Ukrainoje gimusiems neišnešiotiems kūdikiams reikia daugiau kvėpavimo aparatų

Karas Ukrainoje didina priešlaikinio gimdymo riziką, o kūdikiams prireikia daugiau deguonies, Ženevoje Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) patvirtino Junginių tautų (JT) remiamos pasaulinės sveikatos iniciatyvos atstovas.

Karas padidina nėščių moterų stresą, dėl to padaugėjo priešlaikinių gimdymų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Karas padidina nėščių moterų stresą, dėl to padaugėjo priešlaikinių gimdymų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jungtinių tautų inf.

Sep 23, 2022, 10:27 AM

„Karas padidina nėščių moterų stresą, dėl to padaugėjo priešlaikinių gimdymų. Neišnešioti gimusiems kūdikiams dažniau išsivysto kvėpavimo, neurologinės ar virškinimo sistemos komplikacijos – būklės, kurių gydymui dažnai reikia deguonies“, – sakė pasaulinės sveikatos agentūros „Unitaid“ atstovas spaudai Herve'as Verhooselis.

Kartu su partneriu „Vayu Global Health“, „Unitaid“ įteikė 220 itin pigių nešiojamų, elektros nenaudojančių įrenginių (bCPAP) ir 125 deguonies maišytuvų sistemas.

BCPAP prietaisas yra neinvazinis būdas vėdinti naujagimių plaučius, kurie patys sunkiai kvėpuoja. Tai leidžia tiksliai sekti deguonies koncentraciją, srautą ir slėgį, o tai gali žymiai pagerinti naujagimių ir kūdikių išgyvenimo galimybes.

Kartu su deguonies maišymo sistemomis šie įrenginiai apsaugo mažylius nuo akių, plaučių ir smegenų pažeidimų, susijusių su kūdikių aprūpinimu grynu deguonimi.

„Kartu jie pasirūpina kūdikių kvėpavimo palaikymu ir deguonies terapija, kurios jiems reikia“, – paaiškino G. Verhooselis.

Prietaisui buvo suteiktas JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) leidimas naudoti avariniu būdu, kovojant su COVID-19. Nors prietaisai gali būti naudojami visame pasaulyje, jie ypač tinka humanitarinėms krizėms arba mažai išteklių reikalaujančioms aplinkoms.

Pasak G. Verhooselio, iki šiol 25 siuntimo įstaigos visoje Ukrainoje gavo gelbėjimo prietaisus, iš kurių 17 yra perinataliniai centrai.

Pasaulinė sveikatos agentūra taip pat organizavo pradinius intensyvius mokymus Krokuvoje, Lenkijoje, siekdama paremti Ukrainos neonatologus ir pediatrus, kurie atvyko iš Lvovo ir suteikė 40 įrengimų sistemų mokymui ir pagalbai septyniose kitose to regiono ligoninėse.

Ši įranga taip pat naudojama keliose Afrikos šalyse, taip pat Belgijoje ir JAV.

Tačiau G. Verhooselis informavo spaudą, kad norint kuo labiau išplėsti gamybą, reikia daugiau finansavimo. PSO epidemiologė Margaret Harris palaikė „Unitaid“ raginimą daugiau investuoti į šias svarbias sveikatos naujoves.

„Kiekvieną kartą, kai įvyksta ataka, vienas iš pasekmių, kuri nutinka, yra tai, kad neveikia elektra“, – sakė ji.

PSO pareigūnas aprašė neseniai įvykusį apsilankymą vaikų ligoninėje, esančioje labai arti aktyvios kovos linijos Zaporožėje: „Kiekvieną naktį jie miega rūsyje. O vaikai, kuriems reikalinga plaučių ventiliaciją, bandomi perkelti į saugią vietą, todėl labai svarbu turėti labai nešiojamus įrenginius, kurie galėtų veikti neprisijungę“.

Parengta pagal „United Nation“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.