5 gydytojos patarimai, kaip sumažinti vaiko sergamumą darželio adaptacijos laikotarpiu

Padažnėjęs vaiko sergamumas pradėjus lankyti darželį – nemaloni situacija, su kuria susiduria kiekvienas, kurio vaikas pradeda lankyti darželį. Prasta vaiko savijauta ir pasikartojančios ligos sukelia gana didelį diskomfortą tėvams, kurie ieško įvairiausių būdų kaip išvengti ar sumažinti ligos tikimybę. Veiksmingais patarimais, kurie padės išvengti ir sumažinti vaiko sergamumą, pradėjus lankyti darželį, dalinasi mokslų daktarė, vaikų ligų gydytoja ir vaikų klinikos direktorė „Mama, aš sergu‘‘ Dr. Indrė Plėštytė – Būtienė ir „Family Lab Academy“ įkūrėja, edukologė Jovita Starkutė.

„Būtina ruoštis darželiui šeimoje išžaidžiant visas situacijas, kuriose gali būti sunku tiek jums, tiek vaikučiui“, – pataria edukologė Jovita Starkutė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Būtina ruoštis darželiui šeimoje išžaidžiant visas situacijas, kuriose gali būti sunku tiek jums, tiek vaikučiui“, – pataria edukologė Jovita Starkutė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gydytoja I. Plėštytė-Būtienė rekomenduoja vaikus pradėti ruošti darželiui iš anksto.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gydytoja I. Plėštytė-Būtienė rekomenduoja vaikus pradėti ruošti darželiui iš anksto.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 2, 2022, 9:04 AM

Pasiruoškite iš anksto

Vaikų ligų ir mokslų daktarė Indrė Plėštytė – Būtienė teigia, kad svarbiausia adaptacijos laikotarpiui ruoštis iš anksto ir daryti viską, kad naujas gyvenimo etapas vaikui sukeltų kuo mažiau streso, nes tai yra vienas iš pagrindinių ligos sukėlėjų.

„Viena iš priežasčių, dėl kurių vaikas dažnai serga, yra patiriamas stresas, nerimas ir baimės. Įprastai stresas reiškia, kad organizmui kyla grėsmė ir jam nuo to reikia apsisaugoti. Imuninės sistemos paskirtis yra apsaugoti organizmą nuo kylančios grėsmės, šiuo atveju, mikroorganizmų, kurie gali sukelti ligą. Nuolatinis stresas reiškia, kad imuninė sistema ir jos resursai yra sužadinimo būsenoje. Toks vaikas, kurio imuninė sistema bando hapsaugoti jį nuo streso, dažnai sirgs, nes jo visos atsargos bus išsekusios ir pervargusios.‘‘ – teigia I. Plėštytė – Būtienė.

Planuojant pradėti lankyti darželį dar vienas svarbus dalykas yra dienotvarkė, nes rutina užtikrina vaikui saugumo jausmą.

„Tuo pačiu laiku kėlimasis, miegų pietas, valgymas, pakankamas laikas lauke ir ruošimasis laiku miegoti, kad vaikas naktį pailsėtų ir nebūtų ryte pavargęs. Jei tėveliai gyvena ne pagal tai, labai svarbu jau artėjant darželiui ritmą keisti ir pradėti gyventi kaip gyvena įstaiga. Tai svarbu ne tik gerai vaiko savijautai, ritmui, bet ir imunitetui, kad būtų suplanuotas ir laikas lauke, ir reikalingas miego valandų skaičius“, teigia edukologė J. Starkutė.

Įdiekite higienos įpročius

Gydytoja Indrė teigia, kad svarbu pasirūpinti ne vien tinkamu dienos režimu, bet ir tinkama vaiko mityba. Labai dažna ligos priežastis – netinkama, nereguliari ir nesubalansuota mityba ir maistingų medžiagų trūkumas vaiko organizmui.

„Labai svarbu išmokyti vaiką tinkamų higienos įpročių. Net 60–70 proc. infekcijų sukėlėjų patenka į vaiko kūną per nešvarias rankas. Privaloma vaikus išmokyti tinkamo rankų plovimo, kosulio ir čiaudulio etiketo, nosies valymo. Tinkama higiena tikrai sumažins pasikartojančias ligas, kartu apsaugos ir kitus vaikus.‘‘ – pasakoja mokslų daktarė.

Taip pat nepamirškite „grūdinti“ vaiko imuninę sistemą – pamažu pratinti vaiko kūną per stipriai nereaguoti į staiga pakitusias aplinkos sąlygas. Svarbiausia išmokti tėvams nemąstyti, kad vaikas tuoj pat apsirgs nuo grūdinimo procedūrų. Tinkamai taikant įvairius patarimus ir metodiką, vaiko kūnas ir jo imuninė sistema tik stiprės.

Vaikų klinikos direktorė ir vaikų ligų daktarė I. Plėštytė – Būtienė teigia, kad bet kuriuo atveju, vaikai eidami į darželį vis vien sirgs. Kitaip būti negali. Tai natūralu. Taip vaiko imuninė sistema išmoksta atpažinti ir sunaikinti ligų sukėlėjus. Tinkamas tėvų pasiruošimas naujam šeimos gyvenimo etapui, padės sumažinti vaiko ligos tikimybę darželyje.

Didelę reikšmę turi ir patiriamas vaiko stresas todėl edukologė pataria prie darželio pratinti vaiką per žaidimus ar kitas ugdomąsias veiklas.

„Būtina ruoštis darželiui šeimoje išžaidžiant visas situacijas, kuriose gali būti sunku tiek jums, tiek vaikučiui. Pradėkite nuo ruošimosi darželiui ir pradžiai veiklos – darželio žaidimas, nuvykimas pažiūrėti, kur ir kas yra darželis, galbūt pasivaikščiojimas aplink ar susipažinimas su auklėtojomis, vaikais lauko metu. Namuose svarbūs imitaciniai darželio atsisveikinimo, daiktų dėjimosi žaidimai. Visas situacijas, kurios žinote, kad gali būti tiek Jums, tiek vaikui sunkios – išžaiskite. Atsisveikinkite daug kartų, įtvirtinkite reikalingus atsisveikinimui žodžius, kuriuos naudosite išties atsisveikindami“, – pataria edukologė Jovita.

Patarimai ruošiantis darželio adaptacijos periodui:

1. Pradėkite gyventi darželio dienotvarkės režimu, kad staigus pasikeitus nesuteiktų vaikui streso ir nerimo. Vaikai gyvena pagal savo vidinį laikrodį, tad jį reikia naujai sureguliuoti, o tam reikia nemažai laiko.

2. Grūdinkite, pasirūpinkite tinkama vaiko mityba, kad jam netrūktų jokių maistinių medžiagų.

3. Išmokykite vaiką tinkamų higienos įgūdžių. Įtraukite ir jau namuose mokykitės tinkamo rankų plovimo, kosulio ir čiaudulio etiketo, nosies valymo ir t.t. įtraukdami tai į kasdienes veiklas ir žaidimus.

4. Daugelį vaikui stresą keliančių situacijų – išžaiskite namuose, lauke įtraukiant ir kuriant atsisveikinimo ir pasiėmimo iš darželio ritualus, tai suteiks vaikui saugumo jausmą.

5. Eidami į darželį, vaikai vis tiek sirgs. Vieni daugiau, kiti rečiau. Tad kad šeimai būtų kuo mažiau streso, iš anksto apsvarstykite visus variantus, kas mažylį slaugys jam susirgus – tėtis, mama, seneliai ar auklė. Viską suplanavus, mažiau būna streso tėvams, tad mažiau ir vaikui.

Labai svarbu atminti, jog svarbiausia daryti viską, kad pasikeitusios gyvenimo sąlygos nesukeltų pernelyg didelio streso vaikui. Sėkmės ruošiantis, o jei kils klausimų – drąsiai rašykite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.