Dietistė Vaida Kurpienė pataria, kaip paskaičiuoti, kiek vaikui reikia maisto į mokyklą

Atėjęs rugsėjis priverčia susimąstyti apie mokslo metų rutiną, kurios svarbi dalis – mokyklinukų mityba. Tėvai turigalvoti, kaip suruošti priešpiečių dėžutę, kurios turinys būtų ne tik sveikas, maistingas bei patrauklus mažiesiems, bet ir nereikalautų didelių papildomų išlaidų.

Pasak dietistės V. Kurpienės, formuojant mokyklinuko priešpiečių dėžutę verta įvertinti jo mitybos įpročius, dienotvarkę.<br>„Canva“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
Pasak dietistės V. Kurpienės, formuojant mokyklinuko priešpiečių dėžutę verta įvertinti jo mitybos įpročius, dienotvarkę.<br>„Canva“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2023, 8:45 AM, atnaujinta Sep 4, 2023, 8:47 AM

Didžiausio lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, rugsėjo mėnesį skirtingų užkandžių pardavimai stipriai išauga, o dietistė Vaida Kurpienė dalinasi patarimais, kaip užtikrinti subalansuotą vaikų mitybą neišlaidaujant.

Svarbu įvertinti vaikų įpročius

Pasak dietistės V. Kurpienės, formuojant mokyklinuko priešpiečių dėžutę verta įvertinti jo mitybos įpročius, dienotvarkę.

„Būtina atsižvelgti į tai, kada ir kur pirmą kartą vaikas valgo, bei kokie tarpai tarp valgymų susidaro. Yra įrodyta, kad vaikų, kurie kasdien valgo pusryčius, mokymosi rezultatai geresni, tad jei jūsų šeimoje vyrauja pusryčių nevalgymo tradicija, į priešpiečių dėžutę svarbu įdėti daugiau ir sotesnio maisto. Tarp kitų valgymų tarpai neturėtų viršyti dviejų – trijų valandų, o jei susidaro daugiau kaip keturių valandų tarpas, būtina pasiruošti kaloringų ir maistingų užkandžių, nes išalkusiam vaikui sunku susikaupti, įsiminti informaciją, be to didėja dirglumas ir prastėja nuotaika. Taip pat, jei vaikas sportuoja, būtinai įdėkite kelis vaisius, padėsiančius atgauti jėgas. Puikiai tinka, pavyzdžiui, bananai“, – teigia V. Kurpienė.

Dietistė pastebi, kad būtina domėtis ir ne tik kada, bet ir ką vaikas valgo dienos metu, labai svarbu, kad augantis organizmas gautų pakankamai naudingų medžiagų.

„Pasitaiko, jog ugdymo įstaigose vaikas gauna nepakankamą kiekį vaisių ir daržovių. Tokiu atveju jų trūkumą reikėtų kompensuoti apgalvotai pasirenkant užkandžių dėžutės turinį ir, žinoma – teisingais valgymo įpročiais grįžus į namus. Užkandžiams idealiai tinka daržovės: vyšniniai pomidorai, nedideli agurkai, supjaustytos morkos, kaliaropės, cukinijos ar net moliūgas. Norint sotesnio patiekalo, iškepkite daržovių, pavyzdžiui, bulvių, batatų, morkų, saliero šaknies pagaliukų ar kalafiorų žiedynų orkaitėje su prieskoniais ir nedideliu kiekiu kokybiško aliejaus. Tik neperkepkite – daržovės turi išlikti patogios valgyti rankomis, netižti“, – patarimais dalijasi V. Kurpienė.

Į planavimą įtraukus mažuosius pavyks ir sutaupyti

Pasak dietistės V. Kurpienės, užkandžių dėžutės planavimas bus kur kas smagesnis, produktyvesnis bei draugiškesnis piniginei, jei prie šios veiklos prisijungs ir patys vaikai.

„Drauge su vaiku planuodami ir aptardami būsimus dienos užkandžius, suteiksite jam galimybę pačiam pasirinkti iš siūlomų alternatyvų, tuomet ir tikimybė, jog jis suvalgys net ir mažiau mėgstamus, bet sveikus užkandžius, bus didesnė. Pasidomėkite, kokie užkandžiai dėžutėje džiugino, o kas patiko mažiau, ką valgo vaiko draugai ir pan. Aptarkite, kokius kitus produktus mokyklinukas norėtų matyti savo dėžutėje ir drauge sudarykite sąrašą, kurį pamažu galėsite pildyti naujomis idėjomis“, – sako V. Kurpienė.

Neįtraukus vaiko į planavimą, teks neišvengiamai susidurti su nesuvalgytu ir po visos dienos sugedusiu maistu, kuris keliaus tiesiai į šiukšlių dėžę. Tad planavimas ir apsipirkimas kartu su vaiku ne tik padės išvengti maisto švaistymo, bet ir bus puiki taupymo praktika.

„Norint sutaupyti, geriau nepirkti dešrelių, o riekelėmis papjaustyti vakarienei orkaitėje keptos mėsos. Vietoje tortilijų galite naudoti sausiau keptus naminius viso grūdo miltų lietinius, o daugiau kainuojančias mažas morkytes pakeisti supjaustytais tradicinių morkų pagaliukais ar griežinėliais. Taip pat vaikų mėgstamus, bet ne itin maistingus sūrelius galite pakeisti natūralia varške su grietine ir cinamonu – sudėkite ją į mažą indelį ir pridėkite šaukštelį. Būdų sutaupyti – išties daug“, – patarimais dalijasi dietistė.

Svarbu nepamiršti ir estetinio vaizdo bei patogumo. Dietistės teigimu, internete galima rasti gausybę pavyzdžių su nuotraukomis, kaip spalvingai sudėti vaiko dėžutę. Būtina įvertinti ir tai, kad maistas neturėtų stipraus kvapo, nesitaškytų. Patogumo dėlei pravartu pridėti drėgnų ir sausų servetėlių, reikalingų įrankių.

Išaugantis užkandžių populiarumas

Vaikų grįžimą į mokyklas ir tėvelių pastangas užtikrinti, kad mažieji pamokų metu nepraalktų, puikiai iliustruoja pardavimų duomenys.

„Analizuodami praėjusių metų pardavimus pastebime, kad rugsėjo mėnesį stipriai išauga įvairių sūrelių, grūdėtos varškės, bandelių, krekerių, vaflių, batonėlių, riestainių, javainių pardavimai. Daugiau įsigyjama ir vaikų mėgstamų bei į priešpiečių dėžutę puikiai tinkančių sūrio lazdelių, džiovintų vaisių ir įvairių riešutų mišinių. Džiovinti vaisiai yra puiki alternatyva saldumynams, visgi svarbu, kad šie nebūtų mirkyti cukraus sirupe. Užkandžiams mokykloje puikiai tinka ir riešutai, tačiau pirmiausia reikėtų įsitikinti, ar klasėje nėra jiems alergiškų vaikų, ir aš šis užkandis nėra draudžiamas vaiko lankomoje mokykloje“, – tendencijas apžvelgia Jolanta Banelytė, „Maximos“ Gamybos produktų vystymo vadovė.

Pasak jos, prasidedant mokslo metams tėvai kur kas dažniau žvalgosi ir į pačias priešpiečių dėžutes, kurių asortimentas yra itin platus, o kaina – draugiška piniginei.

„Renkantis dėžutę reikėtų įvertinti, koks maistas į ją bus dedamas. Jeigu dėsite nepjaustytus vaisius, rinkitės aukštesnes dėžutes, kurių sandarumas šiuo atveju nėra toks svarbus. Jei bersite vaiko mėgstamas uogas, puikiai tiks ir mažesnė sandari dėžutė. Na, o jei planuojate dėti namuose pagamintą maistą – verta pagalvoti apie hermetinės dėžutės įsigijimą, tik svarbu įsitikinti, ar vaikas ją galės lengvai atidaryti“, – patarimais dalijasi J. Banelytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.