Nors užmerkti akių negali, drugeliai vis tiek mėgaujasi savotišku miegu

Žmonės miega, gyvūnėliai miega, tačiau drugeliai – ar miega? Dažnai šį klausimą iš lankytojų išgirsta Gyvų tropinių drugelių parodos koordinatoriai. Na, o atsakymas – dviprasmiškas – ir taip ir ne.

Drugeliai taip pat mėgaujasi žiemos miegu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Drugeliai taip pat mėgaujasi žiemos miegu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2020, 4:07 PM

Drugeliai mums suprantamo miego neturi. Jų akių nedengia akių vokai, tad jie negali saugiai susisupti po antklode ir užmerkę akis sapnuoti gėlių nektaro. Tačiau drugeliai iš tiesų daug laiko praleidžia ramybės būsenoje, kas atitiktų mūsų miegą.

Jau ne kartą kalbėjome, kad drugeliai miega žiemos miegu. Pasaulyje yra žinoma daugybė gyvūnėlių rūšių, kurios užmiega žiemos miegu ir pabunda su gamta. Drugeliai yra vieni iš jų, tačiau kas įvyksta ir kaip jie miega?

Kadangi drugeliai negali užmerkti savo akyčių, kad būtų tamsu ir galėtų ramiai miegoti jie visų pirma tai daro atmerktomis akimis. Tačiau tuo metu sumažėja jutimai, jie panirsta į gilią ramybės būseną. Dažniausiai tai būna naktį, kuomet drugeliai neskraido, bet labai dažnai galite pamatyti ir dieną drugelius, kurie nejuda ir tiesiog kelias valandas tupi vienoje vietoje – tikriausiai jie ir yra savo ramybės būsenoje.

Tropiniai drugeliai į savo ramybės būseną panirsta tuomet, kai temperatūra nukrenta žemiau dvidešimties laipsnių šilumos, mat tada jiems reikia skraidymui sunaudoti kur kas daugiau energijos.

Žiemos miegu užmiega ir Lietuvoje gyvenantys drugeliai. Kuomet jiems pasidaro per šalta, jie susiranda patogią, vėsią ir drėgną vietą, kurioje gali praleisti visą žiemą ir panirsta į gilios ramybės būseną iki kol juos pažadina sušilęs oras ir pavasariniai saulės spinduliai.

Savo vadinamojo miego metu drugeliams labai pasitarnauja jų ypatingieji raštai – susilieję su medžių kamienais, gėlių kotais ar augalų lapais jie gali likti nepastebėti ir netrukdomi ilsėtis.

Tačiau ar žinote, kodėl drugeliai, tokie jautrūs temperatūrų pasikeitimui, užmiega tuomet kai yra šalta?

Drugeliai – yra šaltakraujai vabzdžiai ir jų keistomis, į mūsiškes nepanašiomis venomis teka šaltas kraujas. Drugeliams norint virškinti maistą, maitintis, skraidyti, daugintis, vystyti savo kūneliuose kiaušinėlius reikalinga šiluma. Šiluma neleidžia šiems gyvūnams užmigti nereikalingu miegu ir taip skatina sveiką jų gyvenimą.

Daugiau apie drugelius – www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.