiuo metu alergologijos ir imunologijos rezidentūroje besimokantys ar gydytojo darbo dar nepradėję asmenys, norėsiantys teikti paslaugas vaikams, spės įgyti reikiamos patirties.

Rezidentūros studijos trunka ketverius metus. Tad 2019 metais priimtas ministro įsakymas tarsi atsižvelgia į studentų poreikius – pradėję praktikuotis gydyti vaikus jie spėtų įgyvendinti kriterijus, suteiksiančius licenciją juos gydyti ir po 2022 metų. Tačiau tokios sąlygos netiesiogiai diskriminuoja rezidentes moteris ir rezidentūrą pabaigusias, bet dėl buvimo nėštumo ir gimdymo ar vaiko priežiūros atostogose dirbti dar nepradėjusias gydytojas.

Šiuo metu kelios rezidentės alergologės ir imunologės bei šią rezidentūrą neseniai baigusi, bet darbo nepradėjusi gydytoja yra išėjusios nėštumo ir gimdymo arba vaiko priežiūros atostogų. Rezidenčių studijos yra laikinai sustabdytos, o gydytoja nėra įsidarbinusi (esant darbo santykiams vaiko priežiūros išėję asmenys nenustoja kaupti darbo stažo), tad grįžusios jos nespės įgyti reikiamos patirties.

Esama tvarka dėl lyties gali varžyti ir kitų rezidenčių galimybes tapti vaikų alergologėmis, jei jos darys pertrauką dėl šeimos pagausėjimo. Lietuvoje moterys vaiko priežiūros atostogų eina dažniau nei vyrai. Pavyzdžiui, 2019 metais moterys sudarė net 76 proc. visų vaiko priežiūros išmokų gavėjų. Taigi, moteris šie pakeitimai neigiamai paveiks neproporcingai dažniau.

Lygių galimybių kontrolierė pabrėžia, kad įgyvendinant pertvarkas visada būtina atsižvelgti, kaip sprendimai paveiks skirtingas gyventojų grupes. „Retai kada planuojami pokyčiai visiems turi vienodą poveikį. Nors iš pirmo žvilgsnio sąlygos ir gali atrodyti neutralios, neįvertintos iš lygių galimybių moterims ir vyrams perspektyvos, jos gali sukelti rimtų problemų. Taip šiuo atveju atsitiko ir keičiant alergologų kvalifikacijas“, – sako A. Skardžiuvienė.

Ji kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą siūlydama pakeisti kvalifikacijų teikimo tvarką taip, kad ja nebūtų diskriminuojamos moterys.

Pagal Lygių galimybių įstatymą, valstybės, savivaldybių institucijos ir įstaigos privalo užtikrinti, kad visuose teisės aktuose būtų įtvirtintos lygios teisės ir galimybės nepaisant žmonių, lyties, amžiaus, rasės ir kitų asmens tapatybės požymių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.