Siekiant užtikrinti ekosistemų stabilumą, tvirtinami natūralių pievų ir ganyklų, pelkių ir šaltinynų žemėlapiai

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VST) išleido įsakymą, kuriuo tvirtinami natūralių pievų ir ganyklų, pelkių ir šaltinynų žemėlapiai.

Siekiant užtikrinti ekosistemų stabilumą, tvirtinami natūralių pievų ir ganyklų, pelkių ir šaltinynų žemėlapiai<br>M.Patašiaus nuotr.
Siekiant užtikrinti ekosistemų stabilumą, tvirtinami natūralių pievų ir ganyklų, pelkių ir šaltinynų žemėlapiai<br>M.Patašiaus nuotr.
Siekiant užtikrinti ekosistemų stabilumą, tvirtinami natūralių pievų ir ganyklų, pelkių ir šaltinynų žemėlapiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Siekiant užtikrinti ekosistemų stabilumą, tvirtinami natūralių pievų ir ganyklų, pelkių ir šaltinynų žemėlapiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 22, 2023, 10:55 AM, atnaujinta Sep 22, 2023, 11:35 AM

Kaip nurodo VST, pirmąja dalimi minėti žemėlapiai patvirtinti Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Neringos, Pagėgių, Palangos miesto, Plungės rajono, Rietavo, Skuodo rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono savivaldybėse.

Natūralios pievos ir ganyklos, pelkės ir šaltinynai – tai neatskiriama Lietuvos kraštovaizdžio dalis, šios ekosistemos atlieka svarbų vaidmenį gamtoje ir mūsų visų gyvenime. Sugerdamos anglies dvideginį iš atmosferos ir stabilizuodamos drėgmės režimą, jos yra svarbios daugelio organizmų rūšių, įskaitant paukščius ir natūralius augalų apdulkintojus, buveinės.

Pasak VST direktorės Agnės Jasinavičiūtės, siekiant užtikrinti šių ekosistemų stabilumą būtina imtis teisinės šių teritorijų apsaugos, todėl pradedama tvirtinti pelkių ir šaltinynų bei natūralių pievų ir ganyklų teritorijų, kurioms taikomos specialiosios žemės naudojimo sąlygos (SŽNS), žemėlapius.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, natūralių pievų ir ganyklų plotai palaipsniui mažėja, nes žemės ūkiui intensyvėjant pievos suariamos ir persėjamos. Vienas iš pagrindinių uždavinių siekiant išsaugoti pievas – sugrąžinti į pievas tradicinį ganymą ir šienavimą, remiant smulkius ūkininkus.

Pelkių ir šlapynių vaidmuo taip pat yra labai svarbus palaikant planetos sveikatą: pelkės palaiko biologinę įvairovę, valo vandenį, reguliuoja potvynius, švelnina klimato kaitą ir teikia įvairią ekologinę, ekonominę ir kultūrinę naudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.