Šį savaitgalį vyksiančioje tėvystės konferencijoje laukia daugybė patarimų ir bendruomenės palaikymas

Jau šį savaitgalį, lapkričio 18–19 dienomis, tėvų ir globėjų laukia didžiausia konferencija-paroda „Ateitis – ryšys su vaikais“, kuri vyks parodų centre „Litexpo“.

Jau šį savaitgalį, lapkričio 18–19 dienomis, tėvų laukia didžiausia konferencija-paroda „Ateitis – ryšys su vaikais“, kuri vyks parodų centre „Litexpo“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Jau šį savaitgalį, lapkričio 18–19 dienomis, tėvų laukia didžiausia konferencija-paroda „Ateitis – ryšys su vaikais“, kuri vyks parodų centre „Litexpo“.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Jau šį savaitgalį, lapkričio 18–19 dienomis, tėvų laukia didžiausia konferencija-paroda „Ateitis – ryšys su vaikais“, kuri vyks parodų centre „Litexpo“.<br>Organizatorių nuotr.
Jau šį savaitgalį, lapkričio 18–19 dienomis, tėvų laukia didžiausia konferencija-paroda „Ateitis – ryšys su vaikais“, kuri vyks parodų centre „Litexpo“.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2023, 10:37 AM, atnaujinta Nov 21, 2023, 1:10 PM

Daugiau nei 20 konferencijoje dalyvaujančių pranešėjų bei diskusijos dalyvių dalinsis patirtimi ir įžvalgomis, kaip užmegzti glaudesnį ryšį su vaikais. Pirmoji konferencijos diena, šeštadienis, bus skirta auginantiems mažesnius vaikus, sekmadienį daugiau dėmesio sulauks paauglius auginantys tėvai ir globėjai.

Kokių žinių ir įgūdžių įgysite konferencijoje ir kodėl verta dalyvauti?

  • Praplėsite požiūrį apie save, vaikus ir darnius santykius šeimoje.
  • Sužinosite kaip atskirti vaikų poreikius nuo norų.
  • Išmoksite atliepti vaikų poreikius.
  • Išgirsite kaip praktiškai ir efektyviai spręsti problemas namuose.
  • Sužinosite kas yra ir kas nėra trauma.
  • Gebėsite atpažinti priklausomybę ir ją atliepti.
  • Gausite daug vertingos informacijos apie bendravimo su vaikais ypatumus ir pagrindines klaidas.
  • Sužinosite kaip padėti paaugliui išgyventi skausmingą virsmą.
  • Suvoksite žodžių gydomąją ir žeidžiančią galią bendravime su vaikais.
  • Turėsite galimybę pabūti bendrystėje ir gauti palaikymo bei atjautos.

Dėmesys mažų vaikų tėvams

Konferenciją atidarys šokio mokykla „Low Air“, kuri pristatys pasirodymą „Šokis jungia“. Pasak kūrėjų, šokis drąsina veikti, padeda išdrįsti priimti savarankiškus sprendimus, eksperimentuoti. O, svarbiausia, tai ryšiai, kurie mezgasi šokio pagalba. Arba esančiuose ryšiuose atsiveriančios nesibaigiančios galimybės veikti kartu.

Vėliau edukologė ir knygų autorė Renata Lazdin savo pranešime „Kodėl jie nerimsta? Vaikų širdelės poreikiai“ aptars kas motyvuoja vaikus, koks yra jų poreikių modelis ir kitus kylančius klausimus.

„Seku vaiku“ įkūrėja Austėja Stancikienė kalbės apie emocinį vaikų atsparumą, kuris svarbus ir suaugus.

Psichologė ir psichoterapeutė, Pagalbos centro vaikams vadovė Aušra Kurienė prabils apie traumas šeimose – kas tai yra, kaip atpažinti ir padėti vaikams.

„Tėvai ryšyje“ autorė Renata Cikanaitė kels klausimą – ar abu tėvai privalo vaikus auklėti vienodai? „Tėtis leido“, „mama sutiko“ – daugybės tėvų girdimos frazės namuose. Tėčių ir mamų nesutarimai dėl auklėjimo – kasdienybė daugelyje šeimų. Į šeimą atkeliavus vaikams išryškėja patys smulkiausi, tačiau esminiai mūsų požiūrių skirtumai ir skirtinga pačių tėvų gyvenimo patirtis. Kaip pastebėti savo impulsus elgtis iš įpročio ir kaip juos keisti įpročiais, kurie mums būtų vertingi ?

Psichoterapeutas Dainius Jakučionis kalbės apie pasitenkinimą savo gyvenimu. Ką apskritai reiškia būti laimingu? Mes daug apie tai kalbamės, tai galima preziumuoti, kad būti laimingais yra kažkas, kas mums sunkiai gaunasi. Kodėl? Laimingi tėvai – laimingi ir vaikai, tad tos laimės paslapčių bus galima išmokti šeštadienį.

Mokytojas ir švietimo konsultantas Lukas Benevičius įsitikinęs, kad tėvai dažnai nepagalvodami įskaudina savo vaikus ne tik veiksmais, bet ir žodžiais, kurie trukdo jiems augti, pažinti save, žaloja emocinę raidą ir savijautą. Kaip save sustabdyti nuo to, ką norėjome netyčia pasakyti – sužinosite konferencijoje.

Pirmą konferencijos dieną užbaigs Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vedama diskusija „Pozityvi tėvystė. Diskusija tėčiams ir apie tėčius.“ Joje dalyviai kalbės apie tėčio vaidmenį su vaikais ir net ką tėtis gali duoti vaikams, ko nesuteikia mama.

Nuo karjeros iki sveikatos

Sekmadienis paskatins tėvus bei globėjus užmegzti ryšį su paugliais.

Psichologas Vaidas Arvasevičius pasidalins „(Iš)Gyvenimo su paaugliu vadovu“. Koučingo specialistė Asta Blažinskienė patars, kaip subalansuoti skaitmeninį pasaulį ir šeimos vertybes, aptars naujas galimybes ir iššūkius, su kuriais susiduria šiuolaikiniai tėvai kiekvieną dieną.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“ įvardins aplinkos poveikį paaugliams ir pristatys „Planet Youth“ modelį.

VDU licėjaus Sokratus tėtis Mindaugas Nefas, mokinė Urtė Kulikauskaitė, mentorius Miša Jakobas diskutuos apie tai, kaip mokykla, tėvai ir mokiniai gali atrasti tarpusavio supratimą ir bendradarbiavimą. Moksliniai tyrimai rodo, jog mokiniams, kurių tėvai bendrauja ir bendradarbiauja, labiau sekasi pasiekti geresnių akademinių rezultatų, jie lengviau prisitaiko mokykloje, geriau sutaria su mokytojais ir bendramoksliais. Kaip to pasiekti realybėje?

Psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis kalbės apie tai, kaip tėvai turėtų mokėti paleisti vaikus ir išgyventi „tuščio lizdo“ sindromą.

Popiet, kiek ir kaip apie tėvystę kalbama portaluose su konferencijos moderatore Renata diskutuos lrytas.lt rubrikos „Tėvams“ redaktorė Goda Prapuolenytė-Leonavičienė.

Karjeros konsultantas Rytis Jurkėnas įvardins, ką reikia žinoti paaugliams apie karjeros pasirinkimą.

Socialinė pedagogė Sandra Valantiejienė padės tėvams ir globėjams suprasti, kaip atpažinti ir ką daryti, jei paauglys turi priklausomybę.

Konferenciją užbaigs diskusija su paaugle apie paauglystę jos akimis.

Meniniai pasirodymai

Abi konferencijos dienas lankytojai galės pamatyti fotografijų parodą „Išgyventi Tėvystę“, kurioje menininkė Ugnė Poloudina pristato tėvų kasdienybės akimirkas. Ugnės fotoaparato akis išlaukia, kol nuslenka įtampos, pozos, norėjimo atrodyti geresniais ir gražesniais šydai, o tada pasirodo tikrieji – išdykę, pavargę, mylintys – veidai.

Šeštadienį ir sekmadienį menininkė Monika Dirsytė parodys tėvystės performansą „CO.ercion“, kuris kalba apie santykį tarp tėvų ir vaikų, neretai tą santykį apsunkina visuomenės kuriamas ir primetamas įvaizdis, koks tas santykis turėtų būti, kad būtų laikomas pavyzdiniu. Tačiau kiekvienas santykis, jei jis tik grįstas pagarba, yra kitoks ir tai yra visų santykių grožis. Todėl matuoti visus pagal vieną modelį paprasčiausiai nesąžininga. Performanso metu bus sukurta instaliacija, kuri bus nuoroda į gatvę,nuoroda į viešumą. Performanso metu Monika šokinės per šokdinę – tai tarsi noras peršokti, atitikti visuomenėje keliamus reikalavimus tėvams, o ypatingai mamoms.

Konferencija-paroda „Ateitis – ryšys su vaikais“ vyks jau šį savaitgalį, lapkričio 18–19 dienomisparodų centre „Litexpo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.