Ekologiškos mitybos įpročiai turėtų būti formuojami ir darželyje, ir namuose

Apie vaikų mitybą ugdymo įstaigose galima kalbėti labai ilgai, diskutuoti, išgirsti įvairių nuomonių, bet vienu klausimu sutaria visi – tiek specialistai, tiek ugdymo įstaigų vadovai, tiek tėvai – maistas turi būti kokybiškas, sveikatai palankus ir skanus. Šiandien dar yra nemažai manančių, kad ekologiškų maisto produktų integracija vaikų maitinime – misija neįmanoma. Tačiau atsiranda įstaigų, kurių noras maitinti vaikus skaniai, sveikatai palankiai yra toks stiprus, kad telpama į turimą biudžetą ir perkami vaikų maitinimui ekologiški maisto produktai.

Šiuo metu savo produkciją: sūrį, varškę, jogurtą, kefyrą, pieną, sviestą, pagal įstaigos poreikį kooperatyvas tiekia dešimčiai lopšelių-darželių Lietuvoje iš Vilniaus, Kauno, Jonavos, Mažeikių, Plungės miestų.
Šiuo metu savo produkciją: sūrį, varškę, jogurtą, kefyrą, pieną, sviestą, pagal įstaigos poreikį kooperatyvas tiekia dešimčiai lopšelių-darželių Lietuvoje iš Vilniaus, Kauno, Jonavos, Mažeikių, Plungės miestų.
Kooperatyvo „Eko Žemaitijos“ vadovas Mindaugo Žutautas.
Kooperatyvo „Eko Žemaitijos“ vadovas Mindaugo Žutautas.
Vilniuje įsikūręs Valdorfo darželis „Karalių pasaka“.
Vilniuje įsikūręs Valdorfo darželis „Karalių pasaka“.
Šiuo metu savo produkciją: sūrį, varškę, jogurtą, kefyrą, pieną, sviestą, pagal įstaigos poreikį kooperatyvas tiekia dešimčiai lopšelių-darželių Lietuvoje iš Vilniaus, Kauno, Jonavos, Mažeikių, Plungės miestų.
Šiuo metu savo produkciją: sūrį, varškę, jogurtą, kefyrą, pieną, sviestą, pagal įstaigos poreikį kooperatyvas tiekia dešimčiai lopšelių-darželių Lietuvoje iš Vilniaus, Kauno, Jonavos, Mažeikių, Plungės miestų.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 9:00 AM

Kooperatyvo „Eko Žemaitijos“ vadovas Mindaugo Žutautas sako pastebintis, kad kasmet vis didėja ugdymo įstaigų, tėvų poreikis į vaikų maisto racioną įtraukti ekologišką produkciją. Ir tai tikrai nėra mados klausimas, greičiau suvokimas, kad reikia jau nuo mažų dienų vaikams suteikti tai, kas geriausia, sveikiausia, natūraliausia. Džiugina tai, kad jau keletą metų iš eilės vaikų ugdymo įstaigos gali gauti Žemės ūkio ministerijos finansinę paramą ekologiškos produkcijos įsigijimui, tuo pasinaudoja tikrai nemažai darželių. Dar yra nemažai ir tokių, kurių bendruomenė laikosi ekologiškos mitybos principo negaudami jokios finansinės paramos nei iš valstybės, nei iš rėmėjų, bet suranda lėšų savo biudžete ekologiškai mitybai, nes nori, kad jų ugdytiniai maitintųsi kokybišku maistu.

„Tas žinojimas skatina ekologinius ūkius nepasiduoti ir dar labiau dirbti, kad rinkoje užtektinai būtų sertifikuotos ekologiškos produkcijos. O dirbti reikia išties daug, nes kiekvienas žingsnis ekologiniame ūkyje griežtai reglmentuotas ir prižiūrimas, vykdomi tiek planiniai, tiek neplanuoti patikrinimai, atliekami laboratoriniai tyrimai. Pažeidęs taisykles ūkininkas sulauktų itin griežtų sankcijų – netektų ekologinio sertifikato, prarastų ES išmokas, tektų mokėti baudas, jau nekalbant apie reputaciją“, – pasakoja M.Žutautas.

Produkcija pasiekiama visiems

Pašnekovas tikina, kad visų svarbiausia – pirkėjo meilė ekologiškai produkcijai, nes šiuo metu sertifikuotų produktų rinka išgyvena tikrai nelengvą laikotarpį, kai ekologiniai ūkiai užsidarinėja negalėdami daugiau savęs išlaikyti dėl mažų išmokų iš valstybės ir žaliavos neatsiperkamumo. Tad labai svarbu, kad ekologišką produkciją pamiltų pirkėjai, siūlomomis paramos priemonėmis pasinaudotų ugdymo įstaigos, kad būtų užtikrintas tinkamas valstybės finansavimas ir rėmimas šios produkcijos gyvavimui.

Šiuo metu savo produkciją: sūrį, varškę, jogurtą, kefyrą, pieną, sviestą, pagal įstaigos poreikį kooperatyvas tiekia dešimčiai lopšelių-darželių Lietuvoje iš Vilniaus, Kauno, Jonavos, Mažeikių, Plungės miestų. – „Ekologiško maitinimo kryptį pasirinkusių įstaigų bendruomenės džiaugiasi, kad gali savo ugdytinius maitinti pieno produktais, kuriuose nėra pesticidų, cheminių trąšų, antibiotikų likučių, sintetinių priedų, skonio stipriklių“, – teigia „Eko Žemaitijos“ vadovas pridurdamas, kad jų ekologiškos produkcijos https://ekozemaitija.lt/ekologiski-pieno-produktai/ galima surasti daugelyje didžiųjų Lietuvos miestų prekybos centruose, turgavietėse ir specializuotose ekologiškų produktų pardavimo vietose.

Ekologijos idėją palaiko visa darželio bendruomenė

Vilniuje įsikūręs Valdorfo darželis „Karalių pasaka“ nuo įstaigos įkūrimo pradžios – jau 14 metų savo ugdytinius stengiasi maitinti ekologiškais produktais. Pasak vienos iš šio darželio kūrėjos ir mokytojos Kristinos Vengrauskienės, jiems yra svarbu, kad maistas būtų pilnavertis, šviežiai pagamintas, sveikas, turtingas maistinėmis medžiagomis, todėl pirmenybę teikia ekologiškiems, Lietuvoje augintiems, sezoniniams produktams.

„Mums svarbus mažų ūkių palaikymas, todėl ir nusprendėme ekologišką pieno produkciją pirkti iš „Eko Žemaitijos“. Šiuo metu kooperatyvas mums tiekia pieną, jogurtą, varškę, varškės sūrį, sviestą. Džiaugiamės, kad galime savo ugdytiniams pasiūlyti sertifikuotos ekologiškos pieno produkcijos, kuri yra pagaminta ne tik su meile bei dideliu rūpesčiu, bet ir kurioje nėra pesticidų, cheminių trąšų, antibiotikų likučių, sintetinių priedų, skonio stipriklių“, – sako K.Vengrauskienė pridurdama, kad kokybė jų ugdymo įstaigoje yra svarbi ne tik mityboje, bet ir ugdyme bei aplinkoje, kuri supa vaikus. Taip pat yra svarbus čia dirbančių darbuotojų požiūris į ekologiją, atliekų rūšiavimą, aplinkos tausojimą, gamtos saugojimą.

Įpročius reikia formuoti nuo mažumės

Pašnekovės teigimu, ekologiška mityba jų darželyje yra svarbi dėl dviejų priežasčių – dėl vaikų sveikatos ir dėl to, kad tai yra svarbi ugdymo dalis. Valgydami ekologišką maistą vaikai formuoja sveikus mitybos įpročius nuo vaikystės, o matydami sveika ekologiška aplinka besirūpinančius suaugusius, mažieji to mokosi per jų pavyzdį.

„Dabar vaikams dažnai atsiranda įvairios alergijos, daugėja kitokių negalavimų. Tai gali būti susiję su įprasto maisto vartojimu, kuriame daug sintetikos, įvairios chemijos, todėl savo ugdytinius mes stengiamės, kiek įmanoma, nuo to apsaugoti. Ir nors ekologinio maitinimo pasirinkimas mums kainuoja brangiau, nes negauname jokios paramos, bet mes siekiame, kad vaikai gautų ekologišką vietinių gamintojų tiekiamą maistą, nes suprantame, kad tai investicija į vaikų sveiką augimą. Juk viso gyvenimo įpročiai formuojasi vaikystėje ir jeigu vaikas įpras prie tikro skonio pavalgius ekologiško maisto, jis paragavęs mažiau tinkamo, suvoks skirtumą“, – įsitikinusi viena iš darželio kūrėjų K.Vengrauskienė.

Pasak jos, maistas yra pirminis poreikis, kad vaikas galėtų augti, vystytis ir būtų sveikas, todėl jų bendruomenė nuolatos ieško būdų, kaip suteikti tai, kas tikrai vertinga, naudinga ir reikalinga jų mažiesiams. Darželyje kuriama kuo sveikesnė aplinka augti ne tik pasirenkant ekologišką mitybą, bet ir kuo natūralesni žaislai, įvairios veiklos.

Svarbus tęstinumas šeimoje

„Sveikų vaiko mitybos įpročių formavimas yra mūsų darželio vertybė, todėl labai džiaugiamės, kad tėvai ir visa darželio bendruomenė palaiko tokį mūsų darželio pasirinkimą, kuris neretai yra tęsiamas ir ugdytinių namuose“, – tvirtina K.Vengrauskienė. – Tėvai aktyviai domisi, kokį maistą vaikai valgo darželyje, kai kurios šeimos perka ekologišką produkciją ir sau į namus iš tų pačių tiekėjų su kuriais mes bendradarbiaujame. Toks ekologiško maitinimo tęstinumas šeimoje labai svarbus, nes tuomet vaikui susidaro vientisas jį supančio pasaulio vaizdas“.

Viešinimo projekto rėmėjas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.