Savivaldybės ruošiasi perimti 120 tūkst. hektarų NŽT valdomos miestų žemės

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas Lietuvos merus ragina ruoštis kitais metais įsigaliosiančiai reformai, dėl kurios per visą Lietuvą savivaldybės galės įveiklinti 120 tūkst. ha teritorijos.

Simonas Gentvilas Lietuvos merus ragina ruoštis kitais metais įsigaliosiančiai reforma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Simonas Gentvilas Lietuvos merus ragina ruoštis kitais metais įsigaliosiančiai reforma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2023, 4:16 PM

Nuo 2024 m. sausio 1 d. pagal įsigaliosiančias naujas Žemės įstatymo ir kitų susijusių įstatymų redakcijas miestų ir miestelių teritorijų administracinėse ribose esanti valstybinė žemė patikėjimo teise perduodama valdyti savivaldybėms. Nacionalinės žemės tarnybos valdyta žemė: tiek registruota Nekilnojamo turto registre, tiek nesuformuoti žemės plotai, esantys miestų teritorijose, bus perduodami valdyti savivaldybėms.

Tuo tarpu Nacionalinė žemės tarnyba įgis naują – konsultavimo ir kontrolės – funkciją. Ji formuos vieningą praktiką ir padės savivaldybėms rasti sprendimus, kaip įveiklinti žemę.

S. Gentvilas penktadienį susitikime su merais atkreipė dėmesį, kad dėl naujosios reforma įsigalios galimybė sudaryti žemės nuomos sutartis, formuoti žemės sklypus, plėsti miestų rekreacines zonas, planuoti statybas ar kurti renovuotų daugiabučių kvartalus. Taip pat ministras pabrėžė, kad su perduodama žeme suteikiama galimybė savivaldybėms didinti savarankiškas pajamas vystant statybas ar įgyvendinant nuomos sutartis.

Susitikimo metu taip pat aptartos savivaldybių funkcijos, kurios atkeliauja kartu su žeme. Aplinkos viceministrė Monika Juodvalkė įvardijo, kad nuo kitų metų savivaldybės galės sudaryti valstybinės žemės nuomos sutartis, taip pat bus perleidžiami valstybinės žemės panaudos klausimai, savivaldybės bus atsakingos ir už servitutų nustatymą.

Jos koordinuos ir sutikimus bei derinimus, pavyzdžiui, jei perduotame žemės plote bus norima planuoti statybas, savivaldybė, išduodama statybą leidžiantį dokumentą, galės suteikti ir sutikimą, dėl ko mažės administracinė našta. Dar viena atitenkanti funkcija – atlyginimo už galimybę statyti valstybinėje žemėje apskaičiavimas.

„Perduodant žemę norime, kad turėtumėte tinkamą įrankį ją administruoti, todėl kuriame Žemės informacinę sistemą, kurioje bus kaupiami duomenys apie žemės valdymą ir apskaitą, žemės nuomos, panaudos ir perdavimo, procesų stebėsenos bei kita aktuali informacija“, – sistemą, kurioje savivaldybės turės viską administruoti, pristatė aplinkos viceministrė Monika Juodvalkė.

Šiuo metu Vyriausybei rengiamos taisyklės dėl valstybinės žemės perdavimo tvarkos, kurios netrukus bus teikiamos derinimui. Patvirtinus tvarką, Aplinkos ministerija rengs antrąjį nutarimą dėl žemės perdavimo, kuriuo savivaldybėms bus perduodami žemių sklypų sąrašai. Šis projektas bus priimtas šių metų pabaigoje. Priėmus nutarimą savivaldybės turės pasirašyti žemės priėmimo-perdavimo aktus, juos pasirašius savivaldybėms nuo 2024 m. vasario 1 d. bus perduodamos funkcijos – jos taps naujaisiais žemės patikėtiniais.

Iki to laiko savivaldybės taip pat turės pasirengti pokyčiams – pasiruošti perimti priskirtus Nacionalinės žemės tarnybos etatus, kurių iš viso 154, kartu su perduodamu turtu ir dotacijomis, taip pat pritaikyti savo administracines struktūras funkcijoms įgyvendinti ir pasirengti teisės aktus, reglamentuojančius vidinius procesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.