Didžiausi drugeliai pasaulyje: vienus žavi grožiu, kitus erzina mitybos įpročiais

Kai praskrenda pro šalį – galime girdėti garsų, it paukščio sparnų plazdėjimą, o nutūpus jis gali uždengti tokį pat plotą kaip visas popieriaus lapas. Gyvų tropinių drugelių parodos edukatoriai šįkart papasakos apie Didžiuosius Atlaso drugelius.

 Išsiritę Atlaso drugiai gyvena neilgai – retkarčiais vos vieną ar dvi savaites.<br> Unsplash.com nuotr.
 Išsiritę Atlaso drugiai gyvena neilgai – retkarčiais vos vieną ar dvi savaites.<br> Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2020, 10:51 AM

Šis drugys pasaulyje yra laikomas didžiausiu naktiniu drugiu ir jo sparnai priklausomai nuo lyties gali siekti net iki 30 centimetrų dydžio. Atlaso drugio patelės – visuomet būna didesnės tiek pagal savo kūnelį, tiek pagal savo sparnų dydį.

Atlaso patelės savo kūneliuose jau išsiritus iš kokono turi kiaušinėlius – jie laukia patinėlio ir apvaisinus patelė pasiruošus juos padėti. Šie drugiai savo kiaušinėlius deda ant įvairių citrusinių vaismedžių lapų, cinamono, guavos ir visžalių medžių lapų.

Atlaso drugiai randami tik vienoje pasaulio teritorijoje, kur žinoma visų šių augalų yra apstu – pietryčių Azijoje.

Drugeliui išsiritus jis niekuo nesimaitina – šis drugys neturi straubliuko ir virškinimui reikalingų organų, būtent todėl naujai išsiritusių drugelių kūnelis dažnai būna įspūdingo dydžio.

Atlaso drugių gyvenimo ciklas – labai ilgas ir įdomus.

Visų pirma, drugių patelės pasiunčia žinią patinėliams – paskleidžia iš savo organizmo feromonus ir praneša, kad metas susirasti sau draugą. Atlaso patinėliai tai gali pajausti net iš kelių kilometrų atstumo ir skrenda jų susirasti. Būtent dėl to, Dažnai Atlaso drugelių patinėliai yra kur kas aktyvesni nei patelės, turi mažesnius sparnus ir kūnelį su kuriais lengviau skraidyti ir manevruoti, gaila, bet dėl to jie gyvena trumpiau.

Po judviejų susitikimo drugelio patelė būna pasiruošusi dėti kiaušinėlius – dažniausiai ji padeda juos visus vienoje vietoje, tačiau ne vieną šalia kito, o su mažais tarpeliais. Šie yra vos dviejų su puse milimetrų dydžio ir švelniai rudos spalvos, apvalūs. Taip atlaso drugelio kiaušinėlis prabūna apie dešimt dienų. Po jų į pasaulį sau skylutę prasigriaužia mažytis drugelio vikšrelis.

Vos išsiritęs vikšrelis sveria mažiau nei dvi dešimtasias gramo ir yra apie vieno centimetro ilgio, tačiau tai trunka neilgai. Vikšreliui išvydus pasaulį jis pradeda godžiai ėsti augalų lapus ir yra labai nemėgiamas daugelio medžių augintojų, mat šie drugiai maistui neišrankus ir gali maitintis net 90 skirtingų rūšių augalų lapais. Taip drugelio vikšras maitinasi beveik mėnesį laiko. Per visą tą laiką nuo mažo vos regimo vikšrelio jis užauga į didžiulį, visą žmogaus delną užimantį suaugusį drugio vikšrą. Penktąjį kartą nusimetęs odą, sveriantis apie 30 gramų ir būnantis apie 11 ar 12 centimetrų ilgio ir net pustrečio centimetro storio vikšras pradeda sukti kokoną.

Dažnai sukant kokoną vikšras pasitelkia į pagalbą aplinkui esančius lapus ar pagaliukus ir įvynioja juos į jį darbo pagreitinimui. Būsimo drugelio vikšras šitaip kokoną iš plonų siūlelių vynioja retkarčiais net visą dieną, o pasidaręs saugų būstą ilgam užsidaro į jį, virsta leliuke ir po beveik mėnesio pasaulį išvysta jau didysis pasaulio Atlaso naktinis drugys.

Jau išsiritęs drugys yra neįsivaizduojamo dydžio, nors jo sparnai yra visiškai sulamdyti ir mažiukai, tačiau po kelių valandų, ištiesinęs savo sparnus ir juos išsidžiovinęs jis atrodo tikrai įspūdingai.

Išsiritę Atlaso drugiai gyvena neilgai – retkarčiais vos vieną ar dvi savaites.

Tiesa šie drugeliai yra ir nuostabūs slapukai mat nepaisant stulbinamo jų dydžio jie turi specialų ginklą – drugelių viršutinių sparnų kraštai yra lenkti, o jų raštai atrodo kaip gyvatės Kobros galva.

Honkonge šis drugelis yra vadinamas Didžiuoju Gyvatės Galvos drugeliu.

Atlaso drugiai yra rekordininkai, nes jų sparnų dydis pasaulyje tarp naktinių drugių yra didžiausias – yra užfiksuotas net 31 centimetro drugys.

Tačiau dydžio neišsigąskite – šie drugiai yra naktiniai, todėl labai retais atvejais jie drugelių parodose pradeda skraidyti – dažniausiai dienos metu jie niekeno netrukdomi tiesiog kabo ant medžių šakų, tačiau sutrukdyti didžiulio triukšmo ar oro pasikeitimo gali pradėti plasnoti savo dideliais it paukščio sparnais.

Daugiau apie drugelius – www.drugeliuparoda.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.