J. Niewierowiczius: Lenkijos institucijos užtikrins Suvalkų koridoriaus saugumą ūkininkų blokados metu

Prezidento vyriausiasis patarėjas Jarekas Niewierowiczius teigia, kad nuo penktadienio planuojamos lenkų ūkininkų blokados Lietuvos–Lenkijos pasienyje metu turi būti užtikrintas Suvalkų koridoriaus saugumas ir tolimesnis prekių judėjimas. Jo manymu, suprasdamos kad Rusija gali pasinaudoti šiuo protestu, Lenkijos institucijos sieks, jog šis protestas nekeltų saugumo rizikų.

Teigiama, kad lenkų ūkininkų blokados metu turi būti užtikrintas Suvalkų koridoriaus saugumas ir tolimesnis prekių judėjimas.<br>Scanpix.
Teigiama, kad lenkų ūkininkų blokados metu turi būti užtikrintas Suvalkų koridoriaus saugumas ir tolimesnis prekių judėjimas.<br>Scanpix.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Feb 27, 2024, 9:36 AM

„Norėčiau pasakyti, kad tai ne vien žemės ūkio aspektas. Suvalkų koridorius yra svarbi vieta, pagrindinė arterija kelio transportui ir mūsų prekių judėjimui, Europos Sąjungos laisvos prekybos užtikrinimui. Yra labai svarbu, kad būtų užtikrintos visos judėjimo taisyklės. Ir neturi būti dalykų, dėl kurių tas judėjimas sustotų“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė J.Niewierowiczius.

„Suvalkų koridorius – tai ypatinga vieta, kur matydamas bet kokias akcijas, į darbą atėjęs „dėdė Ivanas“ galvoja, kaip išnaudoti šitą situaciją tam tikros valstybės naudai – hibridinės akcijos taip vadinamos. Mes tai suprantame, matyt Lenkijos institucijos tą supranta“, – pridūrė jis.

Prezidento patarėjas paminėjo, kad Vilniuje vykę ūkininkų protestai parodo, kad blokadą vykdantys Lenkijos žemdirbiai gali pasiekti savo tikslus nesukeldami rizikų saugumui ir netrukdydami ekonominiams procesams.

„Suprantamas dalykas, kad ūkininkai protestuoja. Bet, kaip parodė Lietuvos ūkininkai, galima tą padaryti labai gražiai, kultūringai ir rezultatyviai. Tai manyčiau, kad panašus protokolas reikalingas ir Lenkijoje. Yra kalbų, apie tai, kad tai bus procesas kartu su Europos Komisija“, – sakė jis.

ELTA primena, kad kovo 1 dieną kelyje ties Kalvarijos-Budzisko punktu planuojama blokada pasienyje su Lietuva. Ją organizuojantis Karolis Pieczynskis sako, kad kaimyninės šalies ūkininkai nuo minėtos dienos tikrins, kas yra vežama transporto priemonėmis su žemės ūkio produkcija.

Lenkijos ūkininkai sekmadienį užblokavo pagrindinį greitkelį į Vokietiją protestuodami prieš ES taisykles ir mokesčius.

Ūkininkai visoje Europoje jau kelias savaites vykdo protesto akcijas dėl, jų teigimu, pernelyg griežtų aplinkosaugos taisyklių, konkurencijos dėl pigaus importo iš ES nepriklausančių šalių ir mažų pajamų.

Lenkijos ūkininkai labiausiai kritikuoja vadinamąjį ES žaliąjį kursą, kuriuo numatyta pertvarkyti energetikos, transporto ir mokesčių politiką. Šis pasiūlymų rinkinys – vienas iš būdų, kuriais 27 valstybės narės siekia sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.