EK vadovė nusileidžia protestuojantiems ūkininkams dėl pesticidų naudojimo

ES vadovė Ursula von der Leyen antradienį rekomendavo blokui atsisakyti plano, kuriuo siekiama sumažinti pesticidų naudojimą žemės ūkyje, ir taip padaryti nuolaidą protestuojantiems Europos ūkininkams.

U. von der Leyen.<br>Scanpix.
U. von der Leyen.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 12:18 PM

Pirminis pasiūlymas, kurį pateikė jos vadovaujama Europos Komisija, įgyvendinant ES žaliojo kurso programą, „tapo poliarizacijos simboliu“, sakė ji Europos Parlamentui Strasbūre.

Pažymėjusi, kad planas iki dešimtmečio pabaigos perpus sumažinti cheminių pesticidų naudojimą ES taip pat įstrigo diskusijose Europos Parlamente ir ES šalims narėms atstovaujančioje Europos Vadovų Taryboje, U.von der Leyen sakė, kad prašys EK „atšaukti šį pasiūlymą“.

Pesticidų klausimas yra tik vienas iš ilgo sąrašo problemų, paskatinusių masinius ES ūkininkų protestus; šie pastarosiomis savaitėmis, traktoriais užblokavę svarbiausius kelius, skundėsi mažėjančiomis pajamomis ir didėjančiomis gamybos sąnaudomis.

Kraštutinių dešiniųjų ir antisisteminėms partijoms, – kurios, kaip prognozuojama, birželio mėnesį vyksiančiuose EP rinkimuose pasieks nemažų laimėjimų, – šliejantis prie ūkininkų judėjimo, diskusijos dėl aplinkosaugos tapo politiškai pavojingos.

Praėjusią savaitę 1300 traktorių užkimšo ES aukščiausiojo lygio susitikimo Briuselyje prieigas, todėl ūkininkų protestas atsidūrė vadovų darbotvarkės viršuje ir buvo padaryta nemažai kitų nuolaidų, ypač Prancūzijoje.

Antradienį protestai tęsėsi, taip pat ir Nyderlanduose, o Strasbūre prie Europos Parlamento buvo surengta demonstracija.

„Daugelis jų jaučiasi įsprausti į kampą, – pripažino U.von der Leyen, pridurdama, kad „mūsų ūkininkai nusipelno būti išklausyti“.

Tačiau kartu ji pabrėžė, kad Europos žemės ūkis „turi pereiti prie tvaresnio gamybos modelio“, kuris būtų draugiškesnis aplinkai ir mažiau kenktų dirvožemio kokybei. „Galbūt mes nepakankamai įtikinamai apie tai kalbėjome“, – sakė ji.

Pasak U.von der Leyen, norint tai pasiekti, reikia sukurti „pasitikėjimą“ tarp ūkininkų ir politikos formuotojų; ji pažymėjo, kad jau prasidėjo konsultacinis Briuselio dialogas su įvairiais žemės ūkio ir maisto produktų sektoriaus atstovais.

U.von der Leyen sakė, kad nors ji nori atšaukti siūlomą įstatymą dėl pesticidų, „problema išlieka“, net jei tam „reikia kitokio sprendimo būdo“.

Ji išsakė mintį, kad EK galėtų vėliau pateikti atnaujintą teisės akto pasiūlymą – ši iniciatyva greičiausiai teks kitai Komisijai, kuri bus sudaryta po birželio mėnesį įvyksiančių ES rinkimų.

U.von der Leyen dar nepranešė, ar ji ketina siekti naujo mandato vadovauti EK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.