Vaikas atsisako valgyti vaisius ir daržoves? Mama dalijasi nebrangiais receptais, kurie sužavės mažuosius gurmanus

Vasarą galima į valias mėgautis ne tik geru oru, bet ir sezoniniais vaisiais bei daržovėmis. Visgi tai, ką suaugusiems valgyti yra įprasta, ne visuomet mėgstama vaikų, tad tenka pasukti galvą, kaip supakuoti sezoninių gerybių naudą į vaikams patrauklią patiekalo formą. Tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė, „Maximos“ vaikų mitybos idėjų partnerė Eglė Juzumas rekomenduoja išbandyti keletą gudrybių, padėsiančių praturtinti vaikų racioną daržovėmis ir vaisiais.

Eglė Juzumas dalijasi išbandytais receptais.<br>lrytas.lt koliažas
Eglė Juzumas dalijasi išbandytais receptais.<br>lrytas.lt koliažas
Žiedinių kopūstų kepsneliai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Žiedinių kopūstų kepsneliai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Špinatų ir varškės vafliai su bananais.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Špinatų ir varškės vafliai su bananais.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-07-23 09:12

Sveikos mitybos įpročiai – nuo mažų dienų

Turbūt daugelis tėvų svajoja, kad jų atžalos nebūtų išrankios maistui bei pirmiausia ranką tiestų link sveikų pasirinkimų. Vis dėlto, yra vaikų, kurie į daržovių ar vaisių pusę net nežiūri arba mėgsta vos vieną kitą rūšį. Tėvams toks meniu kelia nerimą: ar nenukentės vaikų racionas, ar nenusilps imunitetas, ar organizmas gaus pakankamą kiekį maistinių medžiagų ir vitaminų?

Tinklaraštininkė E. Juzumas mano, jog vaikai, kaip ir suaugusieji, neprivalo mėgti visų vaisių ir daržovių, tad tai, jog retkarčiais renkasi tik jiems gerai pažįstamus, įprastus skonius, yra normalu. Vis dėlto, kai vaikai yra visiškai abejingi bet kokioms šviežioms gėrybėms, gausioms augančiam organizmui svarbių maisto medžiagų, jos teigimu, iš dalies tai gali būti tėvų neteisingų pasirinkimų pasekmė.

„Sveikos mitybos įpročius diegti geriausia nuo pat kūdikystės. Duokite savo mažyliams ragauti kuo įvairesnių skonių, pratinkite prie jų ir, laikui bėgant, jiems nekils klausimų, kodėl dalį lėkštės nuolat užima daržovės arba kodėl užkandžiui vietoj bandelės verčiau graužti obuolį ar kriaušę. Atminkite ir tai, kad vaikai yra mūsų atspindys – jei patys mieliau rinksimės greitąjį maistą, tikėtis stebuklų neverta“, – priduria maisto fotografė.

Stenkitės pateikti vizualiai patraukliai

E. Juzumas teigia, kad klojant sveikos mitybos pamatus, tėvams reikia nemažai kantrybės ir įdirbio, kol sveika mityba tampa natūraliu gyvenimo būdu ir praktika. Norint, kad vaikai mėgautųsi kuo įvairesniu racionu, ji rekomenduoja įtraukti atžalas į maisto pirkimo ir gamybos procesus.

„Mano vaikui nebuvo nė dviejų, kai kartu pradėjom eiti į parduotuvę ar turgų ir rinktis šviežias gėrybes. Taip jis jau nuo mažumės mokydavosi įvairiausių pavadinimų ir skonių. Leisdavau ir pauostyti ir sudėti į krepšelius. Plaukite daržoves ir vaisius drauge, bandykite kartu juos ruošti, nuolat ragauti. Dabar yra daug saugių vaikams įrankių – leiskite su jais eksperimentuoti, atrasti formas, derinti ir patiekti lėkštėje. Kitas itin veiksmingas būdas, skaitant knygeles ar žiūrint filmukus akcentuoti sveikus herojų maisto pasirinkimus“, – patarimais dalijasi maisto fotografė.

Itin svarbus aspektas, padėsiantis papildyti vaiko racioną sveikais šviežio derliaus pasirinkimais – estetiškas ar net kūrybiškas jų pateikimas.

„Vaikams labai svarbu vizualinė maisto pusė. Jei pateiksite pervirtą brokolį, jo išvaizda gali atbaidyti ilgam. Stenkitės ieškoti smagių, estetiškai patrauklių būdų: verkite vaisių vėrinukus, naudokite sausainių formeles smagioms formoms išspausti, sluoksniuokite įvairias formas ir rūšis“, – pataria E. Juzumas.

Galiausiai, jei vaikai nepripažįsta šviežių vaisių ir daržovių, E. Juzumas pataria pabandyti mažiau jų mėgstamas, tačiau vertingas gėrybes integruoti į kitus patiekalus: vaisių kokteilius, naminius ledus, trintas sriubas, troškinius.

„Termiškai apdorotuose vaisiuose ir daržovėse šiek tiek sumažėja maistinių medžiagų kiekis, tačiau tai vis tiek puiki alternatyva. Be to, daugelis paragavę sumaišytus produktus, atranda naują skonį, kuris ilgainiui gali tapti priimtinu“, – sako tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ autorė.

Prioritetas – vietos tiekėjų sezoninėms gėrybėms

Nors specialistai pateikia skirtingas rekomendacijas dėl reikiamo suvartoti vaisių ir daržovių kiekio, E. Juzumas pataria aklai nesivaikyti normų ir ieškoti kiekvienam individualiai tinkančių proporcijų.

„Pasaulio sveikatos organizacija suaugusiam žmogui rekomenduoja per dieną suvalgyti apie 400 g arba 5 porcijas vaisių ir daržovių – tokias pat normas galima taikyti ir vaikams, nes jų augantiems organizmams iš daržovių gaunamos naudingosios medžiagos dar svarbesnės. Vis dėlto, reiktų atsižvelgti ir į vaiko amžių, ūgį, svorį – dvimečio poreikis tikrai skiriasi nuo paauglio. Visur reikalingas balansas – jei vieną dieną suvalgote daugiau saldžių vaisių, kitą dieną pirmenybę geriau teikti daržovėms ar mažiau saldiems vaisiams“, – teigia tiklaraštininkė.

Pasak E. Juzumas, norint susidėlioti meniu, kuriame gausu vitaminų ir maistinių medžiagų, nebūtina sezoninių gėrybių ieškoti tik darže ar sode. Šviežias derlius pasiekia ir prekybos centro lentynas, o bendradarbiavimas su vietos ūkininkais užtikrina, kad tiek vaisiai, tiek uogos bei įvairios kitos daržo gėrybės atitiktų aukštus kokybės reikalavimus. Jai antrina ir prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Vasaros metu pirkėjai rečiau dairosi į egzotinius pasirinkimus ir mieliau renkasi vietines gamtos dovanojamas gėrybes. Iš vaisių pirmenybę daugelis skiria uogoms: Lietuvoje augintoms braškėms, trešnėms ir šilauogėms. Daržovių taip pat dažniausiai ieško „savų“, tad šiuo metu jau turime ne tik mūsų šalies ūkininkų užaugintų bulvių, bet ir šviežių lietuviškų pomidorų, agurkų, salotų ir įvairių prieskoninių žolelių. Svarbu paminėti ir tai, kad sezoninius vaisius ir daržoves pirkti apsimoka, nes tuomet, kai yra didžiausia jų pasiūla – geriausia ir kaina“, – primena I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

E. Juzumas kviečia pasiraitoti rankoves ir išbandyti keletą vaikams patinkančių lengvų ir nebrangių receptų, kuriuose dominuoja švieži vaisiai ar daržovės.

Žiedinių kopūstų kepsneliai

Reikės:

  • 500 g žiedinio kopūsto,
  • 2 kiaušinių,
  • 50 g tarkuoto mėgstamo sūrio,
  • 70 g šviesių speltų miltų,
  • pusės šaukštelio kepimo miltelių,
  • druskos ir pipirų,
  • saujos mėgstamų žalumynų,
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus kepimui.

Gaminame: žiedinį kopūstą išskirstykite smulkiais žiedynėliais, sudėkite į virtuvės kombainą ir smulkinkite, kol žiediniai kopūstai primins ryžių grūdelius. Žiedinius kopūstų „ryžius“ suberkite į dubenį, įmuškite kiaušinius ir suberkite likusius produktus. Viską gerai išmaišykite. Jei atrodo, kad paruošta masė kiek per skysta, galite įberti šaukštą miltų. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų. Šaukštu ar drėgnomis rankomis (o dar patogiau – ledų kaušeliu) formuokite nedidelius kepsnelius. Kepkite apie 2 minutes arba kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Iškepusius patiekite su grietine, jogurtu arba mėgstamu padažu.

Špinatų ir varškės vafliai su bananais

Reikės:

  • 180 g pusriebės varškės,
  • 4 kiaušinių,
  • 2 bananų,
  • 50 g šviežių špinatų,
  • 100 ml pieno,
  • 100 g migdolų miltų,
  • 50 g šviesių speltų miltų,
  • pusės šaukštelio kepimo miltelių,
  • trupučio druskos.

Gaminame: kol kaista vaflių keptuvė, į virtuvės kombainą ar kokteilių trintuvą įmuškite kiaušinius, sudėkite varškę, bananus, špinatus ir supilkite pieną. Viską sutrinkite iki vientisos konsistencijos, suberkite, migdolų ir speltų miltus, kepimo miltelius, druską ir plakite, kol tešla bus vientisa. Pilkite tešlą į vaflių keptuvę ir kepkite kelias minutes (kepimo laikas priklausys nuo turimo įrenginio), kol vaflis gražiai pagels. Kartokite, kol neliks tešlos ir patiekite su mėgstamais priedais. Vaflius pateikite su graikišku jogurtu ir mėgstamomis sezoninėmis uogomis. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.