Paskaičiavo, kiek tėvams kainuoja studento išlaikymas: daugeliui neįkandama

„Didžiausia mėnesio išlaidų suma – apie 420 eurų – tenka buto nuomai ir komunaliniams mokesčiams. Tačiau panašu, jog šis šildymo sezonas ir brangstanti elektra komunalinių paslaugų kainas dar padidins, tad tėvams kiekvieną šaltojo sezono mėnesį tikriausiai reikės mokėti apie 450 – 470 eurų“, – pasakoja ketvirtakursė studentė Raminta.

Nei vienam studentus vaikus auginančiam tėvui nereikia aiškinti, jog vaikų studijos, tai ne tik indėlis į jų ateitį, bet ir išlaidos.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Nei vienam studentus vaikus auginančiam tėvui nereikia aiškinti, jog vaikų studijos, tai ne tik indėlis į jų ateitį, bet ir išlaidos.<br>„Pexels“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-04 13:31

„Allianz Lietuva“ gyvybės draudimas pasidomėjo, kiek tėvams kainuoja Ramintos išlaikymas mėnesiui įskaičiuojant visas išlaidas ir pataria, kaip vaikų studijoms pasiruošti iš anksto, kad kiekvieną mėnesį tėvams tenkantys finansiniai įsipareigojimai būtų lengviau pakeliami.

Mėnesio išlaidos studentei viršija minimalią algą

Tai, kad vaiko pragyvenimas studijų metu kitame mieste kainuoja nemažai, patvirtina ir ketvirto kurso studentė Raminta Simonaitytė bei jos tėvai. Šeima pastebėjo, jog pradėjus skaičiuoti mėnesio išlaidas, tenkančias išlaikyti studijuojančią dukrą, susidaro suma, viršijanti minimalų uždarbio užmokestį, kuris šiuo metu siekia 730 eurų iki mokesčių. Dukros išlaikymui tėvai kas mėnesį skiria apie 800 Eur.

„Didžiausia mėnesio išlaidų suma – apie 420 eurų – tenka buto nuomai ir komunaliniams mokesčiams. Tačiau panašu, jog šis šildymo sezonas ir brangstanti elektra komunalinių paslaugų kainas dar padidins, tad tėvams kiekvieną šaltojo sezono mėnesį tikriausiai reikės mokėti apie 450 – 470 eurų“, – pasakoja Raminta.

Studentė padėjo paskaičiuoti, kokios yra jos išlaidos mėnesiui studijuojant sostinėje. Be minėtų išlaidų būstui bei komunaliniams mokesčiams, studentė skaičiuoja ir transporto išlaidas, mobiliojo telefono ir kitas.

„Kadangi pradėjusi studijuoti pastebėjau, jog pinigai baigiasi greičiau nei norėčiau, pradėjau vesti išlaidų dienoraštį. Drabužius perku rečiau, tad per ketvirtį išleidžiu apie 180 eurų, tačiau šios išlaidos labai kintančios. Maistas mėnesiui atsieina apie 150 eurų, mat daržovių, vaisių, kiaušinių atsivežu iš tėvų sodybos. Kiekvieną mėnesį išleidžiu bent apie 30 eurų mokymosi medžiagai – knygoms, kopijavimui ir panašiai. Maisto papildams arba sveikatos tyrimams, skiepams, higienos prekėms ar kirpyklai – apie 60 Eur mėnesiui, tačiau ši suma kinta pagal poreikius. Viešasis transportas mieste arba norint grįžti pas tėvus atsieina dar apie 30 eurų dėl studentams taikomų nuolaidų. Mobiliojo telefono išlaidos – apie 10 Eur, „Netflix“ ir „Spotify“ yra labiau malonus papildas gyvenimui, tačiau irgi kainuoja apie 11,5 Eur mėnesiui. Na ir apie 50 Eur per mėnesį kainuoja pramogos: kinas, koncertai, parodos ir kt.“, – pasakoja studentė.

Išlaidas mažina nemokamos studijos

Raminta tikina, jog nors jos pragyvenimas sostinėje gerokai pratuština tėvų kišenes, tokia suma gana nedidelė, mat mergina studijuoja valstybės finansuojamoje vietoje. Jeigu tektų už studijas mokėti pačiai, metams studijos universitete kainuotų dar apie 3,5 tūkst. eurų.

Paklausta, kaip sutaupo ir prisideda prie tėvams tenkančios finansinės naštos, Raminta atvira – vasaras stengiasi išnaudoti darbui gimtajame mieste, o uždirbtus pinigus leidžia protingai: „Vasarą uždirbtų pinigų man paprastai pakanka bent keliems mėnesiams, netikėtoms išlaidoms arba dalykams, kuriais nenoriu apkrauti tėvų. Vis tik, ketvirtame kurse mano prioritetas – mokslai, tad šiuo metu mano pajamų šaltinis – tėvai“.

Pataria taupyti vaiko ateičiai – vos jam gimus

Nei vienam studentus vaikus auginančiam tėvui nereikia aiškinti, jog vaikų studijos, tai ne tik indėlis į jų ateitį, bet ir išlaidos. Tam, kad kiekvieną mėnesį nereikėtų sukti galvos, kaip užtikrinti gerą vaiko gyvenimą studijų metu, gyvybės draudimas ekspertai rekomenduoja pradėti taupyti vos vaikui gimus.

Taip turėsite daugiausia laiko sutaupyti reikiamą pinigų sumą ir tuo pat savo piniginės nealinti didelėmis išlaidomis. Tiesa, finansų ekspertai nerekomenduoja taupyti vaiko ateičiai kojinėje ar banko sąskaitoje, mat tokiu atveju sukaupta suma nuvertėja, tad juos rekomenduojama „įdarbinti“, tarkime, renkantis investicinį gyvybės draudimą, kai viena dalis yra investuojama ir kaupiama ateities planams, pavyzdžiui, vaikų studijoms, kita – skiriama finansinei apsaugai nelaimės, mirties atveju ir kaip finansinė apsauga šeimai.

„Raminta vidutiniškai per mėnesį išleidžia apie 800 eurų, tad jos tėvams metai dukros studijų kainuoja apie 9 600 eurų iš jų kiekvieno mėnesio pajamų. Bet pradėjus taupyti vos vaikui gimus, orientuojantis į laukiančias studijų ir pragyvenimo išlaidas, ir kaupiant valstybės skiriamus vaiko pinigus, t.y. 80 Eur kiekvieną mėnesį, per 19 metų sukaupta suma galėtų siekti nuo 18,0 tūkst. (kai vidutinė metinė grąža 4 proc.) iki 19,8 tūkst. (kai vidutinė metinė grąža 5 proc.). Tokia suma gerokai sušvelnintų tėvams tenkančius finansinius įsipareigojimus“, – pataria „Allianz Lietuva“ gyvybės draudimas Pardavimų plėtros ir mokymų skyriaus vadovė Inga Žemlauskaitė.

Pasirinkus tokį taupymo modelį, investavimui būtų skiriami 63,4 Eur nuo įmokos, o likusi dalis draudimui nuo traumų ir kritinių ligų,. Tokiu atveju visą kaupimo laiką vaikas kartu būtų apdraustas ir 15 tūkst. eurų suma nuo traumų bei 20 tūkst. eurų suma nuo kritinių ligų, pavyzdžiui, pirmo tipo cukrinio diabeto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.