Patyręs gelbėtojas pataria, kokios spalvos maudymosi kostiumų nepirkti vaikams

Pasirodo, vaikų saugumas vandenyje priklauso net ir nuo to, kokios spalvos maudymosi kostiumą jie vilki. Patys gerlbėjas ir JAV gelbėtojų asociacijos viešosios tarnybos atstovas Wyattas Wernethas sako, kad reikėtų vengti ryškiai mėlynų maudymosi kelnaičių ar maudymukų.

Patys gerlbėjas ir JAV gelbėtojų asociacijos viešosios tarnybos atstovas Wyattas Wernethas sako, kad reikėtų vengti ryškiai mėlynų maudymosi kelnaičių ar maudymukų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Patys gerlbėjas ir JAV gelbėtojų asociacijos viešosios tarnybos atstovas Wyattas Wernethas sako, kad reikėtų vengti ryškiai mėlynų maudymosi kelnaičių ar maudymukų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 4:39 PM, atnaujinta Jun 29, 2023, 4:40 PM

„Niekada nedėvėkite mėlyno maudymosi kostiumėlio – ryškios spalvos visada yra geriausios. Jei savo vaikus aprengsime ryškiomis spalvomis, galėsime atpažinti minioje besimaudančiųjų. Mėlyna susilieja su vandeniu, todėl juos sunkiau pamatyti“, – portalui today.com teigia jis.

2021 m. vandens saugos bendrovės „ALIVE Solutions Inc.“ atliktas bandymas taip pat parodė, kad mėlyni maudymosi kostiumėliai vandenyje nebuvo taip matomi.

Bendrovė išbandė skirtingų spalvų maudymosi kostiumėlius tiek baseinuose, tiek atvirame vandenyje, kad patikrintų matomumą.

„Blogiausiai matomos yra balta ir šviesiai mėlyna, o geriausias pasirinkimas būtų neoninė rožinė ir neoninė oranžinė“, – rašoma bendrovės pranešime apie tyrimo rezultatus.

Taip pat ant baseino dugno dažnai būna suneštos lapų ar smėlio krūvos, kurios virs tamsiomis dėmėmis vandens dugne, todėl specialistai pataria vengti ir tamsių spalvų, kurios taip pat galėtų susilieti su nešvarumais. Tėvams patariama kiek įmanoma didinti matomumą ryškiomis ir kontrastingomis spalvomis.

Tyrėjai taip pat ištyrė, kaip maudymosi kostiumėliai atrodo 45 centrimetrų gylyje ežere.

„Visų spalvų matomumas 60 centimetrų gylyje buvo beveik nulinis. Kadangi ežero dugnas buvo rusvos/pilkos spalvos, o lauke saulė, tai geriausios spalvos, kurios matosi yra neoninė geltona, neoninė žalia ir neoninė oranžinė“, – rašoma bendrovės tyrime.

O gelbėtojas W. Wernethas pasidalijo 4 kitais dalykais, kurių niekada nepataria daryti einant maudytis:

  1. Niekada neikite maudytis be gelbėtojo paplūdimyje ir geriau plaukiokite arčiau jų matymo vietos.
  2. Niekada nenerkite į vandens telkinį stačia galva. Tai labai svarbu, kai maudotės nežinomoje „Tai ypač svarbu bet kokiuose nežinomuose vandens šaltiniuose (tokiuose kaip) vandenynuose, tvenkiniuose ar ežeruose“, – sakė jis. „Jei nežinote gelmių ar pavojų, kurie gali tykoti po vandeniu (pvz., uolų ar rąstų), tiesiog būkite saugūs ir laikykite galvą kojomis pirmyn.
  3. Niekada neorganizuokite vakarėlio prie baseino savo namuose be gelbėtojo ar žmogaus, atsakingo tik už saugumą, kuris nevartos alkoholio ir nesinaudos telefonu stebėdamas besimaudančius.
  4. Niekada nemanykite, kad gelbėtojas yra auklė – jei vaikai yra baseine ar jūroje, jais turi pasirūpinti patys tėvai.

Parengta pagal „Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.