Nuo pykčio – iki nerimo: tėvai piktinasi situacija darželyje: šiluma siekia tik 14 laipsnių

Rudeniški orai daugelį miestų ir rajonų savivaldybių paskatino suskubti ir pradėti šildymo sezoną bent jau ugdymo bei medicinos įstaigose. Į lrytas.lt redakciją kreipėsi pasipiktinę tėvai, kurie tikina jog vaikai darželyje šąla, nes Alytaus miesto savivalda nusprendė, kad nėra dar taip šalta, kad vertėtų šildyti patalpas. Darželio vadovės teigimu – grupėse „net“ 14 laipsnių šilumos.

Darželyje „Volungėlė“ renovuotos tik pastato siūlės.<br>Lopšelio-darželio „Volungėlė“ nuotr.
Darželyje „Volungėlė“ renovuotos tik pastato siūlės.<br>Lopšelio-darželio „Volungėlė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-12 17:01

Brangiausi darželiai šalyje

Į portalo redakciją atskriejo laiškas iš mamos Romos (tikrasis vardas redakcijai žinoma), kuri tikina, kad Alytaus darželyje-lopšelyje „Volungėlė“ vaikams itin šalta, nes pastatas yra ne renovuotas.

„Kasmet, kai tik ateina ruduo, ir stipriai atšąla, vaikai ten ugdomi vos ne lauko sąlygomis, nes kai kuriuose grupėse temperatūra tiesiog neatitinka higienos normų. Mano žiniomis, dabar vienoje grupėje temperatūra yra 12 laipsnių. O juk ugdomi maži vaikai! Situacija kartojasi kasmet: tėvų pyktis, baimė, kad vaikai susirgs, nežinojimas, ko griebtis“, – teigia moteris.

Pasak jos, įstaigos vadovė stengiasi padaryti viską, kas įmanoma, bet pastato sienos yra vos ne perpučiamos.

„Direktorė norėtų šildymą įjungti anksčiau, bet juk be mero ir savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo tas neįmanoma. O jiems, regis, šąlantys vaikai mažai terūpi, nes čia žaidžia politinės ir asmeninės ambicijos. Žinau, kad nemažai tėvų skambino savivaldybei, rašė ir merui, bet kiek galima tyčiotis iš tėvų? Ir ar tikrai dėl mero nesutarimų ar nusistatymo prieš šį darželį, turi kentėti vaikai?“, – retoriškai klausia Roma.

Ji taip pat priminė, kad Alytuje fiksuotas mokestis už darželius yra kone brangiausias visoje šalyje. Rugsėjį jis padidintas iki 25 eurų per mėnesį. Anksčiau buvo 15 eurų. Papildomai reikia mokėti už vaikų maitinimą, tad tėvams per mėnesį vaiko ugdymas ir priežiūra ikimokyklinėje įstaigoje atsieina per 100 eurų.

„Tai ką gi mes gauname mokėdami tokius pinigus? Šąlančius vaikus?“, – pasipiktinę tėvai.

Šildosi šildytuvais

Lopšelio-darželio „Volungėlė“ direktorė Aušra Plytninkaitė patvirtino, kad darželyje vėsu, bet priminė, kad visame mieste situacija panaši.

Darželis pastatytas 1984 metais ir nėra renovuotas. Prieš kelis metus buvo apšiltintos siūlės – išvalyta sena medžiaga ir užpildyta nauja. Tai šiek tiek pagerino šiluminį režimą, o ypač, dėl drėgmės, nes kaupdavosi pelėsis.

Kitas aspektas yra tai, kad darželio grupės yra didelės. Kiekviena jų turi savo klasę, miegamąjį, rūbinę, kas sudaro apie 130–140 kv. m. plotą. Erdvė didelė, tai ir vėsiau. Matuojame temperatūrą – tai apie 9–9.30 val. buvo 14–15 laipsnių šilumos grupėse“, – lrytas.lt teigė A.Plytninkaitė.

Primename, kad higienos normos reikalauja, kad patalpose mažiausia temperatūra gali būti 18 laipsnių šilumos.

„Pirmadienį kalbėjausi su šilumos tinklų darbuotojais, kurie pasakė, kad be savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo negalima šildyti nė vieno objekto, ypač biudžetinių įstaigų. Skambinau direktoriui Gintarui Rakaičiui, kuris pasakė, kad galimai pirmadienį bus svarstoma, kada įjungti šildymą“, – pasakojo ugdymo įstaigos vadovė.

Ji prisimena, kad užpraėjusiais ir dar ankstesniais metais šildymas būdavo įjungiamas pagal faktinę temperatūrą įstaigoje – kiekvienai įstaigai tai buvo nustatoma individualiai, tereikėdavo atsiųsti prašymą su duomenimis. Dabar sistema centralizuota ir šildymas įjungiamas visiems kartu vienu metu, todėl nerenovuotuose pastatuose jau būna vėsu.

„Įjungėme šildytuvus, šildomės ir kondicionieriais. Paprašau auklėtojų mažiau vėdinti patalpas. Taip ar taip pažeidžiame higienos normas...“, – atsidūsta direktorė.

Ji pastebėjo, kad vaikai darželyje aprengti šilčiau, bet lankomumas nesumažėjo – daugelis alytiškių tėvų yra dirbantys ir neturi, kur palikti vaikų.

„Apie darželio renovaciją žinių nėra. Anksčiau žadėjo, dabar jau net nežada. Alytuje turime visokių darželių – iš 15 penki yra renovuoti, kitur siena ar stogas apšiltinti. Užtat gimnazijos ir pagrindinės mokyklos visos renovuotos, moksleiviais pasirūpinta, tik mažiukai šąla“, – kalbėjo ji. Pasak jos, delsiant renovuoti visą pastatą, jau ir pakeistos sienų siūlės pradeda atsilupinėti.

Nors ir šalta, „Volungėlės“ darželio vadovė džiaugiasi, kad viduje patalpas savo pastangomis yra labai gražiai susitvarkę, o tai, kad ir ugdymo kokybė puiki, rodo skaičiai – darželyje nėra nė vienos laisvos vietos.

Nelauks ir įjungs

Trečiadienį perpiet pateikus klausimus Alytaus miesto savivaldybei atsakymų lrytas.lt redakcija nesulaukė.

Tuo tarpu portalas alytusplius.lt informuoja, kad šildymo sezonas prasidės pirmadienį – spalio 16 dieną.

„Stebėjome orų prognozes, taip pat gavome daug gyventojų ir įstaigų žinučių su prašymais, tad nusprendėme nelaukti ir įjungti šildymą“, – sakė G. Rakaitis minėto portalo žurnalistams. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.