Nustatytas dar vienas afrikinio kiaulių maro protrūkis šių gyvulių laikymo vietoje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) birželio 26-ąją nustatė dar vieną afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkį Vilkaviškio r. sav., Gražiškių sen., Skardupių k., kiaulių laikymo vietoje, rašoma VMVT pranešime žiniasklaidai.

VMVT birželio 26-ąją nustatė dar vieną afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkį Vilkaviškio r. sav.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VMVT birželio 26-ąją nustatė dar vieną afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkį Vilkaviškio r. sav.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 1:34 PM

Šį kartą, į VMVT teritorinį padalinį kreipėsi kiaulių laikytojas, kadangi iš šešių jo laikytų kiaulių, viena netikėtai nugaišo. VMVT inspektoriams nuvykus pas kiaulių laikytoją į ūkį paimti mėginių, buvo rasta dar viena nugaišusi kiaulė.

AKM mėginiai buvo atrinkti tiek iš gaišusių, tiek ir iš likusių gyvų sergančių kiaulių ir pristatyti tyrimams į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą (NMVRVI), kuris patvirtino, kad visos kiaulės užsikrėtusios AKM. Šiandien bus nugaišintos ir saugiai sunaikintos likusios kiaulės ūkyje bei atlikta pirminė ūkio dezinfekcija.

Atstumas nuo pirmojo iki antrojo AKM protrūkio yra daugiau kaip 20 km. Pagal pirminę surinktą informaciją, tarp užkrėstų ūkių kontakto nebuvo, todėl šie protrūkiai nėra siejami tarpusavyje.

Pirmas AKM protrūkis (dešinėje) ir antras AKM protrūkis (kairėje) su nustatytomis apsaugos ir priežiūros zonomis bei kiaulių laikymo vietomis (raudoni taškai).

„AKM toliau sparčiai plinta ne tik mūsų šalyje, tačiau ir kaimyninėse šalyse – apie pirmąjį šios ligos protrūkį vakar pranešė ir Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba, kuomet AKM buvo nustatytas kiaulių ūkyje, kuriame buvo laikoma 101 kiaulė. Lenkijoje pranešta apie šeštąjį protrūkį – šį kartą ūkyje su 1779 kiaulėmis.

Taip pat AKM pirmą kartą istorijoje nustatytas Bosnijoje ir Hercegovinoje, kur AKM įsisuko į ūkį su 1 kiaule bei Kroatijoje, kur AKM nustatytas dviejuose kiaulių ūkiuose su 8 ir 40 kiaulių. Nuo šių metų pradžios 13 Europos valstybių Europos Komisijos Gyvūnų ligų pranešimų sistema informavo apie 309 protrūkius kiaulių laikymo vietose, kuriuose dėl AKM sunaikintos 110 684 kiaulės. Deja, bet didžioji dalis protrūkių įvyko tose vietose, kur nuolat registruojami AKM protrūkiai šernuose“, – praneša VMVT direktoriaus pavaduotojas Paulius Bušauskas.

Aplink ūkį VMVT specialistai nustatė apsaugos ir priežiūros zonas, sudarė epizootinio tyrimo grupę, siekdama nustatyti ligos į kiaulių laikymo vietą patekimo kelius. Aplink ligos židinį nustatytose apsaugos ir priežiūros zonose bus pradėtas vykdyti kiaulių laikymo vietų surašymas ir laikomų kiaulių deklaravimas. Pirminiais duomenimis, komerciniai kiaulių ūkiai į apsaugos ir priežiūros zonas nepatenka.

Apie kiaulių laikymo vietoje nustatytą AKM protrūkį informuota Europos Komisija ir Europos Sąjungos valstybių narių veterinarijos tarnybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.