Kilus pasipiktinimui dėl žiauraus P. Šiaučiūno elgesio, avių augintojai prakalbo apie pasekmes: štai, kas laukia Tarnybos pradėjo tyrimą

Šią savaitę internete pasirodė žinomo ūkininko Petro Šiaučiūno nufilmuotas vaizdo įrašas, kuriame įamžinta, kaip vyro šuo puola avį ir pradeda ją tampyti. Tai stebėdamas P. Šiaučiūnas šunį dar ir paskatina toliau tęsti tai, ką pradėjo. Pastarasis įvykis neliko nepastebėtas ir Lietuvos avių augintojų asociacijos (LAAA).

Avių augintojai planuoja stabdyti P. Šiaučiūno narystę LAAA.<br>Lrytas.lt koliažas.
Avių augintojai planuoja stabdyti P. Šiaučiūno narystę LAAA.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2023, 11:59 AM, atnaujinta Dec 1, 2023, 3:42 PM

Asociacijos vadovė Gintarė Kisielienė sako, jog vaizdo įraše užfiksuotas elgesys su avimi yra netoleruotinas. O, kadangi P. Šiaučiūnas yra asociacijos narys, šiuo metu kyla klausimų ir dėl tolimesnės ūkininko narystės.

„Žinoma, kad reakcija nekokia. Taip tikrai nesielgiama. Aš nežinau, kas taip gali elgtis su savo gyvūnu. Netgi ir kai kurie (asociacijos) nariai man patys sako, kad tai yra tikrai nenormalu.

P. Šiaučiūnas yra mūsų asocijuotas narys – tai nėra tikrasis narys. Tikrieji nariai moka ir stojamąjį, ir narystės mokestį. Tokiais atvejais mes nebaudžiam, bet artimiausio posėdžio metu taryboje svarstysime tokį jo elgesį ir greičiausiai taryba nuspręs atsisakyti jo, kaip nario“, – komentavo G. Kisielienė.

Tuo metu šunys, anot LAAA vadovės, tikrai gali sužaloti avis, o bogiausiu atveju – net ir paskersti. Tačiau, kalbant apie konkretų įrašą, panašu, kad šuo kibo ne į avies odą, o į kailį.

„Kailis matosi, kad storas. Bet visumoj neturėtų taip būti. Jis daro šou. Čia žmogaus būdas. Turi tų sekėjų, tai, žinot, prisigalvoja žmonės dabar visko“, – pridūrė G. Kisielienė.

Situaciją aiškinasi ir VMVT

Šis įvykis jau žinomas ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT). Tarnybos atstovų teigimu, teritorinis departamentas šiuo metu atlieka tyrimą.

„Kol kas neturime jo rezultatų, ūkininko nepavyko rasti namuose“, – komentavo VMVT.

Avis nenukentėjo, tačiau atvejį nagrinės toliau

Kiek vėliau VMVT atstovai pakomentavo, jog P. Šiaučiūno įkeltame vaizdo įraše užfiksuotas atvejis yra nepriimtinas.

„Vaizdo įraše matoma, kad asmuo, savo auginamą avį, bėgiojančią tarp metalinių ėdžių strypų, leidžia ir skatina šunį nasrais ją ištraukti.

Visų pirma, pabrėžiame, kad tokia praktika išlaisvinti įstrigusį gyvūną netinkama. Bet kuriuo atveju savininkas privalo įsitikinti, kad gyvūnas nenukentėjo, įvertinti įrangos saugumą kitiems auginamiems gyvūnams, apsaugoti nuo galimo streso“, – komentavo VMVT.

Penktadienį pas ūkininką apsilankę Panevėžio VMVT departamento inspektoriai nustatė, kad vaizdo įraše demonstruota avis yra nenukentėjusi, nesužalota, streso požymių nerodė. Taip pat, visi ūkio gyvūnai laikomi tinkamomis sąlygomis, o kitų pažeidimų nenustatyta.

„Tačiau departamento specialistai atvejo nagrinėjimą tęsia, bus sprendžiama dėl administracinės atsakomybės taikymo“, – pridūrė tarnybos atstovai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.