Neįgalius vaikus auginantys tėvai pasibaisėję: esame priversti rizikuoti jų sveikata

Pradinių klasių moksleiviai atostogauja, vyresnieji – mokosi nuotoliniu būdu, o priešmokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus vaikų nerekomenduojama vesti į darželius, jei tik yra galimybė. Pasirodo, ne visi vaikai valstybei rūpi vienodai – specialiojo ugdymo įstaigos, lavinančios vaikus su negalia, dirba kontaktiniu būdu įprastai ir prižiūrėti juos namuose tėvai gali savarankiškai, nesitikėdami valstybės pagalbos.

Specialiųjų mokyklų atstovai patvirtino, kad daugybė tėvų stengiasi nevesti vaikų į mokyklą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Specialiųjų mokyklų atstovai patvirtino, kad daugybė tėvų stengiasi nevesti vaikų į mokyklą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Neįgalius vaikus auginantys tėvai gali neleisti į mokyklą, bet tuomet patys atsakingi už vaiko priežiūrą ir pagalbą mokantis.<br>123rf nuotr.
Neįgalius vaikus auginantys tėvai gali neleisti į mokyklą, bet tuomet patys atsakingi už vaiko priežiūrą ir pagalbą mokantis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 18, 2020, 1:05 PM

Vaikai – fronto linijoje

Į portalą lrytas.lt kreipėsi Kristina, kurios 18 metų sūnus lanko specialiojo ugdymo centrą Kaune.

„Šiai dienai neįgaliųjų vaikų ugdymo centruose būta ne vienas koronaviruso atvejis ne tik tarp vaikučių, kurie net kaukių nedėvi, nes negali, bet ir tarp mokytojų. Jie, galima sakyti dabar yra fronto linijoje, bet mes, tėvai, negalime jų pasiimti ugdyti namuose, gauti nedarbingumo pažymos ir ligos išmokų už vaiko priežiūrą“, – skundėsi moteris.

Jos teigimu, daugybė tėvų, kurių finansinė padėtis leidžia, savo neįgalių vaikų neveda į šias įstaigas ir juos prižiūri namuose negaudami už tai jokių pinigų, naudodami sukauptas atostogas ar imdami laisvadienius. 

Pavyzdys – pirmasis karantinas

„Tėvai ieško galimybių, kaip išvengti rizikos, bet ne visiems tai pavyksta. Mano sūnus visiškai nesavarankiškas ir negaliu palikti jo vieno namuose, o dirbu pamainomis nuo pietų iki 23 valandos. Šeimos gydytojai vienbalsiu teigia, kad reikia meluoti, suvaidinti, jog sergame, kad gautume nedarbingumo pažymą. Ar tai ne absurdas? Galų gale, yra ir tų dienų limitas“, – gūžteli pečiais Kristina.

Ji pamena, kad pirmo karantino metu buvo daug paprasčiau – vienam iš tėvų buvo suteiktas nedarbingumas vaiko priežiūrai tiek, kiek tęsėsi karantinas: „Tegul ir su mažesnėmis pajamomis, bet saugiai“.

Mokosi – nuotoliu

Vilniaus „Vilties“ specialiosios mokyklos l.e.p. direktorė Valerija Liaudanskienė patvirtino, kad pradinukai šiuo metu atostogauja, o vyresnių klasių moksleiviai mokosi įprastu būdu.

„Tie, kurie nori neiti į mokyklą mokytis namuose – turi pateikti prašymą dėl nuotolinio ugdymo“, – teigia įstaigos vadovė. Tiesa, šiuo atveju tėvai negauna nedarbingumo vaikui prižiūrėti ir ligos išmokos. 

Tokia pati situacija ir Kauno specialiojoje mokykloje – kaip ir nurodyta vyriausybės nutarime, ši mokykla dirba įprastu būdu.

„Prieš keletą savaičių turėjome keletą atvejų, tuomet gavome specialų Kauno miesto administracijos direktoriaus nurodymą mokyklos veiklą perkeltį į nuotolį, taip ir padarėme. Tuomet tėvai gavo visas priklausančias išmokas. Izoliacijos laikas baigėsi ir dabar vėl vyresnių klasių moksleiviai grįžo mokytis kontaktiniu būdu, nes visos rizikos suvaldytos ir mokykloje saugu“, – portalui lrytas.lt teigė mokyklos direktoriaus pavaduotojas ugdymui Gediminas Kaminskas

Pasak jo, nemaža dalis tėvų parašė prašymus ir vaikų į mokyklą neveda. Jiems tuomet taikomas nuotolinis ugdymas – mokytojai prisijungia per įvairias programėles, siunčia užduotis internetu. 

„Daugybė tėvų dirba ir toks sprendimas priimtas dėl jų patogumo, nes neįgalų vaiką dažnai reikia prižiūrėti pilnai, o su tuo derinti darbą namuose būtų sudėtinga. Kas nenori naudotis šia paslauga – gali mokytis nuotolyje, bet tuomet jokios išmokos nepriklauso“ – patvirtino G.Kaminskas.

Siūlo kreiptis į ministeriją

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) specialistai teigia, kad specialiosios įstaigos dirba įprastu būdu todėl, kad nuotolinis ugdymas negalią turintiems vaikams yra sudėtingas, jiems reikia suaugusiųjų pagalbos. Seimo narė ir Sveikatos reikalų komiteto narė urgita Sejonienė įsitikinusi, kad šiuo atveju stengtąsi daryti paslaugą žmonėms – pasirūpinti jų negalią turinčiais vaikais, kad šie nepraprastų galimybės ugdytis, o tėvai galėtų dirbti.

„Matyt, reikalinga išlyga, kad tėvai galėtų pasirinkti, kaip jie nori daryti, todėl siūlyčiau kreiptis į ŠMSM, kur būtų į tai atsižvelgta“, – teigė Seimo narė J. Sejonienė.

Galimybės mokėti išmoką nėra

„Vyriausybės sprendimu specialiosiose mokyklose, taip pat bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose klasėse pagal pagrindinio ugdymo ar vidurinio ugdymo programas besimokantys vaikai su negalia ir toliau ugdomi įprastu kontaktiniu būdu, suprantama, laikantis visų saugumo reikalavimų. Nesant apribojimų veikti šioms specialioms mokykloms ir specialioms klasėms, pagrindo išduoti nedarbingumo pažymėjimą ir mokėti ligos išmoką nėra“, – portalui lrytas.lt patvirtino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistai.

Tik jei būtų nuspręsta specialiosiose mokyklose ir specialiosiose klasėse mokymą organizuoti nuotoliniu būdu ir atsirastų būtinybė prižiūrėti vaiką, nedarbingumo pažymėjimai būtų išduodami ir ligos išmokos mokamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.