Ar jūsų vaiko dviratis tinkamai paruoštas sezonui? Kelios pagrindinės taisyklės, kaip užtikrinti saugią kelionę

Besibaigiantys mokslo metai ir prasidedančios vasaros atostogos vis daugiau vaikų gena į gatves, kiemus ir parkus su dviračiais. Ką reikėtų žinoti tėvams, kad šeimos ar vaikų kelionės dviračiais būtų saugios? Kaip pasirūpinti šia transporto priemone, jei ji vis dar apdulkėjusi sandėliuke?

Besibaigiantys mokslo metai ir prasidedančios vasaros atostogos vis daugiau vaikų gena į gatves, kiemus ir parkus su dviračiais.<br>„Freepik“ nuotr.
Besibaigiantys mokslo metai ir prasidedančios vasaros atostogos vis daugiau vaikų gena į gatves, kiemus ir parkus su dviračiais.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-15 14:51, atnaujinta 2023-06-19 10:19

Pirmiausia įsitikinkite, kad dviratis švarus

Norint, kad dviratis tarnautų kuo ilgiau, svarbu pasirūpinti jo švara. Tai – pagrindinis dalykas.

„Dviratį siūlome valyti sausu ar drėgnu skudurėliu, o sunkiau prieinamas vietas išvalykite šepetėliu. Jei dviratis laikomas retai valomoje patalpoje, jis gali būti tiesiog apdulkėjęs“, – patarimais dalinasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Laura Aksomitaitė.

Ne mažiau svarbu apžiūrėti, ar nėra rūdžių žymių. Jokiais būdais nenaudokite metalinių šepetėlių ar kitokių aštrių daiktų, kad nesubraižytumėte dviračio.

Pasirūpinkite dviračio grandine

Grandinės priežiūrai svarbūs šie dalykai – būtina ją gerai nuvalyti, sutepti ir įtempti. Kadangi ant grandinės kaupiasi purvas ir nešvarumai, tai apsunkina važiavimo kokybę, kenkia pačiai grandinei, didina korozijos tikimybę, todėl būtina ją reguliariai valyti.

„Purvas, patekęs tarp grandinės narelių, yra itin kenksmingas – pedalų mynimas tampa mažiau efektyvus, o grandinė gali greičiau susidėvėti. Ant nešvarios grandinės būtinai užpurkškite riebalus šalinančios priemonės“, – įspėja ekspertė.

Dažniausi dviračio gedimai – į ką atkreipti dėmesį

Stabdžių kaladėlės ir jų gedimai, nuleisti ratai, apšerpetoję troseliai ir kitokios panašios bėdos – tai tik keli iš daugumos galimų dviračių gedimų.

Bet kokia technika, nenaudojama ilgą laiką, dėvisi, todėl ne išimtis – ir dviratis.

„Rekomenduojame prieš išvažiuojant į gatvę patikrinti pagrindinius dviračio mazgus. Žinoma, idealiausias variantas perrinkti ir sutepti visus dviračio mazgus, o susidėvėjusius pakeisti naujais“, – sako L.Aksomitaitė.

Dviračio stabdžiai – esminis saugumo elementas

Jeigu nuspaudus stabdžius, ratai vis tiek prasisuka, vadinasi, kad reikia keisti stabdžių troselį. Dviračio stabdžiai – esminis saugumo garantas, todėl „žaisti“ su likimu nerekomenduojama.

Dar svarbus patarimas. Atkreipkite dėmesį į rankenėles: jas nuspaudus, jos turi grįžti atgal. Jeigu negrįžta, veikiausiai, surūdijo lynai. Ratai ir vairas – dviračio „stuburas“, prieš pradedant kelionę, būtinai apžiūrėkite, ar nėra atsilaisvinusių detalių.

Pasirūpinę dviračio technine būkle, nepamirškite šalmo, kitų apsaugos priemonių bei tinkamos sportinės aprangos. Taip pat patariama visada su savimi vežiotis tam tikrus įrankius, kurie pagelbėtų kelyje. Pavyzdžiui, jei išsiruošėte į tolimą kelionę, praverstų atsarginė kamera ir mini įrankis, kaip ją pasikeisti. Jei keliausite trumpą atstumą, nedidelė pompa taip pat nepamaišys, kad ekstra atveju galėtumėte įpūsti oro ir užtektų nuvažiuoti iki serviso. Saugių ir džiuginančių kelionių!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.