Plaukus 5-metei pašviesinusi mama sulaukė kritikos: socialinė darbuotoja įvertino situaciją

Daugybė mažų mergaičių svajoja atrodyti, kaip mama. Demi Lucy May Engemann nusprendė, kad jos penkiametės mažylės noras pakeisti plaukų spalvą, visai suprantamas, bet internete išplitęs įrašas sulaukė visai kitų komentarų.

 Mama pasidalijo, kaip dukra pakeitė plaukų spalvą.<br>lrytas.lt koliažas / „TikTok“ kadrai
 Mama pasidalijo, kaip dukra pakeitė plaukų spalvą.<br>lrytas.lt koliažas / „TikTok“ kadrai
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 6:20 PM

Socialiniame tinkle „TikTok“ Demi paskelbė įrašą, kuriame dalijasi savo ir dukros diena kirpykloje, kai sruogelėmis plaukus nusišviesino ir ji pati, ir leido tai padaryti penkiametei Maude. Ji manė, kad tai bus mielas vaizdo klipas apie mamos ir dukros ryšį, bet daugeliui komentatorių taip nepasirodė, rašo portalas insider.com. Vaizdo įrašas peržiūrėtas daugiau nei 21 milijonų kartų.

„Tai labai baisu“, – rašė vienas komentatorius.

Mama nesutriko ir kitame video įraše paaiškino, kodėl ji leido Maude šviesinti plaukus. Pasak jos, dukra norėjo rožinių plaukų, kaip turėjo klasės draugė, bet laikini plaukų dažai nesimatė ant brunetės Maude rudų plaukų sruogų. Taigi Demi ir jos vyras susitarė leisti Maude šviesinti plaukus.

„Darykite tai, kas jums, kaip mamai, atrodo teisinga“, – vaizdo įraše sakė ji.

Maude plaukai pašviesinti smulkiomis sruogelėmis, dabar mergaitė atrodo lyg natūrali blondinė.

Internete gausu užklausų apie tai, kada vaikams saugu dažyti ar šviesinti plaukus.

„Galutinį sprendimą ar naudoti stiprias chemines medžiagas vaiko plaukams turėtų priimti tėvai ir vaikas, pasitarę kartu su pediatru ir stilistu“, – sakė socialinė darbuotoja Megan Leedet.

Pasak jos, jei tai nekenkia vaiko sveikatai, eksperimentai su plaukais yra puikus būdas sukurti abipusę pagarbą ir pasitikėjimą.

„Kuo daugiau laisvės tėvai gali pasiūlyti iš esmės saugiose saviraiškos srityse, tokiose kaip plaukai ir drabužiai, tuo geriau“, – sakė ji.

Pediatrė Trish Hutchison sako, kad atsisakymas net atsižvelgti į vaiko prašymą gali pakenkti tėvų santykiams su vaikais, ypač jei vaikai yra vyresni.

„Visada venkite griežto „ne“ ir prieš kalbėdami pamirškite visas emocijas bei nusistatymus. Vietoj to, pabandykite atvirai ir be išankstinių vertinimų pasikalbėti apie tai, kodėl jie nori pakeisti savo šukuoseną ar kitą išvaizdą“, – pataria medikė.

Paauglių psichologė ir paauglių tėvas Angela Karanja rekomenduoja tėvams būti atviriems, kai jų vaikai reikalauja didelių savo išvaizdos pokyčių. Yra trys galimi atsakymai į vaiko prašymą – „taip“, „ne“ ir „palauk“, – sako ji.

„Jei sprendimas nepakenks, pasakykite „taip“. Jei yra galimybė pakenkti, pvz., naudojant stiprias plaukų chemines medžiagas, padėkite savo vaikui sužinoti daugiau apie jų poveikį ir pasikalbėkite su juo apie priežastis, dėl kurių jis prašo pakeisti. Pasakykite „ne“ tik tuo atveju, jei prašymas yra visiškai pavojingas“, – priduria ji.

Atvirai pasikalbėję apie galimybes su tėvais, dauguma vaikų ir paauglių priims jiems tinkamą sprendimą.

„Dauguma vaikų renkasi pavojingas galimybes tuomet, kai jaučiasi suvaržyti ar suvaržyti. Tačiau saugiose ir palankiose situacijose vaikai visada pasirinks tai, kas jiems labiausiai naudinga“, – kalba A.Karanja.

Demi kartu su vyru ir Maude nusprendė, kas geriausia jų šeimai. Mama dalijasi naujais vaizdo įrašais, kuriuose Maude atrodo labai pasitikinti savimi ir besidžiaugianti nauja šukuosena.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.